Bondscoach Timman: ‘Oranje wordt mix van ervaring en talent’

Over precies een week beginnen de Oranje Dames Zaal aan de officiële voorbereiding op het EK, dat in het laatste weekend van januari in Minsk wordt gehouden. Dat gebeurt onder leiding van de kersverse bondscoach Kristiaan Timman. De handen van de 40-jarige opvolger van Marieke Dijkstra jeuken om met zijn team aan de slag te gaan.

Achter de schermen is Timman al weken druk bezig met de voorbereidingen op het Europees kampioenschap. Samen met de andere stafleden is er al heel wat uren overlegd over de invulling van het programma voor de komende twee maanden en de trainingsstof, maar uiteraard ook over de manier van spelen.

‘We hebben gesproken over de tactiek die we willen hanteren. Daar zullen we binnenkort ook de speelsters bij betrekken. Het is belangrijk om basisafspraken te maken: hoe gaan we druk zetten, wat doen we in balbezit en niet-balbezit, hoe gaan we opbouwen, welke patronen gaan we spelen. Dat soort zaken.’

Mooie mix

Timman, die zelf als Nederlands zaalinternational onder meer het EK in 2010 en het WK een jaar later meemaakte, heeft in grote lijnen al een idee over de speelwijze, maar weet nog niet precies met welke speelsters hij dat gaat doen. De huidige trainingsgroep van twintig speelsters wordt in de laatste week van december verder teruggebracht. Daarna zal hij begin januari zijn definitieve EK-selectie prijsgeven.

Timman: ‘Mijn beeld van de EK-selectie moet de komende weken vorm gaan krijgen. Volgende week donderdag komen we met de trainingsgroep voor het eerst samen om te trainen, en in de week erna wordt het aantal trainingen verder opgevoerd. Ik wil mijn selectie ruim vóór de start van het EK benoemd hebben. Dan hebben we nog tijd om vaste patronen in de ploeg te slijpen en weten de speelsters op tijd waar ze aan toe zijn. Het wordt sowieso een mooie mix van enkele ervaren internationals en jonge speelsters.’

Noor de Baat (rechts op de voorgrond) en Mila Muyselaar (links) in actie tijdens het duel met Zwitserland op het WK 2018. Foto Willem Vernes.

Pittige tegenstanders

Timman is met zijn Oranje-team op het EK in Minsk ingedeeld in groep B, waar wedstrijden tegen gastland Wit-Rusland, Zwitserland en Oostenrijk wachten. Stuk voor stuk landen die in het veldhockey niet meetellen, maar op internationale zaaltoernooien juist opvallend goed presteren.

‘Ik moet de videobeelden nog bekijken, maar ik weet uit mijn eigen tijd als zaalinternational dat het pittige tegenstanders zijn’, zegt Timman. ‘Het zijn landen die veel tijd doorbrengen in de zaal. Het klopt dat ze minder sterk zijn op het veld. Daar heb je minimaal elf goede speelsters nodig in een team. In de zaal heb je er wat minder nodig. Bovendien hebben ze vaak veel ervaring, omdat internationals lang in dezelfde samenstelling met elkaar samenspelen, van jongs af aan.’

Duitse plaaggeest

Het wordt op voorhand interessant om te zien hoe Timman zijn speelsters optimaal kan voorbereiden op een mogelijke confrontatie met Duitsland, de nummer één op de wereldranglijst van het internationale zaalhockey én de grote plaaggeest van Oranje. Tijdens de laatste twee grote zaaltoernooien – het EK en het WK in 2018 – had Nederland in de finale telkens het nakijken tegen het ijzersterke buurland.

‘Ik wil niet te snel vooruitlopen op een mogelijk duel met Duitsland, maar we zullen de beelden van die twee verloren finales uiteraard wel bestuderen met de groep’, belooft Timman. ‘Die ploeg staat bekend om het hoge druk geven, iets waartegen we ons moeten leren wapenen’.

Voor het zover is, wachten de komende weken eerst nog uren aan trainingen en een flinke portie oefenwedstrijden, onder meer tegen België, de dames van Krefeld en enkele jongens A-teams. Een korte, maar intensieve periode op weg naar het toernooi in Minsk. Timman: ‘Ik heb er enorm veel zin in. Zaalhockey is zo’n mooi spelletje. Ik ga er alles aan doen om de speelsters weer stappen laten maken in hun ontwikkeling als zaalinternational.’


1 Reactie

  1. Eelco Houwink

    Ik was graag komen kijken, maar ja...Minsk. Zucht. Omdat dat de minsk bereikbare plek in Europa was ?


Wat vind jij? Praat mee...