Britten afgereisd naar brandhaard Amsterdam: ‘Vertrouwen op protocol’

Net als het Nederlands elftal heeft olympisch kampioen Groot-Brittannië in aanloop naar de twee Pro League-wedstrijden tegen Oranje (dinsdag en donderdag) te maken met een streng coronaprotocol. Het betekent voor de Britten een bijzondere aanloop naar het weerzien met de tegenstander die hen op het EK van 2019 met 8-0 versloeg, vertelt routinier Susannah Townsend (31).

Brandhaard Amsterdam is momenteel een rood gebied voor de Britten. Toch voelt Townsend zich niet angstig om in Nederland te zijn, vertelt ze telefonisch vanuit het spelershotel van de Britten in Amsterdam.

‘In Nederland gaat het niet goed met COVID-19. Net als in Groot-Brittannië. Net als in België, tegen wie we komend weekend twee keer spelen. Het is een zorgwekkende situatie, waar we geen invloed op hebben. Waar we wél invloed op hebben, is hoe voorzichtig we zelf zijn. De bond heeft onderzocht dat de maatregelen die we genomen hebben voldoende zouden moeten zijn om het virus zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Amsterdam is inderdaad een brandhaard, maar ik vertrouw op de manier waarop wij met het strenge protocol omgaan.’

Susannah Townsend op de Olympische Spelen in de poulewedstrijd tegen Argentinië. Foto: Koen Suyl

‘We mogen een frisse neus halen’

Donderdagavond in Engeland onderging Townsend net als haar ploeggenoten een coronatest. Vervolgens meldde ze zich in het hotel waar de selectie zou overnachten. Daar moest ze in haar eentje op haar kamer verblijven, tot de volgende dag de negatieve testuitslag binnen kwam. Verdeeld over niet één, maar over twee bussen werd de selectie vrijdag naar Nederland vervoerd. Vrijdagavond kwamen de vrouwen aan in Amsterdam, net als de mannen, die hetzelfde protocol hanteerden.

In tegenstelling tot de Oranje Dames – die voor een hotel buiten Amsterdam hebben gekozen – verblijven de Britten wel in de hoofdstad. Ondanks de bubbel is het voor hen niet verboden het hotel te verlaten, vertelt Townsend.

‘We mogen een frisse neus halen. Een blokje om lopen. Maximaal vijf tot tien minuten. Niet allemaal tegelijk, maar in kleine groepjes. Met een mondkapje op. Bovendien blijven we altijd op afstand van iedereen. Voor de rest blijven we met z’n allen binnen. Het is geen ideale situatie, maar de maatregelen die we hebben genomen, die zijn wel nodig. Het is bovendien de beste manier om ons zoveel mogelijk op het hockey te kunnen richten.’

Links Susannah Townsend, op het EK van 2015, dat Engeland won. Foto: Koen Suyk

‘Die dag van de 8-0 deden we veel verkeerd’

De laatste keer dat Townsend tegen Nederland speelde, was niet met Groot-Brittannië, maar met Engeland. Het was de halve finale van het EK van 2019 in Antwerpen. De uitslag was een historische 8-0. Het was een iconische overwinning van Nederland op de gevallen grootmacht, die sinds de gewonnen Spelen van Rio de Janeiro in een neerwaartse spiraal was beland.

Townsend zegt die nederlaag al lang achter zich te hebben gelaten. Ze heeft vertrouwen in de selectie die dinsdag en donderdag in het lege Wagener Stadion tegen Oranje aantreden, ondanks de afwezigheid van keepster Maddie Hinch en enkele geblesseerden. Een paar talenten kunnen tegen Nederland (een van hun) eerste interland(s) voor Groot-Brittannië spelen.

‘Die dag van de 8-0 deden we veel verkeerd. Daaruit hebben we onze lessen getrokken. Bang zijn we niet voor Nederland. Ik heb veel vaker tegen ze gespeeld dan die ene keer dat het 8-0 werd. Wedstrijden tegen Nederland zijn altijd moeilijk, maar ik kijk er juist naar uit. Zeker na acht maanden geen internationale wedstrijden te hebben gespeeld.’


17 Reacties

  1. llinde

    Onverantwoord dat er gehockeyd wordt..( of andere contactsporten)....maar de show must go on. Het zorgpersoneel werkt zich wel te pletter.

    1. dummy

      1 speelster van nl elftal is positief getest, een 2e wordt nogmaals getest. Bron nu.nl

    2. sven-v

      Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat overdracht bij contactsporten in de buitenlucht plaatsvindt. Maar als team ben je natuurlijk wel bij elkaar buitje het veld met besprekingen e.d. Laten we aub de dingen waarbij weinig overdrachten plaatsvinden gewoon doorgaan. Als is het maar voor onze mentale gezondheid. Het geeft immers een vorm van afleiding. Als alle werkgevers die voor het thuiswerken gaan liggen stoppen met eigenwijs doen en hierin gaan faciliteren, dan win je zoveel meer.

    3. jeroenv

      Helemaal waar @WatUwilt het sporten is juist nu nodig om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te onderhouden. Hopelijk bij mijn club binnenkort ook weer trainingen, uiteraard op een veilige manier, voor senioren. Die lichamelijke gezondheid is ook van belang om het virus weerstand te bieden.

    4. JM Mulder

      Het zorgpersoneel zou het wel prettig vinden als ze ook weer zouden mogen hockeyen...

  2. arenddegeus

    Wordt de wedstrijd live uitgezonden? Op Ziggo Sport vind ik alleen dat er na middernacht een samenvatting geprogrammeerd staat?

    1. dummy

      Ik zie het geprogrammeerd staan bij Ziggo tv om 16.25 uur dames en 18.55 uur heren. Op Ziggo sport alleen dames. Er zijn 2 zenders (op 13 en 14).

  3. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

    Tsjonge jonge jonge... @WatUWilt en JeroenV.... Begrijpen jullie er dan echt helemaal niets van...??? Of je nu contactsport doet o f niet gaat het totaal niet om. Het gaat om het feit dat de ziekenhuis weer overvol liggen met Corona patiënten en de reguliere zorg (lees kanker behandelingen, hart infarcten, hersen infarcten en noem maar op) niet meer goed verzorgd kan worden zoals het hoort! Omdat "wij" als mens niet een jaar even regels kunnen volgen en daardoor zitten we weer in deze halve lock down en als we zo doorgaan dan wordt het wederom erger en lastiger voor een ieder die wat ook doet. Begrijp nou toch dat de keuze om contact sporten te doen op dit moment super onverstandig is. Dat voetbal door gaat is al krankjorum en dat zie je aan de besmettingen bij clubs die elke week weer oplopen. Ik heb twee vrienden in het ziekenhuis waarvan 1 op de IC en zeer zorgwekkend. Fanatiek hockeyers en juist op 't trainingsveld opgelopen doordat 1 persoon verschijnselen had en dus de regels aan zijn laars lapt. Super handig van deze persoon en hoe denk je dat die zich nu voelt aangezien een team genoot op de IC ligt... Je bent dus afhankelijk van een medemens die misschien niet zo verstandig met het hele gebeuren omgaat. Zie al die idiote illegale feestje ook weer. Lekker met z'n allen onder een brug en daarna naar huis naar je ouders en je groot ouders en dan week later onbegrip tonen dat er een Oma met corona op IC ligt... Maar goed gaan jullie lekker hockeyen...

    1. sven-v

      Heel erg voor je, dat meen ik oprecht. Maar je geeft zelf al aan. De zwakke schakel in de regels is de mens. Er is een groep mensen die zich niet wil houden aan de regels. Dat is een feit. Over hoe we daar mee omgaan verschillen we van mening. Werk is de nummer 1 verspreidingsbron (buiten familie). Het is toch ongelooflijk dat mensen gedwongen worden om op kantoor te zitten als dat niet nodig is? Ik ken 5 mensen die zo covid hebben opgelopen, waarvan 2 op de IC zijn belandt. Alleen maar omdat werkgevers vastzitten in ouderwets denken en controle over personeel willen hebben.. Overdracht door buitensport is niet eens meetbaar zo klein. En volgens mij zijn we het er wel over eens dat het nog wel eens een hele lange winter kan gaan worden. Dan is het toch mooi dat deze topsporters enige afleiding kunnen bieden. De condities waaronder dit gebeurt zijn redelijk gecontroleerd en dragen zeer beperkt bij aan de verspreiding in de maatschappij. Zelf hockeyen voor volwassenen is misschien nog een stap te ver omdat de controle op deze groep minder is en dan komt de zwakke schakel van de mens om de hoek kijken.

  4. rancoburgzorg

    @Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen Bij buitensporten is de transmissie nul. Maar laat je vooral niet weerhouden door de feiten.

    1. Boearco

      Staaf dat eens met feiten?

  5. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

    @rancoburgzorg. Dus als ik jou idee goed begrijp is het zo dat als iemand met verschijnselen van corona in een team de anderen niet kan besmetten tijdens een training of wedstrijd aangezien de transmissie nul is? Ervaring leert anders.... Simpel weg hele teams of meerdere mensen die toch echt besmet zijn op en rondom sportvelden en beoefenen van de sport in team verband. @WatUWilt, Werk omgeving is inderdaad een haard en werkgevers zouden beter moeten weten... Echter sporters die betaald worden voor de sport die ze beoefenen zijn ook werknemers en hebben ook met wekgevers te maken...??? Of je nu topsporter of top amateur sporter bent... Hoe leg je dit uit..?

  6. rancoburgzorg

    @Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen Als er een serie besmettingen in een team zijn is dat altijd terug te voeren op kleedkamers, samen eten (feesten), intens knuffelen na doelpunten of samen reizen in slecht geventileerd vervoersmiddel. die dingen moet je dus ook vooral niet doen. In landen als Zweden (veel minder besmettingen dan in Nederland), waar de sportcompetities uberhaupt nooit zijn gestopt, weten ze dat al sinds maart. Buiten het sporten om, gewoon even afstand houden. En thuis omkleden en douchen ja. Hoe moeilijk kan het zijn?

  7. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

    @rancoburgzorg. Excuus hoor maar ik begrijp de logica die je hier op brengt even niet. Lekker in duel gaan met hijgende en zwetende mensen op een kluitje in het veld voor 70 minuten is geen risico als ik mij houdt aan alle door jou benoemde maatregelen? Niet in de kleedkamer(mocht al niet), niet samen eten, niet knuffelen na een goal en niet samen reizen als er niet geventileerd kan worden... Het "Maurice de Hondje" zeg maar...

  8. rustaaagh

    Al die tijd (en volgens mij nog steeds) is beweerd door de experts dat overdracht in buitenlucht nihil is. Niet bewegen heeft meer averechtse gezondheidsproblemen dan de kans op coronabesmettingen met (contact)sporten in de buitenlucht!

  9. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

    @rustaaagh, niets mis met 3 x in de week hard lopen of andere buiten bezigheden die gewoon in je eentje of met twee met 1,5 meter er tussen prima kan. hoef je echt geen teamsport voor te beoefenen...

  10. rustaaagh

    Tussen het niet mis vinden om hard te lopen en het ook doen zit een verschil. De meerderheid van de sporters die nu niet meer mogen, gaan niet hardlopen. Die doen niets meer. En dat is niet gezond.


Wat vind jij? Praat mee...