De vijf laatste clashes in de Derby der Lage Landen

Het is de dag van de Derby der Lage Landen bij de mannen. Nederland-België is de laatste jaren uitgegroeid tot een heuse hockeyklassieker. Om even lekker in de wedstrijdsfeer te komen voor deze halve finale op het EK zetten we de laatste vijf burenclashes tussen beide landen op grote toernooien op een rijtje. 

1 –  Paybacktime in Breda
In de zomer van 2018 stonden de buurtjes tegenover elkaar op de allerlaatste editie van de Champions Trophy. Het zeslandentoernooi waar de internationale hockeywereld geregeld met weemoed op terugkijkt. In de tweede poulewedstrijd stonden ze al tegen over elkaar, een jaar na het memorabele EK van 2017. Daarin won Oranje de finale van België (4-2), maar in de poule werd juist dik verloren van de Red Lions: 5-0. Die monsternederlaag werd in Breda, op fietsafstand van de grens, nog maar eens goed rechtgezet. Oranje toonde zijn spierballen, stond na een helft al met 5-0 voor en won met 6-1. Paybacktime. Dat gebeurde met een ploeg waarvan nu nog minder dan de helft van de spelers over is. België bleek achteraf aan die vooravond te staan van enorme successen, maar daar was in Brabant op dat moment weinig van te zien.

2- Shoot-out-drama op het WK
16 december 2018 is een onvergetelijke dag in de Belgische sportgeschiedenis. Op die dag tilde aanvoerder Thomas Briels de WK-bokaal de lucht in. Een paar dagen later was de Grote Markt in Brussel het domein van de hockeyers. Tienduizenden fans juichten de Red Lions toe. Die voetbalachtige taferelen waren een gevolg van de gewonnen finale in Bhubaneswar. Het was een eindstrijd om snel te vergeten. En dat zeggen we niet alleen met de Oranje-bril op. De wedstrijd was namelijk niet om aan te gluren. Amper kansen, het was vooral schaken met ene 0-0 eindstand als gevolg. In de shoot-outs nam Nederland – we waren het bijna vergeten – eerst nog een voorsprong. In de sudden death bleek de misser van Jeroen Hertzberger fataal en schreef Belgische historie met z’n eerste mondiale hockeyhoofdprijs.

 

3 – Alweer shoot-outs, nu met succes
Daar waren ze weer. De shoot-outs. Nadat de hockeykalender was opgeschud door corona, stond het EK van 2021 voor de deur. Eindelijk weer volle tribunes en het festival-achtige sfeer in het Wagener, waar de toeschouwers nog wel even door teststraat moesten. Opvallend: de poules waren nagenoeg hetzelfde als op het huidige EK. Nederland speelde tegen exact dezelfde landen, België trof Rusland in plaats van Oostenrijk. Goed, in die halve eindstrijd kookte het. Sidderde het Wagener alsof er nooit lockdowns waren geweest. Het was een gevecht. Een heerlijk gevecht, met drie goals in de laatste acht minuten. Dankzij een rake corner van Jip Janssen dwong Nederland een gelijkspel (2-2) af. Ditmaal hield Oranje het hoofd wel koel in de shoot-outs. Jorrit Croon was het goudhaantje, nadat bij de Belgen achtereenvolgens Victor Wegnez, Florent Van Aubel en Arthur Van Doren misten. Het gaf bakken met vertrouwen voor de finale, die op bijna identieke wijze (late 2-2, winst na shoot-outs) werd gewonnen van Duitsland.

 

4 – Het andere gezicht van dezelfde zomer
Er zaten maar zes weken tussen de EK-winst en de start van de Olympische Spelen. Maar daarin veranderde de wereld van Oranje compleet, bleek achteraf. Want van de strijdbare ploeg, die zich ‘on-Nederlands’ tegen topteams kon terugknikken uit een geslagen positie, was in Tokio bar weinig meer over. Het olympische debacle begon tegen België, waarvan in de groepsfase met 3-1 werd verloren. Een wedstrijd die bij is gebleven als eentje waarin Nederland bij het rondspelen achterin veel te vaak de bal over de stick liet glippen. En het duel, waarin Oranje ineens met twaalf man in het veld stond. Het was een voorbode voor een Nederlandse exit in de kwartfinale. En België? Dat vierde twee weken na deze 3-1 het volgende hoogtepunt, door olympisch kampioen te worden. 

5 – De vuurdoop voor een nieuwe generatie
Voor de laatste grote wedstrijd die België en Nederland tegen elkaar speelden, hoeven we niet ver terug te bladeren. In januari, in de halve finale van het WK in India, troffen ze elkaar ook. Het was het eerste grote toernooi onder Jeroen Delmée bij Oranje en daarmee een vuurdoop voor het leeuwendeel van de zeer onervaren groep. België zag cornerman Alexander Hendrickx eerder in het toernooi geblesseerd wegvallen, maar bulkte alsnog van de ervaring. Het werd weer een zinderend duel. Janssen prikte er twee corners in, Pirmin Blaak stopte een strafbal. Opnieuw 2-2, opnieuw shoot-outs. Ditmaal waren de Belgen weer de betere. Seve van Ass – nu de opvallendste afvaller bij Oranje – stortte teleurgesteld ter aarde toen zijn poging de mist inging. Het was een verspeelde kans voor een nieuwe generatie, die nog wel karakter toonde door twee dagen later brons te pakken tegen Australië. 


Wat vind jij? Praat mee...