Dennis Warmerdam en de andere laatbloeiers met nul caps

Liefst negen Hoofdklasse-spelers die nog nooit een interland hebben gespeeld, zijn door de nieuwe bondscoach Jeroen Delmée opgenomen in de trainingsgroep van Oranje. Of deze ‘frisse gezichten’ ooit een cap gaan halen, moeten ze de komende maanden bewijzen. Wij zetten alvast de opvallendste namen op een rij.

Een ding hebben bijna alle nieuwelingen met elkaar gemeen: ze hebben ooit wel eens een Oranje-shirt gedragen. Is het niet bij een van de vertegenwoordigende Nederlandse jeugdteams dan wel later in de hun loopbaan bijvoorbeeld bij Jong Oranje of bij het Nederlandse zaalteam. Zo vonden we van Tijmen Reijenga nog een foto dat hij in Nederlands Jongens B zat.

Reijenga bewijst dat je je ook zonder Oranje-jeugdopleiding kunt ontwikkelen naar de top. Delmée: ‘Ik vind dat Tijmen bij Den Bosch op zondag dingen laat zien, waarvan je zegt: hé dat is iets bijzonders. Ik vind het interessant om te zien wat hij op een hoger niveau kan.’

Tijmen Reijenga. Nederlands Jongens B. Foto: Koen Suyk

Van Imre Vos, de nieuwe aanvoerder van hoofdklasser Den Bosch, hebben we geen foto’s in een Oranje-shirt, maar via zijn Facebook-account ontdekken we dat hij wel in het schaduwteam van Nederlands A heeft gezeten. Een onofficieel team dat ook niet meer bestaat. Vos maakte ook deel uit van een succesvolle lichting bij Nijmegen waar hij landskampioen in de jeugd werd, zo staat op social media.

Tim Swaen

Vos komt nu op zijn 24ste voor het eerst bij Oranje. Daarmee is hij een laatbloeier, maar hij wordt qua debuutleeftijd naar de kroon gestoken door collegedebutant Tim Swaen. Die is dertig jaar. Swaen, de strafcornerspecialist van Bloemendaal, begon zijn loopbaan bij Deurne. Via Helmond kwam hij in de jeugd van Oranje Zwart terecht. Bij de toenmalige landskampioen haalde hij het eerste elftal niet. Via Tilburg kwam hij bij Bloemendaal terecht, waar hij inmiddels twee landstitels heeft behaald in het andere oranje. Een plek in een Oranje-selectie leverde hem dat nooit op, maar met de komst van Delmée krijgt hij nu toch een kans om zich te bewijzen. ‘Het is een droom voor mij om een keer deel van Oranje uit te maken’, zei hij maandag nog in een interview met hockey.nl.

Tim Swaen neemt strafcorner. Foto: Koen Suyk

‘Als iemand zo solliciteert op hockey.nl dan moet ik hem wel selecteren’, grapte Delmée woensdag op zijn eerste persconferentie. Om daar serieus aan toe te voegen: ‘Ik ken Tim van de periode dat ik clubcoach was bij Tilburg. Hij heeft zich geweldig ontwikkeld bij Bloemendaal. Hij is nu een van de betere cornerschutters in de Hoofdklasse. Dit is het moment om hem een kans te geven.’

Dennis Warmerdam

In tegenstelling tot Vos en Swaen doorliep Dennis Warmerdam wel alle nationale teams. De aanvaller was aanvoerder van Jong Oranje, maar zijn carrière stokte plots toen hij een paar jaar geleden werd getroffen door het noodlot: in zijn arm werd een tumor geconstateerd.

De aanvaller van Pinoké vreesde dat zijn rechterarm moest worden geamputeerd. Na een succesvolle operatie herstelde Warmerdam op wonderbaarlijke wijze. Voorzichtig keerde hij terug op het hockeyveld. Eerst in een lager team. Toen dat goed ging, sloot hij weer aan bij Heren 1.

Warmerdam speelde vorig seizoen alweer volledig mee bij de hoofdklasser. Hij blonk uit, hij scoorde. Als ultieme beloning van zijn comeback krijgt Warmerdam nu de kans zich in het shirt van het grote Oranje te spelen.

Delmée: ‘Dennis heeft een hick up in zijn carrière als hockeyer gehad. Hij is bij Pinoké nu een gemakkelijk scorende spits, die mooie goals maakt. Hij verdient een kans. Ik ben benieuwd of hij de volgende stap kan maken.’

Tjep Hoedemakers

Van alle interlandloze spelers in de trainingsgroep is Tjep Hoedemakers de enige die opvallend genoeg wél met de olympische Oranje-ploeg in Tokio was. Dat verdient een uitleg. De pijlsnelle aanvaller van Rotterdam maakte onder het bewind van Max Caldas deel uit van de potentials. Hij trainde mee, speelde in onderlinge wedstrijden.

Zijn seizoen leek te stoppen na de competitie. Tot Caldas in de voorbereiding op de Olympische Spelen plots een extra aanvaller nodig had, omdat Roel Bovendeert kwakkelde met een blessure. Caldas polste diverse spelers, onder wie Hoedemakers, die gretig toehapte.

Hij reisde met de olympische selectie naar Madrid waar de basis van de voorbereiding op de Spelen werd gelegd. Omdat Bovendeert ook toen nog niet geheel fit was, pakte Hoedemakers zijn koffer en vloog mee naar Tokio. Daar trainde hij wel, maar op de dag dat de vlam in het olympische stadion werd ontstoken, vloog Hoedemakers naar huis.

Het is volgens Delmée aan Hoedemakers en de andere laatbloeiers zonder caps om hun kans richting de Spelen van Parijs in 2024 te grijpen.

 

 


2 Reacties

  1. blauwevelden

    Leuke frisse groep. Heel gaaf voor Dennis Warmerdam. Lijkt me geweldig als die gewoon een vaste waarde gaat worden.

  2. dragonballz

    Prachtig, die selectie van spelers die niet op de lijstjes staan en die toch een kans krijgen! Ik ben nu al fan van Delmee. Wel jammer dat bij de keepers geen verrassende keuzes zijn gemaakt. Ik begrijp de keuze voor Visser en Blaak, maar ik had graag naast of in plaats van Meijer, die altijd al op de lijstjes staat, andere namen gezien. Meer keepers met gelijkwaardige kwaliteiten een kans geven. Dat zou prima passen in het beeld dat Delmee schetst met deze selectie.


Wat vind jij? Praat mee...