Dossier dubbele cijfers: dit zijn de monsterzeges van Oranje

De nieuwe interlanddatabase van de KNHB levert een schat aan nieuwe informatie op over de beide nationale hockeyelftallen. Niet eerder was het mogelijk om zo eenvoudig inzicht te krijgen in de statistieken en records van de Oranje Dames en Oranje Heren. We zetten de komende periode de meest indrukwekkende cijfers voor je op een rij, te beginnen met de monsterzeges van Oranje.

Zoek op Google naar een overzicht van de grootste overwinningen van de Oranje Dames en je zult niets vinden. Probeer de grootste zeges van de hockeymannen op je scherm te krijgen en het resultaat zal hetzelfde zijn. Het Nederlandse hockey draait internationaal al jaren mee aan de top, maar met de voorraad aan statistieken van de beide ploegen was het lange tijd droevig gesteld.

Gelukkig is er nu de online interlanddatabase, waarbij alle wedstrijden van de beide elftallen netjes op een rij staan. Dat levert prachtige ranglijstjes op, klassementen die bijvoorbeeld in het betaalde voetbal altijd razendsnel de ronde doen als de actualiteit daar aanleiding toe geeft.

Monsterzeges op Rusland

We gaan even terug naar afgelopen zomer. Tijdens het EK in Antwerpen staan de Oranje Dames in de groepsfase zowaar onder druk. De eerste twee duels met België en Spanje zijn teleurstellend geëindigd in gelijke spelen (twee keer 1-1) en er moet met grote cijfers gewonnen worden van Rusland, de derde groepstegenstander. De ploeg van bondscoach Alyson Annan verzaakt niet en haalt verschrikkelijk hard uit tegen de arme Russinnen: 14-0.

Oranje bleef daarmee één doelpunt verwijderd van een nationaal record. Twintig jaar eerder had de ploeg op het EK in Keulen België al eens getrakteerd op een nog grotere dreun: 15-0 tijdens de groepsfase. In de topvijf van grootste zeges van de Oranje Dames staat nóg een EK-duel, zoals je hieronder kunt zien: de 12-0 tegen Rusland op het EK in Barcelona van 2003.


In totaal wonnen de Oranje Dames twaalf keer een interland met een verschil van tien of meer goals. Drie keer gebeurde dat onder de huidige bondscoach, Alyson Annan. Marc Lammers heeft als eindverantwoordelijke van de Oranje Dames zelfs vier monsterzeges (10+ goals) op zijn naam staan. De eerste keer dat de Oranjevrouwen tien keer of meer scoorden, was onder bondscoach Tom van ’t Hek in 1995: 10-0 tegen Zweden op het EK in eigen land.

Oranje Heren verpulverden Polen

Voor de Oranje Heren is het zeven jaar geleden dat de ploeg een interland met minstens tien doelpunten verschil won. Dat gebeurde op het EK 2013 in het Belgische Boom, toen Polen twaalf treffers moest incasseren in de groepsfase (12-0). In totaal eindigden tien van de 1.517 interlands van de mannenploeg in een overwinning met een marge van tien of meer goals.

Onder de huidige bondscoach Max Caldas lukt het Oranje niet om de dubbele cijfers te halen. Wel was de ploeg er op 6 augustus 2017 dichtbij, toen een interland tegen Engeland in het Spaanse Terrassa uitmondde in een 9-1 overwinning. Dat is tot op heden de grootste zege van de Oranjemannen onder Caldas.


5 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Ach ja. Bewaar wat goals voor de finale WK denk ik dan...

 2. jarly-brown

  Toen de guldens nog van hout waren... Zijn er nu nog "hockeydwergen" waartegen deze resultaten mogelijk zijn?

  1. sophie

   1 van de grootste is van vorige jaar. Dus ja, die zijn er nog voldoende.. Wordt alleen weinig meer tegen gespeeld.

 3. klaassen

  https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1980-09-19/edition/0/page/17 helaas, deze heeft het net niet gehaald ....

 4. Ramon Min

  En toch is dit ook een monsterzege natuurlijk!


Wat vind jij? Praat mee...