Eva de Goede: ‘Tegen mandekking hebben wij het moeilijk’

Drie keer speelde het Nederlands elftal in de Pro League tegen buurland Duitsland. Drie keer won Oranje, maar telkens ging het moeizaam. ‘Duitsland is een van onze grootste concurrenten op het EK’, zegt aanvoerder Eva de Goede.

De wedstrijd tegen Die Danas die het verst in het geheugen ligt, is die van de halve finale van de Pro League eind juni in het Wagener Stadion. Tot diep in het vierde kwart keek Nederland tegen een 1-0 achterstand aan. Een verrassing hing in de lucht, omdat Oranje geen millimeter ruimte kreeg. Tot Duitsland door een gele kaart met tien man kwam te staan. Toen was het Frédérique Matla die in de 52ste minuut de 1-1 maakte, waarna Nederland de zesde versnelling vond en via Lidewij Welten vier minuten voor tijd de winst naar zich toetrok.

Tijdens de Pro League speelde Duitsland wisselvallig, met bijvoorbeeld een nederlaag tegen China en minimale zeges op hekkensluiter de Verenigde Staten. Maar Oranje kwam in de twee reguliere poulewedstrijden tegen Duitsland (1-0 en 2-1 winst) altijd moeilijk door de dichtgemetselde verdediging van de oosterburen heen. De nummer zeven van de wereldranglijst leek de zwakke plek van Nederland te hebben gevonden.

Mandekking

‘Wij zijn gewend om tegen zonedekking te spelen. Daar zijn wij ook goed in. Duitsland speelt mandekking en dat vinden wij lastig’, legt De Goede uit. ‘Tegen mandekking is het moeilijker vrij komen. We moeten meer werk leveren voordat we kunnen worden aangespeeld.’

Eva de Goede samen met Xan de Waard met de Pro League-beker. Foto: Willem Vernes

We hebben vaak te veel kansen nodig om te scoren. Eva de Goede, aanvoerder van Oranje

De Goede: ‘De laatste wedstrijden tegen Duitsland voelde het in het veld alsof het lastig ging. Maar toen we de beelden terugkeken, zagen we dat we wel veel overwicht hadden. Het is een stugge, lastige ploeg om tegen te spelen. Ze zijn verdedigend sterk en ze kunnen goed hockeyen. Maar qua veldspel vind ik ons wel beter.’

‘Afronding moet scherper’

Maandag speelde Nederland een oefenwedstrijd tegen Duitsland, die in 0-0 eindigde. Het was voor beide landen een goede manier om wat dingen uit te proberen en aan het team te sleutelen, ruim anderhalve week voor de start van het EK.

De Goede: ‘Ik vind het lastig om te zeggen waar we nu staan. Tijdens de Pro League hebben we het goed gedaan, maar er waren wel dingetjes die beter konden. Zo moeten we scherper zijn in de afronding. Ons cirkelgedrag is één van de thema’s waar we aan werken. Vaak hebben we wel de overhand, maar hebben we te veel kansen nodig om te scoren. Dat was tegen Duitsland zo en dat was in de finale tegen Australië ook zo. Op het EK moet dat beter.’


7 Reacties

 1. diewertje-l

  Mooi artikel goed dat ze ook eerlijk os

 2. pimhdm

  Goed interview.

 3. marijeknuvers

  Ik hoop toch zo dat ze heel goed na gaan denken over wat nodig is om te scoren. Zeggen dat Zerbo niet goed genoeg is en de dooddoener dat het scherper moet in de cirkel, zijn weinig hoopgevend. Tegen zwakke tegenstanders win je wel met dat gehol, maar tegen een goed verdedigend team moet het echt anders. Het blijft overigens natuurlijk gewoon een topselectie en ook Annan heeft veel geleerd de afgelopen jaren.

  1. diewertje-l

   Zerbo is in her nl anders Dan bin schc Daar spelen ze anders

 4. Sjang Fijen

  Als altijd met belangstelling de beschouwing van het huidige Oranje door Takkie gelezen en aansluitend de meningen van deze en gene gesoupeerd. Helaas, her en der met minder appetijt De bemerkingen van Diewertje ( zie boven) dat Eva een mooie en juiste weergave van het gebeuren geeft en vervolgens ene PimHDM die dit bevestigt, zijn mij uit het hart gegrepen. Natuurlijk, we mogen schrijven wat we willen, maar beste critici dan graag doordacht en niet vanuit een primaire beleving Het relaas van Eva komt mij als Bossche B. bekend voor. In de competitie zien we al te vaak de tegenstander met zijn tienen voor goal, maar die kolerebal wil er maar niet in,ondanks het veldoverwicht en legio strafcorners. In wedstrijden van het vroegere Argentijnse elftal zag je die dames vaak helemaal niet zo dominant in het veldspel maar waren ze in de cirkel dan was het vaak PATS en raak. Een Nederlands probleem? Ik weet dat niet, wel een probleem in Nederland. Eerder hadden we nog Kim Lammers als beuk in de cirkel, die wel eens met een goaltje meer het verschil maakte. Nu staat op die plek Mattie, toch ook niet verkeerd. Als team met een rits aan wereldtoppers doet Oranje mee voor de prijzen in Antwerpen, maar welke? Duitsland bv.wil coute que coute weer terug op het wereldpodium. Dus, op naar Antwerpen,lekker dichtbij. Groet van ............ Sjang

 5. marijeknuvers

  "diewertje-l 7 augustus, 2019 om 14:56 Zerbo is in her nl anders Dan bin schc Daar spelen ze anders" Precies.......

 6. marijeknuvers

  "diewertje-l 7 augustus, 2019 om 14:56 Zerbo is in her nl anders Dan bin schc Daar spelen ze anders" Precies....... Mw Fijen Inderdaad. ik dacht ook aan het spel van Kim Lammers. Vraag haar eens wat ze van haar team nodig zou hebben om te scoren. Om dichter bij uw team te blijven. Waarom scoort Lieke Hulsen tegenwoordig zo weinig? Waarom wordt Verbruggen zo gemist?


Wat vind jij? Praat mee...