Lidewij Welten in topvorm naar 200 goals in loopbaan

Tijdens de imponerende groepsfase van de Oranje Dames op het WK in Londen speelde Lidewij Welten één van de vele hoofdrollen. Met drie treffers in haar eerste twee duels bevestigde de 28-jarige aanvaller haar grootse vorm van dit moment én bereikte ze de grens van tweehonderd doelpunten in haar hockeyloopbaan.

Het tweede doelpunt van Welten in de tweede groepswedstrijd tegen China (7-1 winst) betekende haar 69ste goal in Oranje. Samen met de 131 officiële treffers die ze maakte in dienst van haar club Den Bosch staat de teller voor de 184-voudig international daarmee op precies tweehonderd. Eerder dit seizoen liet de Brabantse al haar honderdste doelpunt in de Hoofdklasse aantekenen.

De mijlpaal van tweehonderd doelpunten in haar dertienjarige carrière kwam voor Welten sinds de start van de play-offs om de landstitel steeds rapper dichterbij. De routinier – eindelijk bevrijd van een vervelende hielblessure – was eerst met drie goals een ware plaag voor SCHC en blonk daarna ook uit in de twee finaleduels met Amsterdam, waarin ze één keer scoorde.

Topjaar in Oranje

Daarna zette ze die productieve fase moeiteloos door bij Oranje met acht doelpunten in haar laatste tien interlands. Wie de optredens van Welten in Oranje nader bekijkt, weet dat een dergelijke reeks tot nu toe tamelijk zeldzaam was.

Kijken we verder terug dan die laatste tien duels, dan kun je niet anders dan constateren dat 2018 nu al een topjaar is voor Welten in Oranje. Met dertien doelpunten en acht assists was ze in veertien interlands direct betrokken bij 21 doelpunten, meer dan welke andere ploeggenoot ook.

Meeste goals en assists bij Oranje Dames in 2018

International                 Duels   Goals   Assists   Goals + Ass.
Lidewij Welten 14 13 8 21
Frédérique Matla 13 13 2 15
Kitty van Male 13 10 2 12
Carlien Dirkse van den Heuvel 15 3 7 10
Laurien Leurink 15 4 6 10
Maria Verschoor 11 6 3 9
Caia van Maasakker 13 8 1 9
Kelly Jonker 9 7 0 7

 

Vorm van haar leven?

Is Welten bezig aan de beste fase in haar loopbaan? Dat zullen we over een tijdje pas met terugwerkende kracht kunnen vaststellen. Zelf vindt ze nog niet dat ze de vorm van haar leven te pakken heeft. Zelfkritisch als ze is ziet ze altijd aspecten van haar spel die beter kunnen.

Het gevoel van ‘niemand kan mij wat maken’ is er nog niet. Wellicht komt die status wel weer een stap dichterbij nu de beslissende fase van het WK zich aandient en de druk om het verschil te maken groter wordt. Komende donderdag volgt de eerste test in de kwartfinale.


1 Reactie

  1. robvisser

    Ze is beslist in vorm momenteel. Maar ze kan dan ook weer eens een wedstrijd hebben waarin je haar nauwelijks ziet, zoals gisteren. Maar Nederland is niet alleen van haar afhankelijk. Toch hoop ik dat ze een voortrekkersrol heeft in de wedstrijd tegen Engeland. Eigenlijk mag Nederland die wedstrijd niet verliezen, gezien het krachtsverschil. Maar we zagen het al eerder gebeuren, al hadden de Engelsen op het EK destijds de nadrukkelijke hulp van de scheidsrechters nodig. Ze telden een voetgoal van Lily Owsley en floten onvenredig streng tegen Nederland.


Wat vind jij? Praat mee...