Oranje walst over Amerikaanse vrouwen heen en haalt de tien

Het Nederlands elftal heeft zondagmiddag in het Wagener Stadion de turbulente week naar aanleiding van het onderzoeksrapport afgesloten met de tweede overwinning op de Verenigde Staten in twee dagen. Oranje won met 10-0, mede dankzij drie doelpunten van Yibbi Jansen. Het is de grootste zege ooit in de Pro League bij de vrouwen.

In tegenstelling tot afgelopen zaterdag (3-0 winst) drukte Nederland het enorme krachtsverschil deze keer wel uit in ruime cijfers. Hockeyend was Oranje bijna lachwekkend veel beter dan de arme VS. Een pluspunt voor Nederland was bovendien dat de strafcorner een stuk beter liep dan zaterdag. Toch had Oranje nog veel vaker kunnen scoren. Een uitslag van 15-0 of meer had niet misstaan.

Door de overwinning neemt het Nederlands elftal op de ranglijst van de Pro League verder afstand van concurrenten Duitsland en Argentinië. Oranje staat met zeventien punten uit zes duels bovenaan. Argentinië heeft tot nu toe alle wedstrijden gewonnen, maar Las Leonas kwamen pas vier keer in actie en hebben vijf punten minder dan Nederland en twee duels minder gespeeld.

Yibbi Jansen maakte drie doelpunten. Foto: Koen Suyk

Pien Sanders aanvoerder

In vergelijking met de eerste confrontatie met de VS voerde bondscoach Jamilon Mülders enkele wijzigingen door. Op het middenveld nam Pleun van der Plas de plaats in van Marloes Keetels. Marente Barentsen speelde ook weer op het middenveld in plaats van achterin. Zodoende was er in de achterhoede ruimte voor Tessa Clasener, die de plek in de selectie innam van Stella van Gils.

De aanvoerdersband hing deze wedstrijd om de arm van Pien Sanders. Zaterdag was Frédérique Matla benoemd tot aanvoerder, afgelopen februari in de twee wedstrijden tegen Spanje was die rol toebedeeld aan Lidewij Welten. De beslissing van bondscoach Jamilon Mülders om vooralsnog geen definitieve vervanger van de geblesseerde Eva de Goede aan te wijzen, kan niet los worden gezien van de verandering in de hiërarchie die binnen Oranje gaande is. Onder de vleugels van Alyson Annan waren de oudere speelsters duidelijk de leiders, maar achter de schermen roert de middengroep zich steeds meer.

Bij de Verenigde Staten kwam net als zaterdag Bloemendaal-captain Sanne Caarls in actie. Het was haar tweede interland voor de VS. Caarls maakte eerder deel uit van de potentials onder leiding van bondscoach Alyson Annan, maar speelde geen enkele interland voor Oranje.

De openingsgoal viel na negen minuten hockeyen uit de tweede strafcorner van de wedstrijd. Op de kop van de cirkel krijgt Frédérique Matla doorgaans het vertrouwen van Mülders. Nu zij niet binnen de lijnen stond, was het de beurt aan Yibbi Jansen. Haar eerste sleep eindigde direct links op de plank: 1-0.

Oranje kon zondagmiddag tien keer juichen. Foto: Koen Suyk

10-0

Halverwege het eerste kwart was het even schrikken voor Nederland toen Josine Koning met een redding op een laag schot van Olivia Bent-Cole de 1-1 voorkwam. Het was een zeldzame aanval van de Verenigde Staten, dat net als zaterdag een muur optrok en vooral een monsteruitslag wilde voorkomen.

Nederland domineerde en stuitte regelmatig op keepster Kelsey Bing. Aan het begin van het tweede kwart tilde Oranje de voorsprong naar 2-0 dankzij een rake strafcorner van Renée van Laarhoven, haar eerste doelpunt in Oranje. Nog vóór rust sleepte Jansen uit de zesde corner van Oranje de 3-0 binnen.

Frédérique Matla haalt snoeihard uit voor de 4-0 en maakt even later ook haar tweede goal van de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Parels van goals

Schitterend was de 4-0 halverwege het derde kwart van Matla, die met een heerlijke uithaal de bal in het dak van het doel schoot. Niet veel later schreef Joosje Burg de 5-0 op haar naam. Kort daarop schoot Matla snoeihard de 6-0 binnen met haar backhand, opnieuw een parel van een goal.

In het laatste kwart bediende Jansen na een heerlijke solo teamgenoot Lidewij Welten (7-0). Aanvaller Freeke Moes tekende voor de 8-0. Burg maakte de 9-0, na een schitterende pass van Xan de Waard. In de laatste minuut bepaalde Jansen met haar derde doelpunt de eindstand op 10-0.

 

Volgende week vervolgt Nederland de Pro League-campagne met twee uitwedstrijden in India. Van deze selectie gaan slechts zeven speelsters mee: Yibbi Jansen, Kyra Fortuin, Renée van Laarhoven, Marente Barentsen, Stella van Gils, Fiona Morgenstern en Tessa Clasener mee. De rest van de ploeg wordt opgevuld met talenten en hoofdklassespeelsters. Vermoedelijk zal het voor Oranje dan een stuk moeilijker gaan dan tegen de Verenigde Staten.

Nederland – Verenigde Staten 10-0 (3-0)
9. Yibbi Jansen 1-0 (sc)
19. Renée van Laarhoven 2-0 (sc)
23. Yibbi Jansen 3-0 (sc)
37. Frédérique Matla 4-0
41. Joosje Burg 5-0
43. Frédérique Matla 6-0
51. Lidewij Welten 7-0
53. Freeke Moes 8-0
57. Joosje Burg 9-0
59. Yibbi Jansen 10-0 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het Pro League-duel tussen de Oranje Dames en de Verenigde Staten.


1 Reactie

  1. Runa Honig

    Over het onderzoek gesproken. Waarom niet een mentorsysteem opzetten met oud internationals en iedere speelster koppelen aan een oud international? Dat lijkt me veel nuttiger dan kringgesprekken en evaluatiesystemen. Het gaat erom dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt en je eigen weg zoekt in deze jungle om er achter te komen wat jouw persoonlijke toolkit is om je te handhaven. Je moet vind ik zelf aan het roer staan en je eigen vaardigheden ontwikkelen. Praten met ervaringsdeskundigen kan daartoe bijdragen. Ellen Hoog, Kim Lammers, Naomi van As, Maartje Paumen en wellicht nog een oudere generatie, het lijkt me heel nuttig om dat soort ijzervreters in te zetten, die mentaal ook het nodige hebben meegemaakt. Moet wel professioneel opgezet worden.


Wat vind jij? Praat mee...