Oranje Dames met iets meer moeite voorbij China

De Oranje Dames hebben ook de tweede wedstrijd van China in de Pro League gewonnen. Het team van bondscoach Alyson Annan won zondag met 2-4, iets minder overtuigend dan de wedstrijd van een dag eerder.


Oranje begon sterk gewijzigd aan de tweede wedstrijd in Changzhou. Zo keepte Josine Koning zaterdag tijdens de simpele zege (0-3) en stond Anne Veenendaal zondag onder de lat.

Debuut Pien Dicke

SCHC-talent Pien Dicke maakte haar officiële debuut en ook Yibbi Jansen, de andere reservespeler in de Pro League-selectie van Annan, kreeg in het tweede duel in het Wujin Hockey Stadium speelminuten. Daarnaast keerden Marloes Keetels, Caia van Maasakker en Ireen van den Assem allen terug van een blessure in de Oranje-formatie.

Anne Veenendaal stond bij Oranje zondag onder de lat. Josine Koning keepte zaterdag. Foto: FIH

Dat ging ten koste van Sanne Koolen, Margot van Geffen, Kyra Fortuin, Felice Albers en Ilse Kappelle, die gisteren debuteerde in de selectie van Annan. De bondscoach was overigens de meest opvallende afwezige. Zij volgde de wedstrijd vanaf de tribune. Haar plek werd ingenomen door assistent-coach Albert Kees Manenschijn. Oranje oefende daarmee een soort ‘noodsituatie’ voor het geval dat Annan ooit niet langs de lijn kan coachen.

Opnieuw vliegende start

Vanaf de tribune zag Annan haar ploeg, net als gisteren, met een snelle voorsprong van start gaan. Een voorzet van Laura Nunnink ging via de stick van China-aanvoerder Qiuxa Cui al na zes minuten tegen de planken: 0-1.

Laura Nunnink scoorde zondag via een Chinese stick de openingsgoal voor Oranje. Foto: FIH

Dertig seconden later leek Oranje alweer te scoren, maar de voorzet van Nunnink werd er nu niet ingelopen. Het randcirkelschot van Xan de Waard aan het einde van het eerste kwart werd gekraakt door de Chinese defensie en vanuit de daaropvolgende strafcorner wist Jansen niet te scoren. Ging het dan net zo gemakkelijk als gisteren? Daar leek het wel op. China beet wat meer van zich af, maar echt veel gevaar leverde dat niet op.

Uit het niets scoort China

Oranje trok stoïcijns ten aanval, op jacht naar meer doelpunten. Zeven minuten voor rust verdubbelde Marloes Keetels de voorsprong. Zij scoorde vanuit een rebound (0-2), vlak nadat Lidewij Welten met een strafcornervariant de paal had geraakt. Er leek niets aan de hand voor Oranje, tot een minuut voor rust. China scoorde uit de eerste de beste aanval. Pien Sanders verslikte zich in haar directe tegenstander Peng Yang. De spits van China haalde op randcirkel snoeihard uit met haar backhand: 1-2.

Het duurde slechts zes minuten of de marge was weer twee. In twee instanties bereikte Nunnink Welten, die op haar beurt twee pogingen nodig had om de bal met haar backhand achter keepster Jiao Ye te krijgen voor de 1-3. Het was voor Welten haar tachtigste treffer in het tenue van Oranje.

Caia van Maasakker maakte na een liesblessure haar rentree bij Oranje. Foto: FIH

Strafcorners

Nederland kreeg voldoende mogelijkheden om de score uit te bouwen. Liefst zeven strafcorners werden er versierd, slechts één ging erin. Zowel Jansen als Frédérique Matla mochten aanleggen, maar beide specialisten stuitten keer op keer op de sterk keepende Ye. Matla versloeg Ye wel diep in de Chinese cirkel. De goalgetter van den Bosch werd bediend door Maria Verschoor, draaide goed weg bij haar directe tegenstander en plantte de bal in het doel: 1-4.

De paal stond de 1-5 van Nunnink in de weg, waardoor China in het laatste kwart aan de overkant weer dichterbij kon komen. Van dichtbij prikte Chen Yi de 2-4 binnen. Die twee tegentreffers zijn een smetje op een succesvol weekend in China. Over twee weken vervolgt Oranje het Pro League-avontuur in de Verenigde Staten.

Lees hieronder de live-updates van de wedstrijd terug


20 Reacties

 1. circlestorm69

  En weer zit al het publiek aan de kant van de camera 😃

 2. hidde1974

  Waar kan ik de livestream vinden...?

  1. circlestorm69

   Zoals altijd op Ziggo.

 3. circlestorm69

  Had Nunnink die tweede (en echte) goal wel gegund. Helaas op de paal. Die “Snickers” variant van de SC werkte niet echt. Nu al 2 tegengoals en vorig jaar 18 over het hele jaar. Oeps. Ook niet echt lekker voor Veenendaal met de OS in het vooruitzicht.

  1. Nvanas012

   Veenendaal kon niet veel doen aan die tegengoals hoor... een vrij schot vanaf kop cirkel en een tikje voor de goal, dat zijn verdedigende fouten.

 4. robvisser

  Fulltime. Mooi voor Matla dat ze scoorde, verdedigend liet Nederland teveel steken vallen, NL heeft een strafcornerprobleem (vorig seizoen ook al) en Pheninckx heb ik wel eens sterker gezien. Nuttige overwinningen in China.

  1. Van Dessau

   Met dit spel wordt je geen OS-kampioen!

  2. Mike de Bot

   Haha, dit is het moment voor conclusies richting de OS.

 5. Kampongfan

  Robv Mooi debuut van Pien Dicke. Dit zijn gewoon taaie wedstrijden zonder ambiance. Die strafcorners komen wel. En houdt aub op over Jansen, verbijsterend slecht veldspel van haar. Draagt werkelijk niets bij en loopt voortdurend in de weg.

 6. Kampongfan

  Robv Sorry iets te fel, maar volgens mij is dat thema voorlopig wel duidelijk en ik moet geen open deuren intrappen. De Pro League wordt gebruikt om te oefenen voor de OS en om speelsters van de toekomst wat speelruimte te geven. In dat kader waren de wedstrijden dit weekend duidelijk en geslaagd. Mooie dingen gezien. Helaas ook de bevestiging van teleurstellingen.

 7. marijeknuvers

  Het is midden in de winter en niemand is echt in topvorm. Zou ook niet goed zijn.

 8. slbal

  Hoezo Matla speelster van de wedstrijd 🤔 Ik vond haar vandaag(en gister) echt niet goed! En nee, ik verwacht van niemand nog topvorm. Maar andere speelsters(bv Nunnink) wel beter dan Matla! En dat Yibbi nog steeds mee mag, is voor mij ook een groot vraagteken! Maar goed, ik zit thuis op de bank, ken alle “relaties” tussen coach en speelsters/geldschieters/bekenden natuurlijk niet. Maar wat ik zie is geen echte selectie, maar veel vriendjespolitiek (zoals altijd in het hockey!)

  1. circlestorm69

   Meteen na afloop uitgezet, want er moest hier nog gezaalhockeyed worden. Maar is ze serieus tot speelster van de wedstrijd uitgeroepen? Als ze die goal niet gemaakt had zou ik niet weten wat ik op zou moeten noemen wat ik verder voor een goeie acties van haar gezien heb. Sorry, maar dit was niet haar weekend en staat heel ver van haar vorm van de laatste maanden bij Den Bosch.

 9. francakh

  Volgens mij hebben ze in China alleen maar kaartjes weggegeven aan scholen die in groepen samen op de tribune zitten. Commentaar wel buitengewoon treurig. Ik heb het gevoel dat er met name nog wat geexperimenteerd wordt en dat lijkt me prima. Droevige atmosfeer.

  1. circlestorm69

   Net als de vorige keer in China. Er zat een hele rij in oranje jassen die op die van “ons” leken zodat we het idee hadden dat er meer NL fans zaten. Hahaha. En ik hoop dat er aan de camera kant nog mensen zaten want anders was het echt treurig. En als die daar zaten, zet ze dan aan de overkant zodat wij als kijker tenminste nog denken dat het “vol” zat.

 10. Nvanas012

  Waarom speelt Malou Pheninckx eigenlijk in Oranje

  1. circlestorm69

   Dan heb je een hoop wedstrijden met haar gemist. Vond haar op het EK er aanwezig en lekker constant. Ze kan super goed “al stofzuigend” de achterlijn halen en dan voorzetten geven. Regelmatig met een goal als resultaat. Dit weekend was ze helaas vrij onzichtbaar.

 11. Nvanas012

  Iemand ooit opgevallen hoe sterk Leurink aan de bal is? Zie haar zelfden balverlies lijden.

 12. circlestorm69

  @Nvanas012 Mee eens, maar ze blijft de keepster, en moet hoe dan ook proberen de ballen er uit te houden. Fout van de verdediging of niet, ze zal er toch nog wel een paar keer aan terug denken.


Wat vind jij? Praat mee...