Oranje Dames zetten eerste stap in nieuw tijdperk

De Oranje Dames hebben de eerste wedstrijd na het vertrek van Alyson Annan winnend afgesloten. Het Pro League-duel met Spanje werd met 0-1 gewonnen. Na een moeizame eerste helft rechtte Nederland na rust de rug. Frédérique Matla maakte, in haar eerste interland na de Spelen, de enige goal.

Een begin van een ander tijdperk. Een nieuwe start onder de warme Spaanse zon. Zo voelde de eerste wedstrijd in 2022, nog ongeacht de uitslag, van de olympisch kampioen. Met dus niet meer Annan, maar Jamilon Mülders als hoofdcoach op de bank  in Estadio Betero. De Duitser, eerder bondscoach van zijn vaderland en China, vertelde het al na zijn aanstelling. Hij zou geen rigoureuze veranderingen toepassen. Daar was eigenlijk ook helemaal geen tijd voor, in de twee weken die hij kreeg richting de dubbelontmoeting met Spanje.

Hockeyen dat kunnen ze allemaal bij Oranje. De prijzenkast van deze generatie internationals spreekt boekdelen. Ze wonnen na de zilveren Spelen van Rio elk toernooi waar ze aan meededen. Het was vooral zaak dat er ook een cultuur zou worden neergezet, waar iedereen zich prettig zou voelen.

Een cultuur pas je ook niet zomaar even aan. Maar de eerste stapjes in een gezamenlijke, goede richting waren deze dagen wel te zien bij Oranje. Marloes Keetels gaf het donderdag al aan, de onderlinge gesprekken waren (en zijn) niet altijd even makkelijk. Aan de andere kant waren er wel weer een heleboel lachende gezichten. Werd er lol gemaakt. Teambuilding in de sinaasappelstad als aftrap van van een nieuw proces. Nader tot elkaar komen, binnen en buiten het veld.

Slordig Spanje

En bijna kreeg Oranje – met Lidewij Welten als aanvoerder – in dat proces hulp van Spanje, dat wel heel slordig aan de wedstrijd begon. Al na twintig seconden kreeg Nederland z’n eerste corner, die door Matla werd naastgepusht. Een paar minuten later mocht de Bossche spits het driemaal achter elkaar proberen, maar veel meer dan gevaar leverde dat niet op. Dat gold ook voor de eerste Spaanse corner, die over werd getipt. Na die energieke eerste acht minuten, werd het van beide kanten slordiger.

Het publiek, dat ouderwets gezellig op de tribunes zat, kreeg weinig highlights meer te zien. Nederland was zoekende. Passjes waren geregeld net te hard en te onzorgvuldig. Het zorgde ervoor dat de olympisch kampioen in de eerste helft geen enkele echte veldkans creëerde. Nog wel een corner, inmiddels alweer de vijfde van de dag. Wederom was het Matla die vuurde, maar omdat de Spaanse lijnstop Clara Ycart haar taak prima uitvoerde – en de bal van de lijn haalde – gingen beide teams doelpuntloos de rust in.

Stella van Gils in actie in haar negende interland voor Oranje. Foto: David Aliaga

Een wereld van verschil was de tweede helft, in aanvallend opzicht. Nederland speelde veel dwingender en kreeg de ene na de andere veldkans. Oranje was niet weg te krijgen uit het Spaanse 23-metergebied en schudde de deken van saaiheid volledig van zich af.

Het enige wachten was nog op de openingstreffer, die diep in het derde kwart pas viel. Matla, voor rust nog worstelend met haar corners, tipte een voorzet van Marloes Keetels in het doel. Een bevrijdende en ook gezien de krachtsverhoudingen na rust, een compleet verdiende goal.

Blijdschap en opluchting bij Oranje na de 0-1 van – wie anders dan – Frédérique Matla. Foto: David Aliaga

Kort voor die goal hield Oranje even zijn adem in, toen Xan de Waard na een botsing met een Spaanse tegenstander met een hoofdblessure naar de kant moest. De middenvelder, die een goede wedstrijd speelde, kon gelukkig al vrij snel weer terugkeren. Ook de Spaanse Xantal Gine kwam terug binnen de lijnen, al droeg zij een ander, rugnummerloos shirt en een enorme tulband.

Niet in de problemen

Het vrij matte Spanje kreeg in het laatste kwart weer wat meer grip op de wedstrijd. Maar ook toen Yibbi Jansen – vandaag zeer aanvallend spelend – met groen naar de kant moest, creëerde de thuisploeg geen enkele mogelijkheid. Oranje hield relatief eenvoudig stand en zette daarmee een nieuwe stap in het lastige traject. Een gewonnen wedstrijd doet het team ongetwijfeld goed. Maar dat winnen niet zaligmakend is, dat heeft het recente verleden wel bewezen.

Spanje – Nederland 0-1 (0-0)