Welten leidt Oranje met twee goals naar 3-0 winst op Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zondagmiddag in het Wagener Stadion het dubbelweekend in de Pro League overtuigend afgesloten met een 3-0 winst op Duitsland, op papier één van de grootste uitdagers van Oranje in Tokio. Dribbelkoningin Lidewij Welten maakte indruk en was met twee doelpunten één van de beste speelsters binnen de lijnen.

Met nog vierenhalve maand tot het begin van de Olympische Spelen in Tokio kijk je tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal behalve naar het wedstrijdbeeld ook met een schuin oog naar de wedstrijdselectie, de afgelopen jaren een redelijk gesloten bastion. Aanvaller en SCHC-speelster Pien Dicke drukte wat dat betreft meteen haar stempel in de openingsfase van de wedstrijd. Binnen twee minuten wist het grote talent van 21 jaar met een tip-in te scoren, na een voorzet van Marloes Keetels, die eerst door Lidewij Welten tegen keepster Julia Sonntag was getipt.

Vooral in de voorhoede, met ogenschijnlijke Tokio-zekerheidjes als Lidewij Welten, Frédérique Matla en Laurien Leurink, lijkt een vrij grote groep speelsters met Marijn Veen, Pien Dicke, Ginella Zerbo, Kyra Fortuin en Felice Albers met elkaar te concurreren. Het zijn degenen tussen wie bondscoach Alyson Annan in de Pro League het meest rouleert, ook dit dubbelweekend weer.

Pien Dicke balt haar vuist nadat ze de 1-0 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

Genoeg keuze in de voorhoede

Opvallend was bijvoorbeeld het spelen van aanvaller Freeke Moes, die haar eerste interland sinds 26 april 2019 hockeyde, bijna twee jaar geleden. Vrijwel uitgesloten is de kans dat de spits van Amsterdam meegaat naar Tokio, omdat ze niet tot de olympische trainingsgroep hoort. Ze is met het oog op de toekomst door Annan aangewezen als potential. Tegen Duitsland speelde ze een goede wedstrijd.

Afwezig in vergelijking met zaterdag was aanvaller Ginella Zerbo, die een aantal weken geleden nog van een voetblessure herstelde. Internationals Marijn Veen en Felice Albers waren de twee speelsters die zowel zaterdag als zondag allebei niet in actie kwamen. Kyra Fortuin keerde deze tweede wedstrijd tegen Duitsland terug in de selectie en Pien Dicke speelde beide duels.

Dicke liet zich aan het begin van het tweede kwart opnieuw gelden, door een bal op een Duitse voet te leggen en de eerste strafcorner van de wedstrijd te halen. Met een man minder op de lijn bij Duitsland wegens een te vroeg uitgelopen verdediger pushte Caia van Maasakker te hoog op het been van de uitloopster.

Caia van Maasakker mocht drie strafcorners nemen en raakte daarbij zowel de paal als de lat. Scoren deed ze niet. Foto: Willem Vernes

Twee goals van Lidewij Welten

Kansen waren er voor rust vervolgens voor Frédérique Matla, Lidewij Welten en opnieuw voor Van Maasakker, die de tweede corner van Nederland op de paal pushte. Over enkele periodes verspreid en vaak het gevolg van onnodig balverlies in de verdediging van Nederland zette Duitsland de Oranje Dames wel een aantal keer onder druk. Eén keer moest Josine Koning, na rust afgewisseld door Anne Veenendaal, een redding verrichten.

Vanaf het derde kwart nam Nederland – veel scherper dan zaterdag – snel afstand van Duitsland, de nummer drie van de wereldranglijst. Met haar backhand en na een pass van Malou Pheninckx schoot Lidewij Welten de bal steenhard door de benen van keepster Sonntag tegen de plank: 2-0.

Toen de dribbelkoningin van Den Bosch vervolgens na een snelle counter en een combinatie met Frédérique Matla voor de 3-0 tekende, was de wedstrijd precies 24 minuten voor het eindsignaal al lang en breed beslist. Met haar stick sloeg Duitsland-spits Charlotte Stapenhorst even later gefrustreerd en hard tegen de boarding aan, een veelzeggend beeld. Oranje was veel beter dan Duitsland.

De score had nog verder kunnen oplopen, toen Van Maasakker een strafcorner tegen de lat pushte. Met een soort honkbalslag raakte aanvoerder Eva de Goede vervolgens in de rebound de paal, waardoor de 4-0 uitbleef. De enige twee grote kansen in het vierde kwart waren voor Frédérique Matla, waarvan er één hard over ging en de ander werd gered. Dat het uiteindelijk 3-0 bleef mocht Oranje zichzelf aanrekenen, maar desalniettemin was het spel een stuk overtuigender dan zaterdag.

Nederland – Duitsland 3-0 (1-0)
‘2 Pien Dicke 1-0
’34 Lidewij Welten 2-0
’36 Lidewij Welten 3-0

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


18 Reacties

 1. hockeyliefhebber12

  Jammer dat Albers en Veen geen kans krijgen om vandaag te spelen, had graag gezien hoe zij het nu doen in NL team. Bij Amsterdam zijn zij wel de speelsters die wat creëren en dreiging vandaan komt.

 2. observer

  Sorry hoor, maar commentaar maar weer uitgezet met die Steens.

 3. RobV

  Rust. De Oranje dames zijn in ieder geval fanatieker van start gegaan dan gisteren, maar het gebrek aan spelritme is wel duidelijk. Misschien moet Annan een paar oefeninterlands plannen in de maanden dat er geen Pro League wedstrijden zijn, dat lijkt me geen slecht idee. Anders duurt het te lang voordat ze weer samenspelen.

 4. popov0702

  Van maasakker dat kan toch niet meer- vertragende factor

 5. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Even iets anders; als je in NL team speelt moet je dan niet als voorbeeld dienen? Verbaas mij echt over het feit van de dames NL die allemaal hun hele sieraden kast om of in hebben... oorbellen kettinkjes armbanden... is zelfs een regel dat dit niet mag tenzij afgeplakt. Ik vind echt ontzettend raar dat er niets aan gedaan wordt door de KNHB.. Voor de rest was het wederom weer niet om aan te gluren en Steens als commentator is aub met eeuwig vakantie sturen... tsjonge jonge en dan van maasakker .... loop training ??

 6. lynnBosman

  hockeyliefhebber12: inderdaad. Had hen graag in actie gezien. Wel blij Moes te zien. Het is jammer dat zij geen deel uitmaakt van de Olympische Selectie. Kapelle was er ook niet bij, maar is naar mijn mening veruit de minste middenvelder. @RobV: eens. Misschien maar goed dat het EK er nog voor zit. Wellicht nog wat oefeninterlands of ovk of onderkant hoofdklasse heren? Gaat interessant worden welke spitsen ermee gaan.

  1. hockeyliefhebber12

   Ben ook wel benieuwd waarom zij (Albers/Veen) niet gespeeld hebben, aangezien ze volgens mij beiden fit zijn (omdat ze bij Amsterdam ook veel spelen de laatste tijd) Maar inderdaad benieuwd welke spitsen er meegaan, Dicke maakt goede indruk.

 7. RoelVictoria

  Hockey.nl kunnen die "mannen" reageerders (@Hockeyer123, @RamsesVergeetmeniet, @tiemezegelink) hier geweerd worden? Ga in je eigen hoekje huilie huilie doen en houd je bij het topic!

  1. hockeyer123

   Ik wist niet dat je boos zou worden Roel😢

 8. RobV

  @hockeyliefhebber12. Ik denk niet dat Albers en Zerbo Tokyo gaan halen en ook voor Dicke wordt het lastig. Als Veen weer in vorm komt maakt zij denk ik de grootste kans.

 9. lynnBosman

  ^ ik hoop wel op 1 of 2 verrassende namen. Fortuin, Albers of Dicke of misschien wel Moes? Ze is dan wel een potential maar wie weet. Ik vrees een beetje voor Zerbo. Ook achterin wordt het spannend. Ik denk niet dat zowel Sanders, Koolen, vd Assem, v Maasakker en Stam alle vijf meegaan. Zeker niet als je bedenkt dat Nunnink, de Goede en v Geffen ook een linie naar achter kunnen. Maar goed, het duurt nog even en je weet nooit wie er geblesseerd raken of positief testen.

  1. hockeyliefhebber12

   Mee eens met zowel de hoop op verrassende namen en de 5 verdedigers. Dit lijkt mij een mooie selectie voor de OS (en ja ik weet het is nog wel vroeg voor speculaties): 1. Veenendaal/Koning 2. Stam 3. Vd Assem 4. Sanders 5. V Maasakker/Koolen 6. De Goede 7. Nunnink 8. De Waard 9. Keetels 10. V Geffen 11. Welten 12. Malta 13. Leurink 14. Verschoor/Veen 15. Dicke 16. Albers. Reserve: Pheninckx

 10. lynnBosman

  Ik zou nu gaan voor : 1. Koning 2. Stam 3. Vd Assem 4. Sanders 5. V Maasakker/Koolen 6. De Goede 7. Nunnink 8. De Waard 9. Keetels 10. V Geffen 11. Welten 12. Malta 13. Leurink 14. Verschoor. Dicke 16. Fortuin. Reserve: Pheninckx of Albers, V Maasakker/Koolen, Veenendaal. Maar veel hangt af van vorm en blessures over een aantal maanden.

 11. RobV

  @lynnBosman. Grotendeels eens, maar ik zou Sanne Koolen in plaats van Pien Sanders doen en Marijn Veen in plaats van Dicke in de eerste 16.

 12. lynnBosman

  ^Valt zeker wat voor te zeggen, maar ik heb Veen helaas heel weinig zien spelen dus eerlijk gezegd geen idee hoe haar vorm staat of ze 100% fit is etc.

 13. RamsesVergeetmeniet

  excuses...maar volgens mij zijn we al verwijderd... O ja....nog even over de dames... Die zijn zoveel beter dan de rest vd wereld dat we waarschijnlijk zomaar 3 a 4 nederlandse schaduwteams op kunnen stellen die beter zijn dan de top vd landenteams. Helaas...maar waar. Mondiaal een heel kleine sport,


Wat vind jij? Praat mee...