Malou Pheninckx had niet verwacht dat ze tegen GB zou spelen

Vier weken geleden trok middenvelder Malou Pheninckx (29) op de training van het Nederlands elftal een sprint en schoot het in haar kuit. Normaal gesproken zouden de interlands tegen Groot-Brittannië en België te vroeg voor haar komen, vreesde ze. Donderdagavond speelde ze toch mee, in de wedstrijd die Oranje met 3-0 won.

Wat het precies geweest is wat ze tijdens het sprintje in haar kuit heeft gevoeld, is nog altijd niet honderd procent zeker. Het zal een verrekking of misschien zelfs een klein scheurtje in de spier zijn geweest.

‘In principe staat er een paar weken herstel voor. Dan moet je nog paar keer voluit trainen, voordat je überhaupt klaar bent een internationale wedstrijd te spelen. Toen het vier weken geleden gebeurde, had ik dus niet verwacht dat ik deze wedstrijd zou halen’, vertelt Pheninckx donderdagavond na de interland, waarvoor ze dus toch op tijd fit was.

‘We hebben niets overhaast. Ik heb goed naar mijn lichaam geluisterd. Maar het herstel ging voorspoediger dan we dachten. Ik kon al snel weer rennen. De afgelopen twee weken heb ik op de training vrijwel alles meegedaan. Dat ging allemaal goed.’

Malou Pheninckx met Sarah Jones, speelster van Groot-Brittannië. Foto: Willem Vernes

De koppen bij elkaar gestoken na dinsdag, ondanks de bubbel

Bij haar club Kampong bleef Pheninckx twee wedstrijden aan de kant, voordat het kabinet de stekker voorlopig uit de Hoofdklasse trok. Dinsdag tegen Groot-Brittannië speelde Pheninckx ook nog niet, om niets te overhaasten. Als reservespeelster was ze wel welkom in het lege Wagener Stadion. Vanaf de tribune zag ze hoe Oranje tegen de Britten een slechte wedstrijd speelde en zich naar shoot-outs worstelde.

Omdat het Nederlands elftal vervolgens direct terug de bubbel in ging, waar de speelsters uit voorzorg veel tijd in hun eentje op hun hotelkamer doorbrachten, konden de koppen minder bij elkaar worden gestoken dan gebruikelijk.

Pheninckx: ‘We hadden geen kamergenoot om de wedstrijd of je eigen spel mee te bespreken. Dat soort contactmomenten zijn er in een bubbel veel minder, omdat je elkaar zo min mogelijk opzoekt. We hebben natuurlijk wel de beelden bekeken en besprekingen gehad. Daarnaast aten we met z’n allen. Dat was ook weer zo’n moment waarop je even met iemand kon praten. Bovendien voelden we sterk dat we beter kunnen hockeyen dan we dinsdag hebben gedaan. We waren vooral blij dat we binnen twee dagen wéér een wedstrijd mochten spelen. Zodat we dat meteen konden bewijzen.’

Het was duidelijk beter dan de vorige wedstrijd. Overall kunnen we tevreden zijn.

Hoewel de Oranje Dames na donderdag nog genoeg huiswerk hebben voor de wedstrijd van woensdag tegen België, boekten ze nu tegen Groot-Brittannië wel progressie ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen de Britten. ‘Het kan natuurlijk altijd beter, maar we hebben wel een stap vooruit gezet. Het was duidelijk beter dan de vorige wedstrijd. Overall kunnen we tevreden zijn. Er was meer verbinding. Zowel aan de bal als zonder bal. De eerste keer tegen de Britten speelden we te vaak op safe door voor een balletje achteruit te kiezen. Nu hockeyden we vaker vooruit.’

Malou Pheninckx in het nieuwe uittenue van Nederland. Foto: Willem Vernes

Persoonlijk denk ik: waarom is het verschil tussen wat mannen en vrouwen in het hockey verdienen zo groot?

Tot slot reageert Pheninckx op het nieuws van donderdag, dat ABNAMRO – een van de grootste sponsors in het hockey – vindt dat er te veel ongelijkheid is in het hockey. De bank verlangt van clubs die zij sponsoren, dat ze vrouwelijke speelsters vanaf 2025 evenveel betalen als hun mannelijke collega’s. ABNAMRO gaat geen nieuwe sponsorovereenkomst aan met clubs die zich niet aan deze fiftyfifty-doelstelling committeren.

Pheninckx, die overigens bij Kampong bij een club speelt die niet door ABNAMRO wordt gesponsord: ‘Het verschil tussen wat vrouwen en mannen verdienen, is groot. Ik denk dat dat in heel veel sporten zo is. Neem voetbal. Persoonlijk denk ik: waarom is dat verschil zo groot? Als je kijkt naar hoeveel wij ervoor doen en laten… Dat is net zo veel als de mannen. Wat dat betreft zou je zeggen dat vrouwen dezelfde beloning moeten krijgen. Ik hoop dus dat ze het voor elkaar krijgen.’


Wat vind jij? Praat mee...