Oranje Dames winnen zonder Eva de Goede finale van Japan

De Oranje Dames hebben zondagochtend (Nederlandse tijd) in Melbourne de finale van het International Festival of Hockey gewonnen. Zonder de geblesseerde Eva de Goede was de ploeg van Alyson Annan met 5-0 te sterk voor Japan, de nummer twaalf van de wereld.

De Goede ging afgelopen donderdag in de poulewedstrijd tegen Japan, die Nederland met 6-1 won, met een rugblessure voortijdig van het veld. Afgelopen zaterdag in het eveneens met 6-1 gewonnen duel tegen de Verenigde Staten speelde De Goede mee, maar tijdens de finale gaf ze voor de camera van www.epicentre.tv aan dat zij nog geen twee wedstrijden vlak achter elkaar kan spelen. Daarnaast vertelde ze dat het onzeker is of zij volgende week in het Nieuw-Zeelandse Auckland deelneemt aan de Hockey World League Final, dat van 17 tot en met 26 november wordt gespeeld.

Aanvoerder Marloes Keetels stond alleen na rust op het veld. Caia van Maasakker bleef het laatste kwart aan de kant en goalies Josine Koning en Julia Remmerswaal keepten om en om.

Twee doelpunten van Kelly Jonker

Nederland had in het begin van de wedstrijd meer moeite met het maken van doelpunten dan in de poulefase tegen Japan. Het kwam in het tweede kwart goed weg toen Japan om een strafbal vroeg. Van Maasakker leek de bal met haar lichaam van de lijn te houden, maar de overtreding werd niet bestraft.

Uiteindelijk scoorden de Oranje Dames er alsnog lustig op los. Drie minuten voor rust kwam Nederland verdiend op voorsprong. Met haar neusje voor de goal kwam Kelly Jonker voor haar tegenstander en tipte ze een pass van Maartje Krekelaar vanaf rechts over de Japanse keepster Erika Akaya heen.

In het derde kwart schoot Lidewij Welten uit een rebound de 2-0 binnen en maakte Malou Pheninckx van dichtbij de 3-0. In het laatste kwart pikte ook Marloes Keetels via een strafcornervariant een doelpunt mee en liet Jonker haar klasse zien door de bal over de stick van haar tegenstander te liften en hem onberispelijk binnen te schieten: 5-0. Het was haar vijftigste doelpunt in 135 interlands.