Team Throwback: Nederlands A (2011) leverde niet één international op

In de nieuwe rubriek ‘Team Throwback’ kijkt hockey.nl naar oude teamfoto’s, om te zien wat er met de spelers en speelsters is gebeurd. We slaan af met Nederlands Jongens A uit 2011, opvallend genoeg een nationaal jeugdteam waarvan momenteel niet één speler in het ‘Grote Oranje’ hockeyt.

De spelers van Nederlands A uit 2011 zijn nu allemaal tussen de 25 en 27 jaar oud. Dat is precies de ‘middenleeftijd’ waar het Nederlands elftal nu een tekort aan heeft. Alleen Maurits Visser (25) en Thierry Brinkman (25) van de olympische trainingsgroep van Oranje vallen in die leeftijd van geboortejaar 1993 tot 1995. Om Nederlands Jongens A van 2011 – gecoacht door Albert Kees Manenschijn (Rotterdam) en Omar Schlingemann (KZ) – een ‘verloren generatie’ te noemen is wat overdreven, want er zitten gewoon heel goede hoofdklassespelers tussen. Maar tot nu is er niemand die het kon maken bij Oranje.

Onder anderen Dennis Warmerdam (Pinoké), Timo Goor (Rotterdam), Felix Gulinck (Tilburg) en Jan de Wijkerslooth (Schaerweijde, ex-Amsterdam) zijn wel bekende namen uit deze selectie die de Tulp Hoofdklasse Heren hebben gehaald.

Teamfoto van Nederlands Jongens A 2011. Voor: Berend van Eldonk, Tom van Hooijdonk, Tom van Mierlo, Maurits Janssen, Gijs Noordam, Dennis Warmerdam, Hidde van Duren, Jan de Wijkerslooth. Midden: Bart van Kersbergen, Michiel van Tilburg, Timo Goor, Barend Boelaars, Felix Gulinck, Floris van den Dungen, Marc van Spaandonk , Albert Kees Manenschijn, assistent coach Omar Schlingemann. Boven: Pepijn Luykx , Milan van Baal, Freek Martens, Tim Hage, Hajo Meijer, Roderic Schwirtz, Tom Hiebendaal. Foto: Koen Suyk (klik op de foto om te vergroten)

Zes interlands in het grote Oranje kwamen uit dit Nederlands A

In dit Nederlands A uit 2011 huizen bijzondere hockeyers en heftige verhalen, waaronder Dennis Warmerdam die terugkeerde na kanker in zijn arm en Tom Hiebendaal die zich ondanks zware blessures terugvocht in het tophockey.

Een talent van toen, Tim Hage, speelde bij SCHC en HGC, maar is ondertussen gestopt met tophockey. Net als Berend van Eldonk die bij Rotterdam keepte en met Oranje trainde, maar uiteindelijk op een lager niveau is gaan spelen. Tussen de jonge koppies op de foto zijn op de bovenste rij topspelers Pepijn Luijkx (Kampong, 3 interlands), Milan van Baal (Royal Antwerp, 2 interlands) en Tom Hiebendaal (Bloemendaal, 1 interland) te herkennen. Ze kwamen gezamenlijk niet verder dan die zes interlands.

Daarmee is niet per se gezegd dat niemand van deze generatie nog voor Oranje zal spelen, hoewel de kans elk jaar kleiner wordt. Spelers als Mirco Pruyser (Amsterdam) en Bjorn Kellerman (Kampong) debuteerden pas op hun 25ste en bewezen nog altijd dat je ook op latere leeftijd volwaardig international kunt worden.

Milan van Baal van Nederlands Jongens A (2011). Van Baal zou twee interlands spelen, waarin hij drie keer scoorde. Hij is tegenwoordig succesvol in de Belgische competitie bij Royal Antwerp. Foto: Koen Suyk


12 Reacties

  1. Mark Bouwman

    Misschien zijn er vanaf 2011 wel heel grote inschattings fouten gemaakt....

    1. PeterMontijn

      Die snap ik niet. Ik denk dat “vanaf” moet vervangen door “in of rondom” want na 2011 zijn er wel degelijk jeugdige internationals doorgebroken. Dit verschijnsel is overigens niet nieuw. Kan me herinneren dat toen ik in Delft studeerde (begin jaren 90) een paar man uit NL A aankwamen. Van die NL A lichting brak ook niemand door. Voordeel was wel dat deze mannen bij DSHC gingen ballen en samen met een heel contingent spelers die bij Bloemendaal niet in H1 konden spelen omdat daar een oude lichting het eerste team bezet hield en de “zwakke” plekken met internationals van buiten werden opgevuld, stond daar opeens een team dat 2 maal promoveerde en goed meekon in de overgangsklasse (toen nog 1 niveau onder de hoofdklasse)

  2. stekel

    Ben benieuwd naar de personen en keuzes die zij gemaakt hebben.. kan zo maar zijn dat andere dingen ih leven belangrijker werden.

  3. Mark Bouwman

    @stekel dat kan, zullen er best tussen gezeten hebben. Maar alle 20? Kom op zeg. Nee, er zijn niet altijd "wijze" keuzes gemaakt. Maar goed, verleden tijd en..... betrokken keuzeheren zullen dat - behalve één - nooit beamen. Over tot de orde van de dag.

    1. stekel

      Marc.. dus jij bent ook nieuwsgierig daarnaar ?

  4. hockeyer123

    Felix Gulinck, wat een wereldse vedette 😍😍

    1. abrpi

      Timo Goor speelt in het Nederlands zaalhockey team of telt dat niet mee?

  5. Valley in the Alps

    Zeer oppervlakkig artikel ... met zo'n kopregel had ik wel iets meer inhoud verwacht. Een lichting Ned JA is 'n hechte groep ... enkele interviews zou op zijn plaats zijn. Nu zijn wij overgeleverd aan 'n lichting balcony muppets zoals Statler en Waldorf 😄

  6. rustaaagh

    Zou het te maken kunnen hebben met de lichting die erboven zit? Dat die lichting erboven het lastig maakte voor de lichting eronder? Dat wat, naar men zegt, bij Amsterdam lijkt te zijn gebeurd?

    1. PeterMontijn

      Precies. Zie mijn stukje hierboven. Als er hele sterke lichtingen boven zitten houden die wellicht alle plekjes bezet. En wat iemand hier ook terecht aangeeft: er zijn natuurlijk meer factoren in het spel. Je moet echt top van de top hockeyen wil je je boterham er mee kunnen verdienen. En meestel heb je dan al 150+ caps achter je naam staan. Er zullen dus de nodige hockeyers voor hun studie kiezen....

  7. PeterMontijn

    Het is overigens serieus interessant om de gangen van zo’n lichting eens uitgebreider na te gaan. Daar komt - buiten dat dergelijke reportages sowieso mooie inkijkjes bieden in het reilen en zeilen van zo’n lichting - ook interessante informatie uit rollen die je kan gebruiken om je eigen opleidingsmethodiek en de begeleiding van jonge spelers te finetunen

  8. rudi

    het ligt natuurlijk ook aan het beleid van de heren coaches (lang blijven vasthouden aan ‘vaste’ krachten). Maar ook aan het nivo van de spelers die voor de lichting 2011 zijn geselecteerd. Maar wat me wel opvalt is dat we lang met een soort gelijke samenstelling hockeyen, wat je als coach toch grag wilt; want JIJ moet presteren. Dat kan er wel voor zorgen, en ik schrijf KAN er voor zorgen, dat wanneer deze coach weg gaat of spelers stoppen we een opbouw periode zullen zitten. Dan moeten er toch veel talentvolle spelers uit een relatief kleine lichting komen...


Wat vind jij? Praat mee...