Tjep Hoedemakers: ‘Dit was onze beste wedstrijd tot nu toe’

De 2.500 toeschouwers die gisteren in Antwerpen getuige waren van het pak slaag dat de Nederlandse hockeymannen de Belgen gaven, hebben de beste wedstrijd van Oranje onder bondscoach Jeroen Delmée gezien. Met een flinke portie bluf, lef en tomeloze energie bezorgden de turbohockeyers van Delmée de Belgen de grootste nederlaag in vijf jaar tijd (6-1). ‘Dit soort wedstrijden zijn op mijn lijf geschreven’, zegt Oranje-aanvaller Tjep Hoedemakers.

Hoedemakers, één van de zes doelpuntenmakers tegen de Belgen, staat er monter bij in de mixed zone, zo’n vijftien minuten na afloop van de Oranje-masterclass in het nationale hockeystadion in Antwerpen. Zijn frisse blik vormt een groot contrast met die van enkele spelers van de Red Lions, die even daarvoor zichtbaar aangeslagen langs het handjevol journalisten slenterden.

Arthur Van Doren keek wezenloos voor zich uit, Tom Boon oogde vermoeid en zelfs de altijd energieke Victor Wegnez had weinig puf meer. Oranje had de Belgen een uppercut van jewelste gegeven, de grootste pandoering sinds de 6-1 tijdens de Champions Trophy van 2018 in Breda.

Wegpressen

‘België is een ploeg op leeftijd, maar nog wel erg goed’, blikt Hoedemakers terug. ‘We wisten dat ze het moeilijk zouden krijgen als we met heel veel bluf en energie tegen ze zouden gaan pressen. In de voorbije wedstrijden in Amstelveen ging dat pressen ook al in fases goed, maar het mocht met wat meer overtuiging gebeuren. Dat hebben we hier vandaag laten zien. Met name in de eerste helft hebben we ze echt weggepresst.’

Tjep Hoedemakers spoort zijn teamgenoten aan tijdens het duel met België. Foto: Willem Vernes

De energie en gretigheid die Oranje in zijn spel legde, oogste zichtbaar bewondering op de volgepakte tribunes. Telkens wanneer Oranje’s defensieleider Lars Balk met zijn bulderende stem het drukzetten op de Belgische achterhoede initieerde, zagen de Belgische supporters hun ploeg onmiddellijk in de problemen raken.

Hoedemakers: ‘Lars heeft alleen maar Door! Door! Door! lopen schreeuwen. Ik denk dat we ruim een kwart van de wedstrijd over het hele veld één-op-één hebben gespeeld. Dat felle afjagen, dat is het spelletje dat we willen spelen. We hebben daar ook de spelers voor. In dit Oranje zitten spitsen die willen pressen, die energie willen leveren. Soms ben je de hele wedstrijd alleen maar achter een bal aan het rennen, maar het levert juist ook weer energie op. Zeker als je het met het hele team doet én met overtuiging.’

Hoedemakers in duel met tegenstanders Loïc Luypaert (links) en Antoine Kina. Foto: Willem Vernes

Drie minuten uithijgen

Hoedemakers voelt zich volledig in zijn element in het hockey dat bondscoach Jeroen Delmée voor ogen heeft. De 23-jarige aanvaller van Rotterdam – volgens ingewijden in balbezit de snelste speler in de Hoofdklasse – is niet de spits die in de kleine ruimte drie man voorbijspeelt. Zijn kracht schuilt in de sprinting game, zoals Delmée het hedendaagse internationale tophockey noemt.

‘Ons spel is mij op het lijf geschreven’, zegt Hoedemakers. ‘Laat mij maar lekker veel met energie smijten, dan kom ik in mijn spel. Ik vind het alleen maar heerlijk om mijn snelheid te gebruiken in de press. Als ik gewisseld word ben ik drie minuten lang aan het uithijgen. Dan ben ik helemaal kapot.’

Betrokken bij 20 goals

Het is wat kort door de bocht om Hoedemakers alleen maar op zijn snelheid en energielevel te beoordelen. De aanvaller heeft zich in het Oranje van Delmée ontwikkeld tot een zeer veelzijdige speler, die een neusje voor de goal heeft maar zeker ook oog voor zijn medespelers. Kijk alleen maar naar zijn cijfers: sinds zijn debuut in november 2021 was hij direct betrokken bij twintig Oranje-treffers: hij maakte dertien doelpunten zelf en gaf zeven assists. Bovendien is hij met 35 interlands de speler die tot nu toe het meest is opgesteld door Delmée.

Hoedemakers: ‘Ik voel me goed in dit Oranje. In Eindhoven [begin juni] heb ik goede wedstrijden gespeeld. Het is lekker als je merkt dat je langzaamaan ook elke wedstrijd waardevol kan zijn. Er was een periode dat ik één keer een leuk wedstrijdje speelde, maar dan de wedstrijd erop te weinig in het spel voorkwam. Ik heb het gevoel dat ik de afgelopen wedstrijden steeds constanter mijn bijdrage heb kunnen leveren. Daar krijg je ook vertrouwen van, dan groei je in zo’n drukke hockeymaand.’

Hoedemakers spreekt de woorden uit terwijl hij met zijn rechterhand een tastbaar aandenken aan de historische wedstrijd tegen de Belgen vasthoudt. Het is de Pro League-award voor Man of the Match, de eerste in zijn interlandloopbaan. Hij dankt hem aan zijn opvallende spel in Antwerpen, met een doelpunt en een assist als concrete bijdrage aan de 6-1 zege.

Tjep Hoedemakers met zijn allereerste Man of the Match Award. Foto: Willem Vernes

‘De middenvelders die wij hebben, gasten als Floris Middendorp, Derck de Vilder, Steijn van Heijningen, die maken het je als spits zo gemakkelijk’, zegt Hoedemakers. ‘Daar zit zoveel hockey in. Vaak hoef je zo’n bal er alleen nog maar in te pissen, zoals vandaag bij de assist die Thijs [van Dam] mij gaf. Hij heeft een heerlijke versnelling en kan op volle snelheid een loepzuivere pass afleveren. Ik hoefde mijn stick maar op de grond te leggen.’

Mogelijke ‘finale’ om de titel

Oranje geniet vandaag van een rustdag en keert dan dinsdag terug in Antwerpen, voor de tweede ontmoeting met de olympisch kampioen. Dat is meteen de laatste wedstrijd van dit Pro League-seizoen. Als de Belgen een dag eerder van Spanje winnen, dan wordt het duel van dinsdag een rechtstreeks duel om de titel in de Pro League.

‘Vandaag voelde voor ons al een soort finale, een prima moment om de spanning van een grote wedstrijd te trainen en onder druk te spelen. Daar zijn we prima in geslaagd. Jeroen [Delmée] zei in het kringetje na afloop dat dit in zijn ogen één van onze beste wedstrijden was. Voor mij was het zelfs onze allerbeste wedstrijd tot nu toe. Hoeveel energie we leverden, hoe we elkaar hierin meenamen, dat vond ik heel speciaal. Deze pot was qua bluf, energie en lef onovertroffen.’


1 Reactie

  1. martijn-oostveen

    Mijn Spaanse trainer zegt dat Pro League niet zoveel voorstelt. Veel uitproberen dus vaak ook rare uitslagen. Echter, nu de dames hebben gewonnen en de heren dit kunnen evenaren, zou het juist een extra prikkel en bevestiging geven richting het EK. Dus, winnen dinsdag!


Wat vind jij? Praat mee...