Hand van Delmée al zichtbaar bij prima Oranje in Cadiz

Het Oranje van Jeroen Delmée heeft dinsdagavond in Cadiz tegen Spanje opnieuw een prima indruk achtergelaten. De Oranjemannen speelden sterk en wonnen tijdens het ingekorte winterse trainingskamp verdiend met 1-3.

Bij Spanje ontbrak de nieuwe keuzeheer Max Caldas, de bondscoach die na de mislukte Spelen in Tokio afzwaaide bij Nederland. Hij liet het coachen dinsdagavond over aan Borja Movellan. Spanje hoopt onder het bewind van Caldas met een jonge ploeg te bouwen aan een team dat op de Spelen van Parijs in 2024 weer een rol van betekenis kan spelen. Het WK in India volgend jaar rond deze tijd wordt een eerste graadmeter.

De opdracht voor Jeroen Delmée, zijn opvolger bij Nederland, verschilt niet zoveel. Ook Delmée moet bouwen aan een nieuwe ploeg, nadat na Tokio een groot deel van de Oranje-spelers afzwaaide. Delmée coachte tegen Spanje zijn derde officiële interland. In november debuteerde Delmée met een 2-2 gelijkspel (en winst van de shoot-outs) tegen België. In het kader van de Pro League werd twee dagen later met 2-1 gewonnen van de regerend wereld- en olympisch kampioen.

Collectief

Na de frisse start trainde Delmee stevig door met de trainingsgroep, die in januari alleen werd aangevuld met de stagiairs Guus Jansen en David Huussen (beiden afkomstig van Jong Oranje). In de groep was (nog) geen plek voor de internationals uit de zogenoemde on hold-groep. Sander de Wijn, Jeroen Hertzberger en Robbert Kemperman gaven aan daar niet klaar voor te zijn. HGC-aanvoerder Seve van Ass stelt zich wel weer beschikbaar, maar kampt nog met de naweeën van een rugblessure waardoor hij nog niet is aangesloten bij Oranje.

Oranje tijdens het Wilhelmus in Cadiz. Foto: Rafa Gandia.

Sterk collectief

Een fitte en scherpe Van Ass is voor dit Nederlands elftal zeker van toegevoegde waarde, maar ook zonder de middenvelder liet Oranje tegen Spanje weer een prima indruk achter. Al in de derde wedstrijd wordt de hand van Delmée al zichtbaar. De coach is een sterk collectief aan het smeden.

De basis wordt gevormd door een hecht en solide blok achterin. Samen met verdediger-trainer Marcel Balkestein leert Delmée de internationals ze de fijne kneepjes van het echte verdedigen. Ook is al zichtbaar dat Delmée veel traint op vastigheid aan de bal. Als international sprong bij hem in zijn 401 interlands zelden een bal van de stick. Dat wil hij ook bij zijn spelers zien.

Aanvallend ligt de nadruk op energie en snel spel. De coach heeft daar met jongens als Thijs van Dam, Terrance Pieters, Koen Bijen en Jelle Galema ook de spelers voor. Zij schoten ook tegen Spanje veelvuldig de diepte in en maakten de Spaanse verdedigers het leven zuur door elke opbouw met veel energie te verstoren.

Grote man

De grote man in de aanval is echter zonder twijfel Thierry Brinkman. De nieuwe captain ontpopt zich tot de nieuwe leider van dit Oranje. Hij gaat voorop in de strijd, moedigt zijn ploeggenoten aan en heeft veel rendement. In het tweede kwart tegen Spanje stond hij weer eens op zijn favoriete plek bij de tweede paal om na een goede Oranje-aanval de 0-1 binnen te tikken uit een rebound.

Thierry Brinkman wisselt voor de wedstrijd de vaantjes met Marc Mirrales van Spanje.

Op die voorsprong was niet veel af te dingen, al hadden beide ploegen tot op dat moment weinig kansen gecreëerd. Thijs van Dam kreeg in het eerste kwart een schietkans, maar miste. Aan de andere kant was Spanje dicht bij de openingstreffer na een fraaie combinatie in de Nederlandse cirkel. Enrique Gonzalez werd van een treffer afgehouden door Pirmin Blaak. De Oranje-doelman is de senior in de ploeg van Delmée en speelde zijn eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach. In de ontmoetingen met België ontbrak de goalie vanwege corona. Hij werd destijds onder de lat vervangen door Maurits Visser en Derk Meijer.

Jip Janssen

Blaak zag dat zijn collega aan de andere kant, Maria Garin, al direct aan het begin van het derde kwart de tweede Nederlandse treffer om zijn oren kreeg. Jorrit Croon zette zijn tegenstander onder druk en onderschepte de bal. Hij bediende – wie anders dan – Brinkman. Die wilde uithalen, maar werd onreglementair van scoren afgehouden en kreeg een strafbal. Dat is bij Oranje een klusje voor strafcornerspecialist Jip Janssen, die de bal hoog in het doel pushte: 0-2.

Janssen deed ook in het vierde kwart van zich spreken, door tien minuten voor tijd de 0-3 op de borden te knallen. Ditmaal lag de bal en paar meter verder op de rand van de cirkel, maar liet Janssen Garin opnieuw kansloos uit de corner.

Die voorsprong van Oranje kwam in het vervolg van het duel niet meer in gevaar, ondanks dat Spanje na de derde corner op rij in het vierde kwart terugkwam tot 1-3 via een hoog gepushte bal van captain Marc Miralles. Die raakte even later ook nog de lat, maar Oranje won soeverein met 1-3.

Coach Jeroen Delmee spreekt zijn ploeg toe. Foto: San Fernando

Door de zege zullen Delmée en zijn mannen woensdag met een goed gevoel terugvliegen naar Nederland. Dat is eerder dan in de oorspronkelijke planning stond, maar in coronatijd zijn planningen er vooral om aangepast te worden.

Dat werd dinsdag overdag nog maar eens duidelijk. Want nog voor er in Cadiz een bal werd geslagen, was al duidelijk dat er opnieuw Pro League-duels van de kalender zijn geschrapt. Canada had – samen met Zuid-Afrika – amper de plekken ingenomen van Australië en Nieuw-Zeeland (die hun continent niet willen verlaten) of de ploeg van coach Pasha Gadema is door de bond alweer teruggetrokken uit de Champions League van het hockey. De deelname van Canada bestaat uit welgeteld nul optredens in de Pro League.

De afzegging van Canada betekent dat voor Oranje in februari nog slechts twee duels in en tegen Zuid-Afrika op het programma staan. Of ze doorgaan, is nog maar de vraag.

Delmee moet daardoor vooral op de trainingen verder slijpen aan zijn Oranje. Dat gaat hem tot nu toe prima af.

Spanje – Nederland 1-3 (0-1)
27. Thierry Brinkman 0-1
31. Jip Janssen (sb) 0-2
51. Jip Janssen (sc) 0-3
54. Marc Miralles (sc) 1-3

Wedstrijd terugkijken

Kijk hieronder de wedstrijd tussen Spanje en Nederland terug.

 


3 Reacties

 1. Hans De Baijens

  Waar is Maurits Visser??

 2. gerold

  flinke "samenvatting"

  1. paulvandijk

   En leuk dat Tim Steens het deze keer volledig in het Spaans doet.


Wat vind jij? Praat mee...