Keepersdiscussie: hoe veilig is het voor een vliegende keeper?

Hoe veilig is het om een vliegende keeper in het doel te zetten? Is het toch niet beter een reservedoelman op de bank te plaatsen? Die vragen werden zondag opnieuw actueel bij het Overgangsklasse-duel Nijmegen tegen QZ, nadat een vliegende keepster van Nijmegen alleen beschermd door een hesje en een helm strafcorners moest verdedigen.

Nijmegen-coach Matthijs Brouwer zag het langs de kant met enige angst en beven aan. ‘Als het aan mij had gelegen, hadden we zo snel mogelijk iemand in ieder geval de legguards aangetrokken. Ik vind het zo best gevaarlijk. De meiden zeiden echter: wij spelen liever met tien veldspelers’, vertelde Brouwer na afloop.

Bewuste keuze

De bij Nijmegen debuterende coach moest na een half uur improviseren, toen zijn keepster Saskia van Duivenboden net buiten de cirkel een aanvalster van QZ niet volgens de regels had geattaqueerd. Geel en een strafcorner oordeelde de arbiter tot ontzetting van de Nijmeegse aanhang. Brouwer wilde een veldspeelster de beschermende keeperskleding aantrekken, maar de scheidsrechter gaf aan daarop niet te wachten. Een terechte beslissing, zegt Leon Rutten, Hoofd Arbitrage en Competitie van de KNHB. ‘Het team heeft de mogelijkheid een reservekeeper op de bank te zetten. Coaches en spelers maken een bewuste keuze of ze daarvoor kiezen of dat ze liever een extra veldspeler op de bank zetten. Het team loopt dan dus het risico dat in dit soort gevallen een vliegende keeper moet worden ingezet’, aldus Rutten.

De vliegende keepster van Nijmegen zag de eerste toegekende strafcorner nog de mist in gaan. Bij de tweede strafcorner sloeg QZ-aanvoerster Ruth Linders de bal keihard tegen de plank: 1-1. De ‘keepster’ was zonder beschermde kleding kansloos.

QZ deed het daarmee beter dan de heren van Oranje-Rood vorige weekend in het Hoofdklasse-treffen met Den Bosch. In dat duel werd de Bossche doelman Maurits Visser met geel uit het veld gestuurd nadat hij buiten de 23-meter lijn de bal had weggeslagen. Een veldspeler van Den Bosch fungeerde vervolgens vijf minuten lang als vliegende keeper. Oranje-Rood slaagde er echter niet van deze unieke mogelijkheid te profiteren.

‘Niet eerder meegemaakt’

Dat nu voor de tweede keer in korte tijd een doelverdediger met geel naar de kant moet, vindt Brouwer opmerkelijk. ‘Ik kan me zo niet heugen dat ik het eerder heb meegemaakt. We moeten deze week maar eens bespreken hoe we dat in het vervolg gaan oplossen. Uit veiligheidsoverwegingen ben ik er in principe wel voor de vliegende keeper wat meer bescherming aan te trekken.’


4 Reacties

  1. bcuckow

    Het is helemaal niet veilig. Mat niet veel verschil met verdedigen in een drukke cirkel. Ik zet regelmatig een vliegende keep erin, ik ga hem niet afbranden omdat hij niet voor een schot blijft staan.

  2. Topkeepertje

    Het lijkt mij het beste dat een veldspeler / speelster de 5 minuten straf voor de keeper mag uitzitten .

  3. rosa1991

    Als keeper zijnde in res. hoofdklasse zou ik zelf nooit zonder klompen en legguards een strafcorner willen verdedigen. Keepen en hockeyen zijn ook twee vakken apart op hoog niveau, je bent niet zomaar een keeper als speelster en ook niet zomaar een speelster als keeper.

  4. piadewolf

    Dat er geen broek aangetrokken kan worden, snap ik helemaal maar met de legguards en klompen van tegenwoordig is het zo gebeurd om die aan te trekken. 6 klikjes en de boel is aan. Dus waarom niet daarvoor kiezen? Veel veiliger, het is toch de bedoeling dat iedereen de volgende dag weer normaal uit z'n bed kan stappen?


Wat vind jij? Praat mee...