Round-up OVK (D): Wie degradeert rechtstreeks?

Na de negentiende speelronde in de Overgangsklasse is alleen de strijd om rechtstreekse degradatie nog een onderwerp van gesprek. EHV won van QZ in Poule A, waardoor beide teams nu op tien punten staan. In Poule B liet Ring Pass in vijf minuten tijd een vrijwel zekere zege op Were Di glippen, waardoor de ploeg elfde blijft met twee punten voorsprong op rode lantaarndrager Craeyenhout. En wat is trouwens Pandahockey; een nieuw begrip in de Nederlandse hockeywereld?

Overgangsklasse A

Krappe zege ‘Leo’

Leonidas boekte een minieme zege op Tilburg (1-0), maar over het geheel genomen was het zeker een terechte overwinning. Dat vond ook Rob Haantjes, van wie vorige week bekend werd dat hij Tilburg na één seizoen inwisselt voor een fulltime technische functie bij de Belgische hockeybond. ‘Leonidas heeft verdiend gewonnen, ze kregen meer kansen en wij dwongen er te weinig af.’

Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Aan de bal was het bij ons slordig, maar zonder bal hadden we de controle. We verdedigden strak en wisten het spel van Tilburg te ontregelen. We misten nog een strafbal, maar een kwartiertje voor tijd maakten we de winnende.’

Nijmegen met horten en stoten

Het spel van Nijmegen tegen Rood-Wit verliep, zoals trainer-coach Matthijs Brouwer het verwoordde, ‘met horten en stoten. We startten goed, we kregen onze kansjes, maar de bal wilde er telkens niet in. Na rust speelden we echter dominant, we maken de 1-0, maar tijdens de laatste tien minuten werd het toch even billenknijpen.’

Met het oog op de aanstaande play-offs plande Brouwer een paar pittige trainingsweken. ‘Conditioneel hadden we nog een inhaalslag te maken, maar deze fase ligt nu achter ons’, aldus de coach.

Daan Sabel (Rood-Wit): ‘Voor rust heerste er chaos op het veld. Het was net en snelkookpan vol gekke en paniekerige acties. Nijmegen komt na rust terecht op voorsprong, maar daarna gaan wij met vier spitsen en zelfs zonder doelvrouw spelen. We werden toen wel gevaarlijk, maar helaas geen doelpunt.’

EHV wint degradatiekraker

EHV won in Nijmegen de degradatiekraker op QZ. Het werd 2-3 en daarmee wisselen QZ en EHV nu van plek. QZ staat laatste, EHV elfde. Antoinet Wildeboer (EHV): ‘Wij leven nog! Tijdens de eerste helft speelden we waanzinnig goed voor ons doen en mede daardoor gingen we met 0-2 de rust in. Na rust maken we de 0-3, maar daarna zakten wij volledig weg. ZO kon QZ terugkomen tot 2-3, maar we hebben het gered.’ EHV speelt nog tegen Leonidas, Tilburg en Push.

Sven van Maarssen (QZ): ‘Ja, dit is kloten. We scoren zeven minuten voor tijd de aansluitingstreffer, maar dat bleek te kort voor tijd. We komen ongelukkig op 0-3, komen goed terug, krijgen nog zeven corners te nemen, maar het lukte niet meer. De komende drie weken moeten we laten zien wat we kunnen.’

Rotterdam buigt voor stug Terriërs

Terriërs won ook al nipt, met 1-0 van Rotterdam. Bodil Keus was de matchwinner in Heiloo via een doelpunt dat vlak na rust tot stand kwam. Jeroen Visser (Terriërs): ‘Van beide kanten zat er wat spanning op het duel. Voor rust ging het tot de 23 meterlijn prima, maar daarna stokte het. Na rust kwam we beter in ons spel. Eerst kregen we een strafbal tegen op het moment dat er twee ballen in het veld lagen, dat wekte bij ons verwarring. Gelukkig benutte Rotterdam de bal niet en twee minuten later maakten wij de 1-0. Verdiend gewonnen, maar het bleef tot het laatste moment spannend.’

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Tijdens de eerste helft maakten we een geldige goal, maar die werd afgekeurd, en na rust misten we een strafbal. Dat zit het dus behoorlijk tegen. Terriërs kan zeer stug verdedigen, daar kwamen we nauwelijks doorheen. Na rust speelden we gewoon te timide.’

Voordaan met veel controle naar winst

Voordaan deed wat het moest doen, namelijk winnen van Helmond. ‘Ondanks de snelle 0-1 hadden we heel veel controle over de wedstrijd’, zei Pieter Bos (Voordaan) na afloop. ‘Helmond bood ons vooral fysiek heel veel weerstand, maar ze incasseerden daarvoor wel enige gele en groene kaarten.’ Bij rust was het 2-1, na rust prikte Voordaan er nog eentje bij in.

Roeland de Laat (Helmond): ‘Ik vind ons niet zo goed vandaag. We komen weliswaar op 0-1, maar te snel werd het alweer 1-1. En na rust hebben we nauwelijks met elf speelsters in het veld gestaan vanwege de vele kaarten.’

Venijn in de staart op Union

Union en Push sloten het duel af met een gelijkspel: 3-3. Het venijn zat deze wedstrijd in de staart. Twee minuten voor tijd leek Push er met de winst vandoor te gaan, maar een minuut later tekende Amber Janssen de 3-3 aan. Union stond onder aanvoering van assistent Jaimy Hulsker, omdat hoofdcoach Frank Geers voor een internationale FIH-coachingcursus in Maleisië vertoeft. Hulsker: ‘het was een leuk duel met veel energie en kansen voor beide partijen. Al met al ben ik blij met de 3-3.’

Stan Huijsmans (Push): ‘Wij haalden ons niveau niet en daardoor hebben we eigenlijk twee punten verloren. Er was te weinig focus, we waren niet scherp genoeg en we lieten daardoor teveel steken vallen.’

Statistieken

Leonidas – Tilburg 1-0 (0-0)
1-0 Eveline Korink

Nijmegen – Rood-Wit 1-0 (0-0)
1-0 Klaartje Mientjes

QZ – EHV 2-3 (0-2)
0-1 Judith van de Zande, 0-2 Anne Ezendam, 0-3 Lotti Arts, 1-3  onbekend, 2-3 Ruth Linders (sc)

Terriërs – Rotterdam 1-0 (0-0)
1-0 Bodil Keus

Voordaan – Helmond 3-1 (2-1)
0-1 Marjolein Nieland (sc), 1-1 Saskia Koning (sc), 2-1 Jolien Boersma, 3-1 Julia Pommeline Korstanje

Union – Push 3-3 (1-0)
1-0 Aiive Biermans, 1-1 Kiki van de Kreek, 1-2 Amber Janssen, 2-2 Judith Quirijnen (sc), 2-3 Judith Quirijnen, 3-3 Amber Janssen

Overgangsklasse B

Benauwde zege Schaerweijde

Schaerweijde sleepte drie hele belangrijke punten in de wacht op Almere. De ploeg won met 0-1 dankzij een treffer van Anne Wiegers. Het was overigens maar de grote vraag of Wiegers het duel, vanwege fileleed onderweg, zou halen. Een kwartiertje voor tijd stapte zij het kleedlokaal in en na zes minuten spelen scoorde zij de achteraf winnende treffer.

Chantal van Nistelrooij (Schaerweijde): ‘Ik vond ons de eerste helft beter spelen en na rust hadden we het echt lastig. Almere ging op jacht naar de 1-1, maar we hielden stand. Dit geeft veel houvast voor de laatste drie wedstrijden.’ Om play-outs te ontlopen zal Schaerweijde een wonder moeten afdwingen. De achterstand op HBS bedraagt zeven punten.

HIC kan play-offs vergeten

HIC en HGC slaagden er niet in tot scoren te komen. Voor HIC betekent het dat zij de play-offs om promotie kan vergeten, HGC blijft door deze remise volop in de race voor het kampioenschap.

Vincent van Hall (HIC) keek terug op een duel vol spanning en goed hockey. ‘Tijdens de eerste helft golfde het spel op en neer, na rust vind ik HGC wat beter.’

Robbert Jan de Vos (HGC): ‘Voor HIC was dit de laatste strohalm, ze moesten winnen. Het was een open wedstrijd met twee ploegen in het veld die wilden hockeyen. Ik vond HIC voor de rust iets beter, de tweede helft was duidelijk voor ons. Ik denk dat 0-0 een reële uitslag was.’

Victoria kansloos voor play-offs

Huizen hield Victoria van het lijf (3-2) en dit betekent dat ook Victoria nu kansloos is voor de play-offs. Het team van Eelco van Roon gaat dus niet op herhaling.

Van Roon: ‘We waren delen van de wedstrijd gewoon beter, maar voor een deel liepen we ook achter Huizen aan. We hadden best kunnen winnen vandaag, waarbij ik vond dat onze tegenstander veel cadeau kreeg van de arbitrage.’

Boaz Janssen (Huizen): ‘Het eerste kwartier waren we er niet, daarna ging het beter. We maakten de 1-0 en na de 2-0 na rust kregen we de wedstrijd in handen. Na de 3-0 werd het wat slordig, maar ook al kwam Victoria terg tot 3-2; het werd niet meer spannend.’

Ring Pass geeft zege in vijf minuten weg

De wedstrijd tegen Were Di duurde voor Ring Pass vijf minuten te lang. Het team van Eric van der Pol bouwde knap aan een 2-0 voorsprong, die kwam zeven minuten voor tijd tot stand, maar vanaf de 64e minuut verloor de ploeg de grip op de tegenstander. Het werd alsnog 2-3.

Janneke Woudenberg: ‘Het waren vijf geweldige minuten.’ Voor het overige zag zij dat Ring Pass feller was, met meer overtuiging speelde en dat zij benieuwd was naar het spel van haar ploeg, omdat ze met een andere tactiek speelde. ‘Veel speelsters stonden op een andere plek, omdat we volgend seizoen eigenlijk met een andere strijdwijze willen starten. Ik probeerde wat uit.’

Eric van der Pol (Ring Pass): ‘We hebben vandaag wederom goed gespeeld en daarom is het heel zuur dat we hebben verloren. We nemen ons goede spel echter mee naar de volgende weken en beschouwen de wedstrijd van vandaag als een leermoment.’

Wageningen speelt ‘Pandahockey’

De panda’s op de Grebbeberg kregen bijna pijn in de ogen toen ze vanaf deze hoogte neerkeken op het veld van Wageningen. Wat de thuisploeg liet zien, was bar slecht.

‘Het was vreselijk, we zijn door de ondergrens gezakt. Zo heb ik mijn ploeg nog niet eerder zien hockeyen’, aldus Arnoud Boersma (Wageningen) die in zijn woonplaats Rhenen bijna buurman is van Wu Wen en Xing Ya.  Pandahockey staat vanaf nu dus voor traag, log en vooral berenslecht hockey.

Halverwege ging Wageningen nog met 2-0 aan de leiding, maar tijdens de tweede helft scoorde HBS viermaal.

Robbert Zevalkink (HBS): ‘Zeer goed gedaan! We speelden eigenlijk en prima eerste helft, maar toch stonden we met 2-0 achter. Tijdens de tweede helft pasten we een paar mutaties toe en vanaf dat moment werd Wageningen niet meer gevaarlijk.’

Almere – Schaerweijde 0-1 (0-1)
0-1 Anne Wiegers

HIC – HGC 0-0

Huizen – Victoria 3-2
1-0 Gitte Michels (sc), 2-0 Amber Folmer, 3-0 Lara Kok, 3-1 Frederique Meeuwsen, 3-2 Janneke van Leeuwen (sb)

Klein Zwitserland – Craeyenhout 3-2 (3-1)
0-1 Gaby de Jong, 1-1 Nina Staal (sc), 2-1 Tessa Hooft (sc), 3-1 Nina Staal, 3-2 Elise Sterk

Ring Pass – Were Di 2-3 (1-0)
1-0 Katie Froeling, 2-0 Lois van der Gaag , 2-1 Pleun van der Kroef, (sc), 2-2 Ilse Brouwers, 2-3 Marle van Dessel

Wageningen – HBS 2-4 (2-0)
1-0 Myrthe Jonker (sc), 2-0 Elena Colmar, 2-1 Aimée Emanuels, 2-2 Nicole Oud (sc), 2-3 Lisa Bok, 2-4 Lea Storteboom