Round-up OVK (D): ‘Feyenoordsyndroom’ nekt HCR

De strijd om de twee titels in de Overgangsklasse Dames brandt nu echt los. In Poule B staat voor komende zondag de topper tussen HGC en Huizen op het programma. Wint Huizen, dan is het definitief kampioen. Wint HGC, dan heeft het de beste papieren in handen tijdens de slotronde. In Poule A verloor Nijmegen van Union, waardoor Voordaan nu op drie punten staat. Beide koplopers komen elkaar nog tegen tijdens de 22ste speeldag. Genoemde vier ploegen zijn na zondag overigens wel zeker van de play-offs.

Overgangsklasse A

‘Feyenoordsyndroom’ nekt HCR

QZ deed uitstekende zaken in Rotterdam door HCR met 0-1 terug te wijzen. Een rake corner van Renske van Raaij in de 40ste minuut bleek achteraf goud waard.

Sven van Maassen (QZ): ‘We hadden de wedstrijd onder controle, Rotterdam raakte niet in haar spel. Na rust maakten we een corner, maar we kregen ook twee gele kaarten. De laatste vijf, zes minuten kregen we veel strafcorners tegen, maar het lukte. Helemaal top!’

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Wij verloren van onszelf. We gaven niet voldoende energie. Het was een beetje het Feyenoord-syndroom. We hadden ons definitief veilig kunnen spelen, maar dat lieten wij na.’

Helmond in veilige haven

Helmond boekte een 2-1 overwinning op De Terriërs en daarmee is de ploeg nu definitief verzekerd van een nieuw seizoen in de Overgangsklasse. ‘Ons doel is hiermee ruimschoots bereikt. Terriërs verdedigde stug, daarom is het eens te meer een goede zege.’

Jeroen Visser (Terriërs): ‘Het was een slechte wedstrijd en daar is eigenlijk alles mee gezegd.’

Push op weg naar derde plek

Push won haar laatste uitduel van het seizoen en stevent af op de derde plek op de ranglijst. Tegen Tilburg werd het drie minuten voor tijd 2-1. Voor rust was Push de sterkste op het veld, maar tijdens de tweede helft gaf Tilburg behoorlijk gas na een ‘ouderwets boze toespraak’ van Rob Haantjes (Tilburg). ‘We kwamen als mannen de rust uit. De eerste vijftien tot twintig minuten hebben we toen Push overklast. Helaas maakten we in deze fase maar één doelpunt. Daardoor bleef Push aan een touw bungelen. Jammer, ik ben er best ziek van dat we vlak voor tijd nog een tegentreffer krijgen te incasseren.’

Stan Huijsmans (Push): ‘Voor de rust had Tilburg weinig te vertellen, maar na rust gaf onze tegenstander veel meer energie. Ze zaten er korter op en ze gaven meer druk. We zijn hard blijven werken en op het eind zijn we toch beloond.’

Voordaan mijdt misstap

Voordaan maakte geen misstap en won met 1-3 bij Rood-Wit. Tijdens de eerste helft zag dit er nog niet naar uit (rust 1-1), maar tijdens de tweede helft maakte het team uit Groenekan het in de 45e en de 65e minuut af.

Pieter Bos (Voordaan): ‘Ons doel was vandaag om ons definitief te plaatsen voor de play-offs. Dat is gelukt. Nu kijken we verder. Het was zaak om tijdens de tweede helft rustig te blijven.’

Daan Sabel (Rood-Wit): ‘We kenden een indrukwekkend sterke start, maar helaas maken we in deze fase geen goal. Tijdens de tweede helft was het ook goed, maar we geven de 1-2 gewoon weg. Daarna gingen we drukken, we haalden de keeper acht minuten voor tijd van het veld en daarna wordt het nog 1-3.’

Eerst blijdschap, daarna frustratie

Bij EHV waren ze na afloop zeer content met het gelijkspel tegen Leonidas (0-0), maar de vreugde sloeg om in frustratie toen bleek dat naaste concurrent om rechtstreekse degradatie QZ had gewonnen op Rotterdam.

Antoinet Wildeboer (EHV): ‘Daarbij hadden we ook nog eens kansen om de winst naar ons toe te trekken. De tweede helft was namelijk voor ons, maar in de slotfase kregen we nog een rode kaart. Dan wordt het extra moeilijk.’

Jordy van de Waart (Leonidas): ‘De eerste helft was voor ons, de tweede helft was het een grote chaos. Per ploeg kregen we zeker vijftien kansen. Onze frustratie is dat we na de winterstop geen enkele uitduel hebben gewonnen.’

Nijmegen maakt het spannend

Het verlies van Nijmegen (1-0 tegen Union) betekent dat runner-up Voordaan de koploper tot op drie punten is genaderd. En beide ploegen spelen ook nog tegen elkaar. Dreigt hiermee het scenario van vorig seizoen toen alles in de slotfase ook in het honderd liep bij Nijmegen?

Matthijs Brouwer: ‘Laten we dit beschouwen als een wake-up call. Er is nog niets verloren. Dit was een derby die Union iets liever wilde winnen dan wij.’

Fran Geers (Union): ‘Lekker dit, en trots op de ploeg hoe ze dit hebben gedaan. Voor ons stond niets meer op het spel, behalve dat het een derby was. Na de rust hadden we het moeilijk en was Nijmegen ook meer aan de bal. Feit is inderdaad dat wij liever wilden winnen.’

Statistieken

EHV – Leonidas 0-0

Helmond – De Terriërs 2-1 (1-1)
1-0 Joyce van Wetten (sc), 1-1 Laura de Jager, 2-1 Emilie Nieland

Push – Tilburg 2-1 (1-0)
1-0 Kiki van der Kreek (sc), 1-1 Denise Hermans, 2-1 Kiki van der Kreek (sc)

Blik op volgend seizoen

Almere en Wageningen speelden een duel om des keizers baard, waarbij voor beide teams de blik al enigszins op volgend seizoen is gericht. Zo liet Arnoud Boersma (Wageningen) drie jeugdspeelsters debuteren, die het volgens hem zeer verdienstelijk deden.

Zijn team deed het aanzienlijk beter dan vorige week tegen HBS, maar het was niet genoeg om Almere van het lijf te houden. Het werd 1-0 dankzij een rake corner van Maartje Holtslag.

Remise in Bloemendaal

HBS en HIC gingen uiteen met een 1-1 remise. De stand was reeds bij rust bereikt.

Robbert Zevalkink (HBS): ‘Een gelijkspel tegen HIC is niet verkeerd voor ons. Helaas maken we een grote kans valk voor tijd niet af toen één van onze speelsters alleen voor de doelvrouw van HIC verscheen. Winst was overigens wel teveel geweest als je kijkt naar het spelbeeld.’

Vincent van Hall (HIC): ‘We kwamen snel op 0-1,maar HBS hield het achterin verder goed dicht. Helaas werd een tweede goal van ons eerst afgekeurd, toen goedgekeurd, maar daarna toch weer afgekeurd.’

Nipte zege HGC

HGC won nipt met 1-0 van Ring Pass, maar de uitslag deed volgens Robbert Jan de Vos (HGC) anders vermoeden. ‘Verdiend gewonnen, maar we gingen niet goed met onze kansen om.’

Eric van der Pol (Ring Pass): ‘We hebben het hartstikke goed gedaan. De 1-1 hing op een goed moment in de lucht, waardoor het lang een spannende wedstrijd is geweest.’ Als nummer elf op de ranglijst heeft Ring Pass nog duels te gaan tegen HBS (thuis) en Almere (uit).

Belangrijke punten Schaerweijde

Schaerweijde hengelde drie hele belangrijke punten binnen door met 3-1 te winnen van rode lantaarndrager Craeyenhout.

Assistent-coach Linda van de Velde (Craeyenhout): ‘We gingen goed van start, we waren lekker bezig maar na de 1-0 in de15e minuut ebde het geloof in een goede afloop helemaal weg.’

Chantal van Nistelrooij (Schaerweijde): ‘Bij rust stonden we met 2-0 voor, maar ik waarschuwde mijn ploeg om niet te verzaken. Onze tegenstander staat met één been in het moeras, dus wij moesten ons direct na rust niet laten verrassen. Gelukkig gebeurde dit niet, we maken de 3-0 en vijf minuten voor tijd werd het pas 3-1.’

KZ bakt er niets van

Klein Zwitserland bakte er volgens trainer-coach Bastiaan Bunnik helemaal niets van tegen Victoria. Zijn team leed dan ook een kansloze 3-0 nederlaag. ‘Wij stonden erbij en keken er naar. Het was heel slecht. Voor een deel was dit de verdienste van Victoria, maar wij speelden te ongeïnspireerd.’

Eelco van Roon (Victoria): ‘Het was goed en degelijk en wij hadden volledig de controle over de wedstrijd. Na de 2-0 was het eigenlijk wel klaar, vond ik.’

Huizen kreunt in Tilburg

Voor Huizen was het ook zaak, net als voor HGC, om de play-offs veilig te stellen. Daarvoor moest de koploper wel een hinderlijke tegenstander overwinnen: Were Di. Het lukte op het nippertje dankzij een rake strafcorner van wie anders dan Gitte Michels.

Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Huizen speelde het hele duel hoge ballen, ik denk dat het er wel veertig waren. Jammer, ik had gehoopt tegenover een hockeyende ploeg te staan. We kregen heel veel strafcorners te nemen, maar helaas kwamen we niet tot scoren. Dat was het enig minpunt van vanmiddag.’

Boaz Janssen (Huizen): ‘Dit was en lastig duel. Het klopte bij ons niet helemaal en Were Di kon de ruimte op het veld goed vinden. Op een goed moment kwamen wij tot de conclusie dat het niet beter zou gaan worden en dat het een kwestie was van de zege over de streep trekken.’

Almere – Wageningen 1-0 (0-0)
1-0 Maartje Holtslag (sc)

HBS – HIC 1-1 (1-1)
0-1 Annick Hoeboer (sc), 1-1 Liza Bok (sc)

HGC – Ring Pass 1-0 (1-0)
1-0 Elselieke van Aken (sc)