Round-up OVK dames: Hockey in Nijmegen regeert Poule A

Het is lang geleden dat de ploegen van Nijmegen en Union samen aan kop gingen in de Overgangsklasse. Na 3 duels staan beide teams op 9 punten. In de andere poule is alleen HIC nog zonder puntverlies. Het team van Vincent van Hall won het hoogstaande duel tegen Huizen dankzij een rake strafbal van Annick Hoeboer.

Overgangsklasse A

Helmond droogt Rotterdam af

Helmond zorgde voor 1 van de verrassingen van de dag door als promovendus Rotterdam te verslaan. Daarbij was het de 2e zege op rij voor de Brabanders die dus een opening naar wens beleven in de Overgangsklasse. ‘Wij speelden zó ontzettend goed, het klopte van alle kanten. Ik denk dat de nederlaag van Rotterdam nog laag is uitgevallen vanmiddag. De wijze waarop wij wonnen was puur genieten’, aldus een jubelende Roeland de Laat (Helmond).

Kees Wortmann was uiteraard minder goed geluimd. ‘Wij beleefden een volledige offday. Er ging teveel fout en ons spel liep over te veel schijven, maar dit is wel een hele harde val. Ik heb mijn ploeg gewaarschuwd dat onze tegenstander de huid zo duur mogelijk zou verkopen.’

Nijmegen niet goed, wel 3 punten

Nijmegen leverde geen sterke partij af, maar het was goed genoeg om Leonidas met 4-1 terug te sturen naar Rotterdam. ‘Nijmegen was niet goed, maar wij zitten in de hoek waar de klappen vallen. We zaten er niet bovenop. Na de 3-1 moeten we eigenlijk de 3-2 maken. Dat doen we niet en dan wordt het 4-1’, aldus Jordy van der Waart (Leonidas).

Anthony Potter (Nijmegen): ‘Wij zijn bezig om de uitdaging voor onszelf hoger te leggen. Het was niet perfect, maar desondanks heb ik leuke dingen gezien. In deze fase wordt de competitie niet beslist, de kampioen wordt pas in mei bekend.’

Rood-Wit met hakken over de sloot

Bij Rood-Wit moest het tegen EHV (2-1) volgens trainer-coach Daan Sabel ‘uit de tenen komen. We speelden niet goed, maar ons voordeel was dat we na 16 seconden al op 1-0 kwamen. Na rust hebben we vooral verdedigd en over de hele wedstrijd kregen we ongeveer 10 strafcorners tegen en slechts 2 vóór.’

Antoinet Wildeboer (EHV) zag haar ploeg bij tijd en wijle domineren, ‘maar wij moeten nog leren dat we sneller in de organisatie moeten lopen na een omschakelingsmoment. Dat kostte ons bijvoorbeeld de 2-1. Jammer, wij hadden recht op meer.’

Terriërs wint in slotfase in ondertal

De Terriërs boekte vooral mentaal een hele belangrijke zege. Het werd 3-2 tegen Push dat met 2 nederlagen en 1 zege een matige start van de competitie kent. Voor het team van Jeroen Visser was het de 1e overwinning van dit seizoen.

Push leek het duel tot 10 minuten voor tijd in handen te hebben. De ploeg leidde met 1-2 en op dat moment verdween 1 van de speelsters van De Terriërs voor diezelfde 10 minuten met geel naar de kant. Kat in ’t bakkie, zou je veronderstellen, maar Push kwam bedrogen uit. Het team verloor volgens trainer-coach Stan Huijsmans haar concentratie en maakte daardoor ‘domme fouten. We geven 2 doelpunten weg en verliezen de wedstrijd. Dus moeten wij bij onszelf te rade gaan.’

Zakelijke zege Voordaan

Voordaan boekte tegen QZ een zakelijke zege. Assistent-coach Miguel Koning: ‘Ik denk dat wij deze wedstrijd iets eerder hadden moeten beslissen. Na de rust oefenden wij de controle uit, hoewel QZ gevaarlijk was in de counter.. Onze corner liep prima. Van de 3 pogingen waren er 2 raak.’

Voor QZ wordt het zo zoetjes aan tijd van de hatelijke 0 af te komen. De komende 2 weken speelt de ploeg thuis, maar de tegenstanders zijn geducht, namelijk De Terriërs en Push.

Strafballen nekken Tilburg op Union

Union blijft het uitstekend doen. De knappe 4-2 zege op Tilburg betekent dat de formatie van Frank Geers nu samen met Nijmegen aan kop gaat. De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel, maar in de 66e en 69e minuut kreeg Union 2 strafballen te nemen. Die buitenkansjes liet Nynke Kappelle zich niet ontnemen.

Geers:  ‘Tilburg speelde meer op de aanval, maar wij dwongen meer dreiging voor de goal af. Daardoor stond het 2-1 bij rust. Tijdens de 2e helft komt Tilburg op 2-2 en heeft op dat moment het overwicht. Wij toonden ons te slordig in de eindfase. Aan het eind van de wedstrijd krijgen we echter 2 terechte strafballen die die benutten we.

Rob Haantjes (Tilburg): ‘We gingen tijdens de 1e helft goed van start, maar verder was het matig wat mij betreft. Union kwam daardoor op voorsprong. Na rust spelen we 10 tot 15 minuten onze beste fase van het seizoen tot nu toe. Helaas werd onze 2-3 afgekeurd. In de slotfase waren we aan de bal goed, maar ik zag dat we verdedigend steeds minder goed stonden. Dat leverde ons in de counter problemen op en daardoor liepen we tegen 2 strafballen aan.’

Statistieken

Helmond – Rotterdam 4-0 (1-0)
1-0 Celine de Lange, 2-0 Emilie Nieland, 3-0 Carlijn Collart (sc), 4-0 Celine de Lange

Nijmegen – Leonidas 4-1 (2-1)
1-0 Klaartje Mientjes, 2-0 Ellemiek Koenders, 2-1 Kiki Kroeze, 3-1 Lynn van Norden, 4-1 Ellemiek Koenders (sc)

Rood-Wit – EHV 2-1 (2-1)
1-0 Sanne Caarls, 1-1 Dyonne de Wit, 2-1 Lysanne Smit

De Terriërs – Push 3-2 (0-1)
0-1 Kiki van der Kreek, 1-1 Annelot Jansen (sc), 1-2 Sophie van Nieuwamerongen, 2-2 Lynn Oosterveer, 3-2 Annelot Jansen

Voordaan – QZ 2-0 (1-0)
1-0 Wendy de Hilster (sc), 2-0 Wendy de Hilster (sc)

Union – Tilburg 4-2 (2-1)
0-1 Emmelotte van Heijst, 1-1 Amelia Katerla (sc), 2-1 Amelia Katerla (sc), 2-2 Jeske van Bavel, 3-2 Nynke Kapelle (sb), 4-2 Nynke Kappelle (sb)

Overgangsklasse B

Craeyenhout laat Almere in duel groeien

Dider Meijer, coach van Almere, stelde dat zijn ploeg kan terugblikken ‘op een supergoede wedstrijd. In de opbouw hebben we volwassen gespeeld, daar ben ik erg tevreden over. Punt is dat wij meer onze kansen moeten benutten.’

Zijn collega-coach Mark Langemeyer (Craeyenhout) legde nadrukkelijk de vinger op de zere plek. ‘Wij doen onszelf tekort, omdat wij onze tegenstander de ruimte geven om in de wedstrijd te groeien. En Almere heeft 3, 4 goede individuele speelsters bij wie je dit niet moet doen.’

HBS pakt zege op uitspeelcorner

Victoria leek in de slotfase van het uitduel op HBS terug te komen van een 2-0 achterstand. Het werd ook 2-1 en 2-2 in de 61e en 66e minuut, maar de thuisploeg kreeg in de slotseconde van de wedstrijd een strafcorner te nemen. Deze uitspeelcorner ging er in: 3-2.

Robbert Zevalkink (HBS): ‘Tijdens de 1e helft ging het gelijk op, maar komen wij desondanks op 2-0. Na de aansluitingstreffer gooide Victoria er een schepje bovenop, waardoor wij van het kastje naar de muur liepen. Het werd 2-2 en daardoor ontstond een zeer spannend slot. Eerlijk gezegd hadden we niet verdiend te winnen, maar wij waren enorm blij dat het toch gebeurde.’

Victoria verspeelde de zege in de 1e helft, aldus trainer-coach Eelco van Roon. ‘Toen speelden wij ver onder ons niveau, iedereen scoorde een onvoldoende. Na rust is HBS denk ik 4 keer over de middenlijn geweest. Ze waren in principe rijp voor de slacht.’

‘Were Di scoort op de juiste momenten’

Were Di deed uitstekende zaken om de altijd lastige uitwedstrijd op HGC met 1-3 te winnen. Het werd een duel op relatief hoog niveau, aldus Janneke Woudenberg van Were Di. ‘HGC had bij tijd en wijle de overhand, maar wij waren erg effectief. Elke aanval van ons leverde gevaar op en wij scoorden telkens op de juiste momenten.

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘Ik vond het een geflatteerde uitslag. Wij waren beter, maar Were Di was even effectiever. Vandaar dat ik met een dubbel gevoel terugkijk op de wedstrijd.’

Schaerweijde ‘loopt achter eigen schoenzolen aan’

Schaerweijde staat na 3 verloren duels op een kruispunt van wegen. Chantal van Nistelrooij is namelijk zeer ontevreden over de inzet en de beleving van een deel van haar spelersgroep. ‘Wij gaven niet thuis vandaag en daardoor zijn wij giga door de mand gevallen. Na de wedstrijden tegen HIC en Were Di was de pot tegen Ring Pass er eentje waarin wij mogelijkheden zagen. Tijdens de rust ben ik uit mijn slof geschoten, want wij waren echt overal te laat op het veld. We werden met 4-1 afgeserveerd, omdat we 70 minuten achter onze eigen schoenzolen aan liepen.’

Eric van der Pol (Ring Pass) op zijn beurt was ‘zeer tevreden.’ Hij verlangt van zijn team dat de spelers het initiatief nemen en dat gebeurde tegen Schaerweijde. Daardoor dwong de ploeg meer kansen af, wat tot uiting kwam in de eindscore.

Doelpunten duur in Wageningen

Doelpunten waren duur tijdens de wedstrijd Wageningen – Klein Zwitserland. Er viel er welgeteld eentje en die kwam in de 64e minuut op naam van Thisja van der Kruijs.

Arnoud Boersma (Wageningen) sprak van een verdiende overwinning voor zijn ploeg. ‘We kregen meer strafcorners en achterin gaven we ook nauwelijks iets weg.’

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Wageningen toonde meer wilskracht dan wij. We maakten weinig aanspraak op de zege, omdat we niet gevaarlijk werden. Na rust speelden we een stuk beter dan er voor, maar ik had op een goed moment het gevoel dat degene die als eerste zou scoren ook de wedstrijd zou gaan winnen.’

HIC en Huizen aan elkaar gewaagd

HIC had er een strafbal voor nodig om het verschil met Huizen tot uiting te brengen. Beide ploegen maakten er een aangename wedstrijd van om naar te kijken.

Vincent van Hall (HIC): ‘Het was een spannende wedstrijd met prima arbitrage. Tijdens de 1e helft was Huizen veel beter, ze speelden continu rond onze cirkel. Over de hele wedstrijd gezien kende onze tegenstander ook meer cirkelpenetraties, maar de grootste kansen waren voor ons.’

Boaz Jansen (Huizen) zag zijn team een hele goede eerste helft spelen. ‘In deze fase hadden wij het verschil eigenlijk moeten maken. Na rust maken we in de opbouw 1 onnodige fout en die vormde meteen de inleiding tot de strafbal. Bij een gelijkspel had eigenlijk niemand wat te klagen gehad.’

Almere – Craeyenhout 3-0 (1-0)
1-0 Maria Verga, 2-0 Yvette Willems, 3-0 Maartje Holtslag (sc)

HBS – Victoria 3-2 (2-0)
1-0 Renske van Driel (sc), 2-0 Sterre Kramer, 2-1 Marente Barentsen, 2-2 Daphne Voormolen, 3-2 Renske van Driel (sc)

HGC – Were Di 1-3 (0-1)
0-1 Marle van Dessel, 0-2 Michelle Verheijen, 1-2 Nicole van Jaarsveld, 1-3 Marle van Dessel

Ring Pass – Schaerweijde 3-1 (0-0)
1-0 Ingrid Pool (sc), 2-0 Alyssa Beijer, 2-1 Britte ten Haaft (sc), 3-1 Josefien Rots

Wageningen – Klein Zwitserland 1-0 (0-0)
1-0 Thisja van der Kruijs

HIC – Huizen 1-0 (0-0)
1-0 Annick Hoeboer (sb)