OVK (D): Almere sluipt stilletjes naar boven, na heerlijke 3-4

De stand in poule A geeft een vertekend beeld, maar ingewijden zien dat Almere stilletjes naar boven sluipt. Tekenend voor de goede vorm was zondagmiddag de knappe 3-4 winst op Rotterdam. Met nog een inhaalduel te gaan tegen Cartouche kan het team van Dider Meijer zich een fraaie positie op de ranglijst verwerven. Nu staat het team vierde, maar met een wedstrijd minder gespeeld. In poule B lijkt zich, gelet op het spel en de prestaties, al voorzichtig een top-5 (plaatsing Promotieklasse) af te scheiden.

Overgangsklasse A

Cartouche – Rood-Wit 0-2 (0-1)

Cartouche liet op eigen veld een fraaie kans lopen zich in de kop van poule A te nestelen. Echter, door het 0-2 verlies tegen Rood-Wit moet het team van Niels Heck voorlopig even genoegen nemen met een rol op het tweede plan.

Niels Heck (Cartouche): ‘Wij waren ook niet zo goed vandaag. De focus was niet goed en het hing als los zand aan elkaar. Het blijkt maar weer eens dat wij ons niet kunnen permitteren zo te spelen. Met een houding van ‘het komt wel goed’ komt het dus niet goed.’

Jeroen Buné zag zijn ploeg dit seizoen al voor de derde maal (inclusief voorbereiding en beker) winnen van Cartouche. Esmée Broekhuizen, via De Reigers, Bloemendaal, Pinoké en de Australische competitie bij Rood-Wit terecht gekomen, werd speelster van de dag. Zij scoorde beide treffers voor de gasten.

’14 Esmée Broekhuizen 0-1
’63 Esmée Broekhuizen 0-2

HBS – Ring Pass 4-0 (2-0)

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat HBS met een ruime 4-0 overwinning van het veld zou stappen. Voor rust was er sprake van een gelijk opgaande strijd, waarbij Ring Pass goed partij gaf aan HBS.

Jeroen Tuininga (HBS): ‘Onze eerste goal viel eigenlijk tegen de verhouding in. Pas daarna werden wij wat beter. Na rust kende Ring Pass ook deels een veldoverwicht, maar ze kregen de bal er niet in. Wij maakten ze wel en daarmee hebben we ook verdiend gewonnen.’

’20 Demi Hilterman 1-0 (sc)
’33 Demi Hilterman 2-0 (sc)
’45 Sterre Kramer 3-0
’68 Lois de Zeeuw 4-0

Leonidas – Voordaan 3-1

Het bastion van Leonidas lijkt voorlopig geen barsten te vertonen. Thuis won het heel degelijk van het altijd sterke Voordaan, en wel met 3-1. Beide teams maakten er een amusant en aangenaam duel van.

Pieter Bos (Voordaan): ‘Tot aan de zestigste minuut ging het eigenlijk heel goed bij ons. Tijdens de tweede helft kwamen we op 0-1 en hadden we grip op de wedstrijd. Na de gelijkmaker kwamen we op de een of andere manier niet meer in ons ritme. Leonidas strafte dat goed af.’

Jordy van de Waart (Leonidas) blijft zich ondanks de koppositie van zijn ploeg zeer bescheiden opstellen. ‘Ons doel is en blijft om bij de eerste vijf te eindigen. Verder kijken we niet. Vanmiddag werden we pas na de 0-1 echt wakker. Daarna waren we trouwens ook beter.’

Bij ‘Leo’ debuteerde zondagmiddag Annemijn van Niekerk uit MA1.

Vivienne Uijterwaal 0-1
Vivian Kowalski 1-1
Vivian Kowalski 2-1
Zoey Kalbvleesch 3-1

MOP – Victoria 3-0

MOP won met 3-0 van Victoria. Volgens Gijs Hessels, de verliezende coach, kwam dit vooral doordat MOP zich doortastend opstelde in de cirkel. ‘Daarbij kenden we de pech dat we tijdens de eerste helft snel achter elkaar de 1-0 en 2-0 tegen kregen. Ons spel was op zich goed en tijdens de tweede helft wilden we ook echt iets rechtzetten. Maar goed, als je geen rendement haalt uit acht strafcorners, dan wordt het lastig. Het was op zich een leuke wedstrijd, waarbij onze tegenstander even handiger was in de omschakeling.’

Toni Marks 1-0
Toni Marks 2-0
Lotte van Dongen 3-0

Rotterdam – Almere 3-4 (0-2)

Almere deed uitstekende zaken op Rotterdam. Het team van Dider Meijer won met 3-4 in een duel waarin Rotterdam opmerkelijk genoeg alleen kon scoren uit strafballen.

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Het was duidelijk dat Almere meer gretigheid toonde om te winnen. Bij rust was het 0-2 en wij gaven tijdens de tweede helft wel meer energie, meer press en het baltempo lag hoger, maar dat was al met al niet genoeg.’

Meijer (Almere): ‘Na de rust maakten wij in ondertal de 0-3. Dat was prima, maar daarna werd het te snel 1-3. Na onze 1-4 kwam Rotterdam nog terug tot 3-4 en toen werd het even billenknijpen met nog zes minuten te gaan.’

Union – HIC 3-3 (2-1)

Union liet volgens trainer-coach Inge Poelmans een overwinning op HIC glippen, doordat de onzekerheid in haar ploeg in de slotfase toesloeg.

Poelmans: ‘We durfden niet meer naar voren te hockeyen en dan maak je het jezelf lastig. Voor een deel begrijp ik die onzekerheid. We hebben vijfmaal op rij verloren, dan sluipt zo’n houding onbedoeld de selectie binnen. Twee minuten voor tijd staan we nog op 3-2, terwijl we nog een kans op de 4-2 kregen. Jammer, maar toch hebben we vandaag weer een stap voorwaarts gemaakt.’

Assistent-coach Eline Vermeulen (HIC): ‘We gingen slecht van start, we maakten individueel teveel fouten en daardoor liepen we de hele wedstrijd achter de feiten aan. Knap is het wel dat je van een 3-1 achterstand terugkomt op 3-3, maar toch zijn wij teleurgesteld in dit resultaat. Voor ons gevoel laten we hier twee punten liggen.’

HGC  – Were Di 1-1

Het topduel tussen HGC en Were Di, twee teams die zich nadrukkelijk zullen melden in de strijd om de play-offs, eindigde onbeslist. De eindstand was reeds bij rust bereikt.

Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Ik denk dat het een goed resultaat is. In dit soort potjes gaat het om de details. We kregen niet veel kansen, maar aan de andere kant verdedigden we goed. Na onze 0-1 nam HGC het spel over en voor ons kwam het slecht uit dat ze twee minuten voor de rust de 1-1 maakten. Tijdens de tweede helft werd duidelijk dat beide ploegen wilden winnen. Die kansen waren er ook. Zo kwamen wij nog eens één op één tegenover de keeper van HGC te staan.’

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘Er stonden vanmiddag twee sterke ploegen tegenover elkaar. De opening was voor Were Di, ze kwamen ook op 0-1, maar voor ons was het natuurlijk heerlijk dat we voor de rust nog de 1-1 maakten. Na rust hadden we een overwicht, maar waren we onfortuinlijk in de afronding.’

’26 Kiki de Ruiter 0-1
’32 Bernice van Aken 1-1

Klein Zwitserland – Weert 4-0 (1-0)

Klein Zwitserland had op eigen veld geen moeite met Weert. Aan de Klatteweg werd het 4-0. Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Wij kenden een prima middag. Als het goed gaat, hoop je altijd dat je team meer goals maakt. Dat zat er ook zeker in, maar al met al ben ik tevreden. Het initiatief lag volledig bij ons, we zetten onze tegenstander goed vast en we scoren, iets waar we in voorgaande seizoenen wel eens moeite mee hadden.’

’21 Roos Hack 1-0
’47 Nina Staal 2-0
’53 Anne van de Boomen 3-0
’59 Sabine van Silfhout 4-0

Pinoké – Helmond 3-1 (3-0)

Pinoké liet zich niet verrassen door Helmond. De eindstand doet vermoeden dat Helmond het allemaal redelijk kon bijbenen, maar die schijn bedriegt. De Amsterdamsen waren heer en meester op het veld.

Hans Oostindie (Pinoké): ‘Tijdens de eerste helft speelden we goed hockey en kwamen we ook op 3-0. Na de rust trok Helmond zich helemaal terug. We kregen wel kansen, maar daaruit scoorden we niet meer. Daarvoor lag ons baltempo ook wat te laag, vond ik.’

Roeland de Laat (Helmond): ‘Wel verloren, maar op zich hebben we een lekker gevoel overgehouden aan deze wedstrijd. Pinoké was duidelijk beter en wij kenden de pech dat de eerste twee corners van onze tegenstander direct raak waren. Dan moet je ervoor zorgen dat het geen walk-over wordt. Tijdens zo’n duel kun je merken dat je vanwege blessures vier basiskrachten mist.’

’16 Sterre Deetman 1-0
’29 Frances Westenberg 2-0 (sc)
’34 Sterre Deetman 3-0 (sc)
’54 Emilie Nieland 3-1

QZ – Wageningen 0-1

Wageningen deed wat het moest doen volgens het strijdplan van trainer-coach Adinda Boeren en dat leverde het team een 0-1 overwinning op. Boeren: ‘Het neemt niet weg dat het bij zo’n tussenstand tot op de laatste minuut spannend blijft. Dat laatste was overigens aan onszelf te wijten. We hadden eerder de 0-2 moeten maken.’

Eric Hoogsteden (QZ): ‘Ik ben eigenlijk super chagrijnig. Deze wedstrijd verdiende eigenlijk geen winnaar, waarbij ik wel moet zeggen dat mijn team onder niveau speelde. Misschien lag er teveel druk op de ploeg. We hebben Wageningen in het zadel geholpen en daar ben ik ziek van.’

Lieke Visser 0-1 (sc)

Terriërs – Alecto 1-0

Bij De Terriërs lag ook druk op de wedstrijd. Het loopt in Heiloo nog niet zoals trainer-coach Jeroen Visser het voor ogen ziet. De ploeg morst punten en als je dan tegen Alecto moet – de enige ploeg met nul punten – dan is er maar één ding dat telt: winnen.

Dat deed Terriërs ook, maar met miniem verschil. Visser: ‘Iedereen begreep dat het vandaag moest gebeuren. Het lukte, maar met samengeknepen billen. Tijdens de training gaat het waanzinnig, maar tijdens de wedstrijd zie ik dat niet terug. Dat is toch een mentaal dingetje, als je het mij vraagt. Hoe dat kan? Dat soort zaken is vaak ongrijpbaar.’

’53 Ylene Sijnesael 1-0

Tilburg – Push 1-1

Tilburg en Push deelden de punten en daar was Stan Huijsmans (Push) het minst content mee: ‘Onze eerste helft was onder de maat. Tilburg was toen op alle fronten beter. Terecht kwamen we met 1-0 achter. Na de rust waren we absoluut bovenliggend. We leverden strijd en gingen vol voor de zege. Tien minuten voor tijd kregen we daarvoor een enorme kans, maar die ging er niet in. Jammer, twee punten verloren.’

Martin van de Rakt (Tilburg): ‘Wij bepaalden voor rust het spel en eigenlijk hadden we onze voorsprong moeten uitbouwen naar 3-0 of 4-0. Na rust was er sprake van een totaal ander spelbeeld. Toen liepen wij achter de feiten aan.’

De wedstrijd tussen Tilburg en Push was een bijzonder duel voor doelvrouw  Kathelijne Goosen van Push. Een week voor de start van de competitie maakte zij de overstap richting Breda, doordat de eerste doelvrouw van Push een kruisbandblessure had opgelopen. Van de Rakt: ‘Dat is overigens in goed onderling overleg zo gegaan.’

‘.. Jeske van Bavel 1-0
’66 Marleen Jochems 1-1