Herfstrapport Promotieklasse Dames: alleen Leonidas valt tegen

Nu de eerste seizoenshelft in de Promotieklasse Dames erop zit, is het tijd om de balans op te maken. Welke ploegen blonken uit en welke teams presteerden minder dan verwacht? In ons herfstrapport zetten we het op een rijtje.

De toppers

Als een pijl uit een boog schoot Groningen dit seizoen uit de startblokken. Zes zeges op rij leverde de verreweg meest noordelijke ploeg uit de Promotieklasse een riante eerste plek op. Zeker omdat daaronder iedereen punten morste, zat het team van coach Julian Steen op rozen. Dat was verrassend, want Groningen heeft geen uitgesproken promotie-ambitie. Bovendien is hun selectie nauwelijks gewijzigd, na het vorige seizoen waarin Groningen vrij onopvallend vijfde werd. De winning mood wist Groningen in het tweede gedeelte van de eerste seizoenshelft niet vast te houden: ze verloren in de herfst tweemaal en speelden twee keer gelijk. Toch staan de noordelingen nog altijd bovenaan. En dat is een prestatie.

Groningen (hier met spits Floks van der Beek) is de trotse herfstkampioen van de Promotieklasse Dames. Foto: Jacob Gunter

HIC zit Groningen op de hielen. Ook HIC opereerde in het afgelopen seizoen in de luwte van de top drie, eindigde als zesde en onderging een vrijwel complete metamorfose. Met aanwinsten als centrale verdediger Lara May (Rot-Weiss Köln), Julia Meffert en Sophie van der Heijden (Klein Zwitserland) en Daphne van der Vaart (Pinoké) heeft coach Ivar Jager in korte tijd een op elkaar ingespeeld team weten te creëren. Hierdoor mengen de Amstelveners zich dit jaar serieus in de strijd bovenin. Sterker nog, HIC heeft nog slechts één punt achterstand op Groningen. Een situatie die overigens wel erg schril in contrast staat met het eerste mannenteam van HIC.

Het Bredase Push kwam als promovendus de Promotieklasse binnen dit seizoen en doet het vooralsnog uitstekend. Onder aanvoering van oud-Hoofdklassespeelster Pien Holleman, sterkhouder Britt Vos (bezig aan haar tiende seizoen) en de Canadese international en keepster Lauren Logush klopten de Brabantsen onder meer koploper Groningen, runner-up HIC en ex-hoofdklasser Victoria. Voorafgaand aan het seizoen stelde coach Pim Houben al dat Push er niet uit hoefde ’te flikkeren’. Met een voorlopig zesde plek op de ranglijst en slechts drie punten achterstand op nummer drie Oranje-Rood maakt Houben zijn woorden vooralsnog meer dan waar.

De vraagtekens

Net als Push promoveerde Almere uit de Overgangsklasse. Onder leiding van de nieuwe, ervaren coach André Morees startte de enige ploeg uit Flevoland vol goede moed aan hun nieuwe uitdaging. In de voorbereidingsperiode gaf menig coach aan Almere als een gevaarlijke outsider te zien. Met vechthockey, een aantal uitblinkers en een sterk op elkaar ingespeeld team zou deze ploeg wel eens kunnen verrassen.

Dat Almere zich niet zomaar gewonnen geeft, blijkt uit de uitslagen. Ze verloren nipt van Groningen, Oranje-Rood en Victoria en pakte een puntje tegen Leonidas en MOP. Resultaten om je allerminst voor te schamen. Maar de ranglijst liegt niet. Almere mag zich dan wel kranig weren, maar met alleen een overwinning tegen hekkensluiter HBS op zak staat het met zeven punten toch in de gevarenzone, op de elfde plek.

Lichtpunt is de doeltreffendheid van Dhymara Lacroes. De spits staat met haar zeven doelpunten tweede op de topscorerslijst: een knappe prestatie gezien de stand op de ranglijst van haar ploeg.

Almere-spits Dhymara Lacroes (rechts) is een van de meest doeltreffende speelsters van de Promotieklasse tot nu toe. Foto: Erwin Goossens/Orange Pictures)

Dan Oranje-Rood: het team dat vorig jaar ternauwernood degradeerde. Ondanks de flinke metamorfose zijn de ambities in Eindhoven helder: zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. Toch kwam de ploeg van Rob Haantjes maar moeizaam op gang en presteert het minder dan vooraf misschien gehoopt. Ook ‘procescoach’ Haantjes realiseert zich dat: zijn speelsters moeten stabieler spel laten zien om de stap naar de Hoofdklasse te maken. Met Janneke van de Venne in de gelederen heeft Oranje-Rood wel de huidige topscorer van de Promotieklasse in huis (acht goals). Die zullen ze hard nodig hebben om hun derde plaats te behouden of omhoog te klimmen op de ranglijst.

De tegenvallers

Een droomseizoen. Dat was competitiejaar 2021-2022 voor Leonidas. Met een plek in de play-offs schreven de Rotterdammers clubhistorie. Klein Zwitserland bleek een maatje te groot, maar trots waren ze er niet minder om aan het Toepad.

Hoe anders is het dit jaar. De dames van coach Jordy van der Waart staken voorafgaand aan dit seizoen niet onder stoelen of banken te willen meestrijden voor een plek in de top drie. Dat mocht inmiddels wel verwacht worden, vonden ze zelf. Maar na elf wedstrijden verkeert Leo zich niet boven-, maar onderaan de ranglijst. Met maar één punt meer dan nummer tien Were Di staan de Leoniden net buiten de gevarenzone.

Die plek is niet alleen opvallend gezien de resultaten van het vorige seizoen, maar ook omdat de ploeg niet wezenlijk is veranderd, zeker niet in vergelijking met andere teams. Alleen aanvoerder Lisette Korink (geblesseerd) en spits Bella in ’t Hof (druk met studie) lieten (noodgedwongen) verstek gaan. Zij sluiten na de winterstop weer aan. Versterkingen kwamen er onder andere van Rotterdam (Marlieke Zaal) en uit de eigen jeugd. Leonidas lijkt te moeten wennen aan de favorietenrol, voor zover daar nu nog sprake van is.

 


Wat vind jij? Praat mee...