PK (D): HGC wint Haagse derby van KZ

De Promotieklasse Dames was dit weekend toe aan de derde ronde. Mooiste affiche was misschien wel de Haagse derby tussen HGC en KZ, de clash tussen de Gazellen en de Steenbokken, waarin de thuisploeg de sterkste bleek.

Victoria won van Push. De Rotterdamse bezoekers kwamen al in de tweede minuut op voorsprong via Marise Weijschede. Die voorsprong werd in de tweede helft uitgebouwd naar 0-3. Namens Push deed de van Oranje-Rood overgekomen Sophie van Nieuwamerongen nog wat terug in de 65ste minuut, maar het was te laat voor een volwaardig Bredaas slotoffensief.

Hoofdklasse-degradant Nijmegen heeft het zwaar in de nieuwe Promotieklasse. De ploeg van Matthijs Brouwer is na drie duels nog altijd op zoek naar de eerste overwinning. Ook tegen Rotterdam lukte dat niet. De Rotterdammers kwamen via Tiffany Chan en Annebregt Rietveld op 0-2 voor. Pas in de 67ste kon Klaartje Mientjes wat terugdoen. Nijmegen blijft elfde staan. Rotterdam staat vijfde, met slechts één punt minder dan koploper HGC.

Aan ambitie geen gebrek bij de speelsters van MOP, zegt trainer-coach Ageeth Boomgaadt. Tijdens de eerste kennismakingsgesprekken die zij samen met haar rechterhand Maartje Paumen met ze voerde, klonk veel gretigheid. En die zagen de twee vanmiddag terug in de met 4-1 gewonnen pot tegen De Terriërs.

Boomgaardt: ‘Wij hebben de doelstellingen van de speelsters aangehoord en we hebben verteld waar zij zich zouden kunnen verbeteren. Nu is het zaak dat zij daarmee aan de slag gaan en wij als begeleiding zullen er alles aan doen om ze daarbij te ondersteunen. Interessant voor ons is nu te zien op welke wijze iedereen daar invulling aan geeft. Aan sommigen zie je dat ze er direct mee aan de slag zijn gegaan, anderen nemen nog even een afwachtende houding aan.’

Boomgaardt vindt het interessant om zo’n proces te volgen. ‘Topsport is vooral ook een confrontatie met jezelf. Iedereen zal uit zijn comfortzone moeten stappen om iets extra’s te bereiken. Wij trainen viermaal per week en het is aan de speelsters zelf om te bepalen of zij daarnaast een extra momentje pakken. Dat gaan wij ze niet verplichten. We zijn pure amateursporters, sommige speelsters werken daarnaast 40 uur per week.’

De Bossche coach zag haar team zondag met 4-1 winnen van De Terriërs en constateert dat MOP zeker vooruitgang boekt. ‘Ik bespeur veel positieve energie, maar het gaat met ups en downs. Goed begonnen tegen Victoria, matig tegen Rotterdam en vandaag troffen we een lastige ploeg om tegen te spelen. De Terriërs is een team dat lang met elkaar speelt en heeft een coach die er ook alweer enige jaren bij betrokken is. Wij waren in staat ons ware gezicht te laten zien. We moeten de beleving tonen dat we elke week willen winnen. Vandaag zag ik dat.’

Jeroen Visser (De Terriërs) zag zijn ploeg slecht van start gaan, want binnen 30 seconden was het al 1-0. En de 2-0 kort voor rust kwam hem uiteraard bijzonder ongelegen.

‘Tijdens de eerste helft lieten we goed spel zien. We waren op zoek naar de gelijkmaker en dan komen we onhandig op een 2-0 achterstand. Tijdens de tweede helft toonden we te weinig slagkracht voorin. Twee van onze drie spitsen zaten niet in de wedstrijd. Kijk, wij kunnen elke ploeg in de Promotieklasse goed partij bieden, maar dat moet het zondags wel top zijn. Vorige week hielden we HGC op 2-2 met ook kansen op meer. Het kan dus, maar het besef moet er elke week zijn.

Afgelopen donderdag speelde zijn ploeg voor de beker tegen Alliance. ‘En dan staan we bij rust gewoon met 0-3 achter. We verliezen uiteindelijk met 2-3, terwijl we 46 keer in de cirkel komen. Dat bedoel ik dus. Volgende week spelen we thuis tegen Nijmegen, dat ook op één punt staat. Ik denk dat we zeker thuis veel punten moeten pakken, dus die pot moeten we gewoon winnen.’

HGC en KZ kwamen in actie in een Haagse derby. Zoals wel vaker de afgelopen jaren bleken de Gazellen net iets sterker dan de Steenbokken. HGC blijft de ranglijst dankzij de zege aanvoeren. Klein Zwitserland leidt het eerste puntverlies van het seizoen en staat met zes punten zesde. De top is niet ver weg, ook nummer 2 MOP heeft zes punten.

Ook Tilburg mengt zich in de top van het klassement na een prima 0-3 zege op HIC. Iris Mohringer was twee keer trefzeker namens de Brabanders. Tilburg staat met twee overwinningen op de derde plek. HIC heeft het iets zwaarder op het één-na-hoogste landelijke niveau. De vrouwen uit Amstelveen bezetten de negende plek.

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Almere had tijdens de eerste twee competitieronden het betere van het spel, aldus trainer-coach Dider Meijer, maar punten leverde dat niet op.

Vanmiddag, uit op Were Di, leek het dat de Almeerders hun eerste puntje van het seizoen konden bijschrijven, maar helaas. In de laatste minuut verzilverde Marle van Dessel een strafcorner en daarmee werd het 1-0.

Meijer was na afloop een beetje ziek van dat resultaat. ‘Het was een typische middenveldwedstrijd die geen winnaar verdiende. Jammer genoeg voor ons werd onze tegenstanders in de slotfase wat geholpen door de arbitrage. En dat voelt het onrechtvaardig dat je na drie wedstrijden nog op nul punten staat.’

Eigenlijk is Meijer beste tevreden over de wijze waarop zijn team zich presenteert in de Promotieklasse. ‘Verdedigend komt het steeds beter in elkaar te zitten en ook aanvallend doen we het goed. Het punt is nog even dat we in het 23 metergebied beter met onze mogelijkheden moeten omgaan.’

Morgenmiddag krijgt Meijer in ieder geval de mogelijkheid nog eens even na te praten met de coach van de tegenstander, Mark Dekker. Ze treffen elkaar dan op Kampong, waar beiden sinds dit seizoen onderdeel uitmaken van de technische staf van het opleidingsteam van Oranje Jongens B.

 


Wat vind jij? Praat mee...