Sinds 2016 verzilverde niemand meer strafcorners dan Jip Janssen

De voorbije Hoofdklasse Vierdaagse heeft flink wat teweeg gebracht in de kop van de topscorerslijsten. Bij de vrouwen nestelde Frédérique Matla zich dankzij vijf goals in twee duels naast topscorer Fay van der Elst, die zelf twee doelpunten aan haar totaal toevoegde. Bij de mannen was er een hoofdrol voor Kampong’s Jip Janssen, die zich met vier goals in twee duels naar de (gedeelde) koppositie schoot.

Tulp Hoofdklasse Dames

Het was een dubbelweekend met persoonlijke triomfen voor Amsterdam-spits Fay van der Elst en Den Bosch-aanvaller Frédérique Matla. Van der Elst maakte een goal tegen Hurley (1-4 zege) en eentje tegen HDM (4-2 zege) en staat nu al op negen doelpunten. Dat lukte haar nog niet eerder in haar Hoofdklasse-loopbaan.

Matla is na de ontmoetingen met Kampong (0-6 zege) en Bloemendaal (4-2 zege) vijf doelpunten rijker en staat ook op negen goals. Haar eerste goal tegen Bloemendaal was haar 150ste doelpunt in de Hoofdklasse. Gerekend vanaf het Hoofdklassedebuut van Matla in het seizoen 2012-2013 maakte niemand meer doelpunten op het hoogste niveau dan de onverstoorbare spits van Den Bosch. Voormalig ploeggenoot Maartje Paumen en SCHC’s Caia van Maasakker volgen op gepaste afstand met elk 120 treffers.

Frédérique Matla in actie voor Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Bijna geruisloos heeft ook Amsterdam-spits Michelle Fillet zich in de bovenste regionen van de topscorerslijst gemeld. De aanvaller, vorig seizoen goed voor achttien doelpunten in competitieverband, was zondag tegen HDM (4-2 winst) twee keer trefzeker en maakte twee dagen eerder ook een doelpunt in de topper met Hurley (1-4 zege). Ze staat daarmee – net als Joosje Burg – op zeven goals dit seizoen.

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Fay van der Elst Amsterdam 8 1 9
Frédérique Matla Den Bosch 5 3 1 9
Michelle Fillet Amsterdam 4 2 1 7
Joosje Burg Den Bosch 5 2 7
Gitte Michels Hurley 4 2 6
Yibbi Jansen SCHC 5 1 6
Pien Dicke SCHC 6 6
Jip Dicke HDM 2 3 5
Tessa Beetsma HDM 3 2 5
Kari Stam Pinoké 5 5
Trijntje Beljaars SCHC 2 3 5

Klik hier voor de volledige lijst van doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

Na het dubbelweekend in de Hoofdklasse Heren staan vier spelers gebroederlijk bovenaan de topscorerslijst. Van hen maakte Jip Janssen de meeste progressie: hij scoorde één keer tegen Den Bosch (4-1 nederlaag) en liet tegen HDM (5-4 zege) zijn achtste hattrick in de Hoofdklasse aantekenen. Janssens tweede treffer tegen HDM betekende een mijlpaal: het was de honderdste rake strafcorner voor de 92-voudig Oranje-international.

Sinds de verdediger voor het eerst raak schoot in de Hoofdklasse, was er vanaf kop cirkel niemand in competitieverband doeltreffender. Voormalig Bloemendaal-speler Tim Swaen reikte in die periode tot 93 strafcornerdoelpunten, gevolgd door Alexander Hendrickx (88 rake corners voor Pinoké) en Jeroen Hertzberger (74 namens Rotterdam).

SPELER CLUB VD SC SB TOTAAL
Boris Burkhardt Amsterdam 3 4 0 7
Jip Janssen Kampong 1 6 0 7
Sam Lane Oranje-Rood 3 4 0 7
Jeroen Hertzberger Rotterdam 4 2 1 7
Zach Wallace Bloemendaal 5 0 0 5
Timo Boers Den Bosch 0 5 0 5
Joep Troost Pinoké 2 3 0 5
Tjep Hoedemakers Rotterdam 4 1 0 5
Thibeau Stockbroekx Oranje-Rood 4 0 0 4

Klik hier voor de volledige lijst van doelpuntenmakers

Promotieklasse

In de Promotieklasse Dames en Heren werd afgelopen weekend niet gehockeyd. De competitie wordt komende zondag (29 oktober) hervat.

Klik hier voor alle doelpuntenmakers in de Promotieklasse Dames

Klik hier voor alle doelpuntenmakers in de Promotieklasse Heren


Wat vind jij? Praat mee...