Round-up Tulp HK (D): eerste zege KZ, topper onbeslist

Klein Zwitserland is van de hatelijke nul af. De hekkensluiter van de Tulp Hoofdklasse Dames pakte zondag de eerste punten van het seizoen door in de Haagse derby HDM met 2-1 te verslaan. De topper tussen SCHC en Den Bosch eindigde onbeslist (3-3). Bloemendaal was nipt te sterk voor Rotterdam (0-1) en Tilburg en Kampong kwamen remise overeen: 1-1.

Klein Zwitserland – HDM 2-1

Ze moesten er een half jaar op wachten maar in de twaalfde wedstrijd van het seizoen kwam Klein Zwitserland eindelijk van de nul af. In eigen huis werd stadgenoot HDM met 2-1 geklopt. Een driepunter die op het tandvlees werd binnengesleept.

Drie minuten voor tijd was het de Nieuw-Zeelandse Kaitlin Cotter die voor een feestje zorgde aan de Klatteweg. De verdediger sleepte de laatste corner van de wedstrijd binnen, langs de benen en de stick van HDM-goalie Julia Remmerswaal.

Daarmee kreeg Klein Zwitserland loon naar werken. Want de ploeg die tot vandaag nog geen enkele punt pakte, kwam veel gretiger voor de dag dan HDM, dat niet naar haar mogelijkheden speelde. De ploeg van Ivar Knötschke, die liefst vijf afwezigen telde, haalde in de afgelopen twee seizoenen de play-offs, maar kreeg het zondagmiddag niet voor elkaar om de controle over de wedstrijd te krijgen.

HDM kwam wel op voorsprong, aan het begin van het laatste kwart via een frommelgoal van Eva van ’t Hoog. Klein Zwitserland liet zich niet van de wijs brengen door die tegenslag en stroopte de mouwen nog wat verder op. HDM overleefde een ondertalsituatie na een gele kaart van Stephanie Kershaw, maar capituleerde in de minuten die volgden door twee raken corners. Eerst was het Alice Arnott die in de 54ste minuut een variant binnentipte en daarna bedolven werd onder haar teamgenoten. Drie minuten later ging het dak er helemaal af in Den Haag, toen Cotter de dag nog wat mooier maakte en de driepunter een feit bleek.

Gevolg: Klein Zwitserland loopt twee punten in op nummer elf Kampong. Het gat is met acht punten alsnog zeer groot. HDM zakt naar de achtste stek. De nummer vier van vorig seizoen heeft maar een marge van drie punten met de tiende plaats, die leidt tot het spelen van play-outs.

Blijdschap bij Klein Zwitserland na het doelpunt van Alice Arnott tegen HDM. Foto: Bart Scheulderman

SCHC – Den Bosch 3-3

De topper in Bilthoven bleef onbeslist. Vijf van de zes doelpunten vielen uit een strafcorner. Zowel Yibbi Jansen als Sanne Koolen maakte elk twee doelpunten. Jansen tilde haar seizoentotaal naar veertien doelpunten en blijft daarmee aan de leiding van het topscorersklassement in de Tulp Hoofdklasse Dames. De bij Den Bosch van een blessure teruggekeerde Frédérique Matla kwam niet tot scoren, maar gaf wel de assist op de derde Bossche treffer van de middag. Door de puntendeling is SCHC al 36 competitieduels op rij ongeslagen. Die reeks bevat 28 zeges en zeven gelijke spelen.

Laurien Leurink rukt namens SCHC op naar het doel van Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Lees het wedstrijdverslag van SCHC-Den Bosch

Rotterdam – Bloemendaal 0-1

Bloemendaal deed goede zaken door in en tegen Rotterdam met 1-0 te winnen. Het enige doelpunt kwam al na zeven minuten op naam van Carmel Bosch. Dankzij de drie punten klimt Bloemendaal naar de zesde positie op de ranglijst, op vier punten van een play-offplek. Rotterdam, dat voor de winterstop drie van haar laatste vier wedstrijden won, blijft door de nederlaag op een tiende plaats staan. Het zag wel concurrent Kampong in de ranglijst in punten op gelijke hoogte komen.

Tilburg – Kampong 1-1

Met het 1-1 gelijkspel schieten beide ploegen eigenlijk niet zoveel op. Zowel Tilburg als Kampong blijft onderin de Tulp Hoofdklasse Dames bivakkeren. Nadat Tilburg drie competitieduels op rij niet had gescoord, opende Inge Dankers uit een rebound van een strafcorner de score voor de ploeg van coach Ageeth Boomgaardt. Daarna nam Kampong het heft in handen, maar lukte het pas na rust om op gelijke hoogte te komen. Met een hard schot tekende Luna Fokke voor de gelijkmaker. Tilburg staat negende met veertien punten. Kampong is elfde met elf punten.

Vreugde bij Tilburg na de openingstreffer van Inge Dankers tegen Kampong in de Tulp Hoofdklasse Dames. Foto: Rogier Balk

Lees hieronder de hoogtepunten van het tweede deel van de dertiende speeldag in de Tulp Hoofdklasse Dames