‘Onzichtbare’ Duco Telgenkamp toch weer goudhaantje bij Kampong

Hij kreeg de eerste weken van dit seizoen voorzichtig al wat kritiek te verduren. Waar was toch die gouden vorm van EK-ster Duco Telgenkamp? Ook de supporters die zaterdag in Rotterdam aanwezig waren bij de topper in de Tulp Hoofdklasse Heren, moeten zich soms ook hebben afgevraagd of de spits wel meedeed bij Kampong. Maar vijf minuten voor tijd had Telgenkamp aan één heerlijke actie genoeg om Rotterdam de eerste nederlaag van het seizoen te bezorgen: 1-2.

Het winnende doelpunt was er een van een echte spits. Bal aannemen, van de forehand naar de backhand halen, rustig kijken en dan de bal met de backhand tegen de touwen chippen. Het maken van doelpunten kan er soms jaloersmakend gemakkelijk uitzien als je Telgenkamp aan het werk ziet in de cirkel. ‘Duco hoef je niet zo heel vaak te zien. Van een paar kansen maakt hij gewoon goals’, lachte zijn coach Oudenaller na afloop.

De winnende treffer van Telgenkamp werd na het laatste fluitsignaal luid bejubeld door Kampong, dat zeker geen goede wedstrijd speelde en lange tijd met een gelijkspel genoegen leek te moeten nemen. Om die reden was de verslagenheid in het kamp van Rotterdam groot. De ploeg van coach Robin Rösch speelde een solide wedstrijd, kwam met 1-0 voor en werd uiteindelijk aan het wankelen gebracht door een eigen fout.

Blijdschap bij Kampong en treurnis bij Rotterdam gevangen in een beeld. Foto: Ruud Stork

12 spelers

Vlak voor het verstrijken van het derde kwart blies een van de arbiters plots op zijn fluit en toog naar de zijkant. Daar stonden de spelers van Kampong te zwaaien en te schreeuwen. Wat bleek: Rotterdam stond met twaalf spelers in het veld. Het numerieke overtal werd opgemerkt door de broers Jelle en Boet Phijffer, zo vertelde Kampong-aanvoerder Lars Balk na afloop.

‘We merkten: er staat iets niet goed, want we worden overlopen. De broers Phijffer ontdekten dat Rotterdam te veel spelers in het veld had staan. De manier waarop we vervolgens schreeuwden naar de scheidsrechters was misschien niet helemaal netjes, maar dat hoort er natuurlijk ook bij’, aldus Balk na afloop voor de camera’s van Viaplay.
Rotterdam bestempelde de foute wissel na afloop als ‘kinderlijk’. Want daardoor moest aanvoerder Jeroen Hertzberger volgens de regels met een gele kaart vijf minuten op de strafbank zitten.

De manier waarop we schreeuwden naar de scheidsrechters was misschien niet helemaal netjes, maar dat hoort er natuurlijk ook bij’ Lars Balk (Kampong) over de 12 man bij Rotterdam

In die vijf minuten werd niet gescoord, maar Rotterdam was toch de kluts een beetje kwijt. De spelers mopperden in het vierde kwart op elkaar en op de arbitrage. Dat laatste kostte Guus Jansen in de slotfase een groene kaart. En terwijl hij op de bank zat, scoorde goudhaantje Telgenkamp de winnende treffer.

Zeldzame fout

Dat Kampong zou scoren, daar zag het in de eerste helft totaal niet naar uit. Rotterdam stond verdedigend uitstekend en toonde in de omschakeling aan waarom de ploeg uit de eerste drie duels negen punten haalde en wordt gevreesd door alle ploegen.

De thuisploeg, die speelde zonder de geblesseerde Tjep Hoedemakers, kon na twee minuten al leunen op een 1-0 voorsprong. Jip Janssen maakte een wat onhandige overtreding op Thijs van Dam, die Rotterdam een strafcorner opleverde. De defensie van Kampong verwachtte een push van Jeroen Hertzberger, maar in plaats daarvan sloeg Justin Blok. Hij zag dat zijn inzet nog even werd aangeraakt door een Utrechtse verdediger en vervolgens tergend langzaam onder de stick van David Harte door hobbelde. Een zeldzame fout van de sterke Ierse goalie, die Rotterdam dus al vroeg aan een 1-0 voorsprong hielp.

Jeroen Hertzberger, Jochem Bakker en Thijs van Dam bejubelen doelpuntenmaker Justen Blok. Foto: Ruud Stork

Harte herstelde zich knap van die misser in het vervolg van het eerste kwart. Na tien minuten redde hij attent op een hard schot van Olivier Hortensius. Een minuut later hield de Ier Hertzberger van een doelpunt af door de korte hoek goed dicht te zetten.

Kampong kwam er in aanvallend opzicht in het eerste kwart niet aan te pas. De Utrechters hadden veel problemen om een gaatje te vinden in de hechte defensie van de Rotterdammers, die zich massaal terugtrokken op eigen helft en er na elke balonderschepping levensgevaarlijk uit kwamen.

Stoïcijns

In het tweede kwart had Kampong wel vaker de bal, maar opnieuw creëerden de gasten geen kansen. Ook Rotterdam stichtte weinig gevaar, alleen Thijs van Dam beëindigde een fraaie sprint met een harde backhand. Maar die leverde Harte geen enkel probleem op, waardoor de 1-0 ook na 30 minuten op het bord stond toen de spelers de kleedkamer opzochten.

Na vijf minuten in het derde kwart kreeg Kampong de eerste kans van de wedstrijd en onmiddellijk was het raak. De eerste Utrechtse strafcorner werd slecht gestopt door Balk, maar Jelle Phijffer ving de doorgeschoten bal op. Hij zag cornernemer Jip Janssen helemaal vrij staan in de cirkel en speelde hem perfect aan. Vanaf een meter of acht sleepte Janssen de bal hard achter Meijer in de lange hoek: 1-1.

De gelijkmaker van Kampong was voor de Utrechtse formatie reden om op jacht te gaan naar meer. Rotterdam bleef lange tijd echter stoïcijns overeind. Tot de verkeerde wissel aan het einde van het derde kwart, die de thuisploeg aan het wankelen bracht waarna Telgenkamp met een briljante actie het oordeel over Rotterdam velde.