HGC likt wonden: ‘Ik denk dat we moeten doorselecteren’

Zittend in de dug-out staarde HGC-aanvoerder Seve van Ass met een gebogen hoofd naar de grond. De 1-2 nederlaag tegen Pinoké kwam zondagmiddag hard aan bij HGC. De play-offs zijn ver uit zicht.

De constatering dat het bereiken van de top vier een bijna onmogelijke opgave is geworden, voelde voor HGC als een steek in het hart. Op de bank verstopte Japans international Kenta Tanaka zijn gezicht in zijn handen. Zach Wallace, Alan Forsyth en Gordon Johnston zaten zwijgend naast elkaar. Middenvelder Van Ass bleef minutenlang zitten, voordat hij de kracht vond om op te staan en met lood in zijn schoenen de lange weg richting de kleedkamer af te leggen.

‘Laten we eerlijk zijn. Het wordt nu een moeilijk verhaal. Zeker niet onmogelijk, dat wil ik gezegd hebben. Maar we hebben het niet meer in eigen hand. We zijn erg teleurgesteld in het resultaat’, verwoordde Van Ass zijn gevoel.

Seve van Ass probeert de nederlaag te verwerken. Foto: Willem Vernes

Dure week

Vorige week zondag overheerste bij HGC nog een heel ander gevoel. Als nummer vijf op de ranglijst was de droom van het spelen van play-offs springlevend. Maar een week later is de situatie honderdtachtig graden gedraaid. Donderdag verspeelde HGC twee punten tegen concurrent Oranje-Rood (3-3). Zondag vertroebelde het uitzicht op de play-offs nog eens extra. Met nog drie wedstrijden op het programma is HGC afgezakt naar de zesde plaats, vier punten onder de play-offstreep.

Op zoek naar de bron van de inzinking ging Van Ass in zijn gedachten terug naar de thuiswedstrijd tegen Amsterdam van 27 maart. Ondanks een sterke eerste helft verzuimde HGC veel doelpunten te maken. Door de individuele klasse van Amsterdam verloor HGC met 1-3, de eerste nederlaag na juist een sterk begin van de tweede competitiehelft.

‘Ik denk dat die nederlaag er bij ons heeft ingehakt. Tot dat moment was er namelijk niks aan de hand. We waren juist heel goed bezig. Daarom had ik er ook veel vertrouwen in. Maar sindsdien is er denk ik extra spanning op ons komen te staan. Toch had ik niet verwacht dat we deze week niet één keer zouden winnen. Het is voor ons een dure week geworden. Maar ik kan niemand iets verwijten. We hebben gevochten voor wat we waard zijn.’

De klap kwam hard aan bij HGC. Foto: Willem Vernes

 

Als je geen scorende spitsen hebt en je bent ook achterin niet de beste van de Hoofdklasse, dan kom je uit op de plek waarop we nu staan. Paul van Ass

Coach Paul van Ass legde na afloop met een heldere analyse de vinger op de zere plek. ‘Wij zijn erachter gekomen dat andere ploegen die om de bovenste vier plekken spelen gewoon beter zijn dan wij. Zo simpel is het. Voorin komen we tekort. Als je geen scorende spitsen hebt en je bent ook achterin niet de beste van de Hoofdklasse, dan kom je uit op de plek waarop we nu staan. Ik wil mijn jongens niet afvallen, maar dat is wel de eerlijke conclusie. Als je naar je kunnen speelt en toch verliest, moet je de tegenstander de hand schudden. We hebben eruit gehaald wat erin zit. Als club moeten we kijken wat we volgend jaar kunnen verbeteren. Nieuwe spelers erbij halen, anderen laten gaan, doorselecteren: ik denk dat we dat moeten gaan doen.’


2 Reacties

  1. Mark Bouwman

    Het is niet anders dan het eeuwige verhaal "wie krijgt de bal in het doel". Meer algemeen in het hockey: zuinig zijn op scorende spitsen op welk niveau ook. Je kan het of niet: het is een "gave" en het moet herkend worden. Op een niveau hoger is het aanpassen op snelheid van handelen en instelling: dat kost tijd. Maar de "gave" blijft.

    1. Eelco Houwink

      Ik vind dat er wel erg veel over doorselecteren gepraat wordt, zeker nu er toch genoeg jong talent, ervaren talent en meer ervaren volwassen spelers rondlopen. Het HGC van Marc Kaptein, Gijs Weterings, 2x Delissen, Neuberg etc. werd ook niet elk jaar voor de helft ververst, dacht ik zo…


Wat vind jij? Praat mee...