HGC van 0-4 naar 3-4: ‘Pas met het mes op de keel gaan we hockeyen’

De historierijke en trotse club HGC keek zaterdagmiddag tegen Hurley de dood in de ogen, bij een achterstand van 0-4. Maar op wonderbaarlijke wijze richtte de thuisploeg zich op. Met drie doelpunten in het laatste kwart voltooide HGC de comeback bijna: 3-4. ‘We leven nog’, concludeerde de afzwaaiende HGC-keeper Sam van der Ven.

HGC is samen met Amsterdam de enige ploeg die sinds het ontstaan van de Hoofdklasse, in 1973-1974, onafgebroken actief is op het hoogste niveau. Maar zaterdag om 17.10 uur lonkte toch ineens de Promotieklasse. Na drie kwarten in de play-outwedstrijd tegen Hurley logen de cijfers er niet om: 0-4.

Hurley legde de hoofdklasser drie kwarten lang op de pijnbank. Aanvaller Deegan Huisman schoot al na acht minuten de 0-1 binnen. Even later was hij dichtbij de 0-2, maar raakte hij met een tip-in de lat. Hjalmar Voskuil en Indra Aerts sleepten in het tweede kwart allebei een strafcorner binnen. Daardoor was de ruststand 0-3. Als klap op de vuurpijl verzilverde Aerts in het derde kwart een strafbal: 0-4. Hoofdschuddend stonden de spelers van HGC tussen het derde en het vierde kwart in het kringetje.

‘In de rust zijn er harde woorden gevallen’, vertelde keeper Van de Ven, voor wie de play-outs zijn laatste wedstrijden in het tophockey zijn. ‘We zijn streng voor elkaar geweest. Spraken elkaar aan op fouten die we maakten en zaken die echt beter moesten. 0-3 achter staan in de rust: dat kán natuurlijk niet.’

Indra Aerts juicht nadat hij tegen HGC de 0-3 heeft binnengesleept. Foto: Willem Vernes

‘Pas met het mes op de keel gaan we hockeyen’

Van der Ven (57 interlands) is na Seve van Ass (225 interlands) de meest ervaren speler van HGC. Maar ook hij deelde mee in de malaise. Hoewel hij enkele goede reddingen verrichtte, hield hij zelf geen goed gevoel over aan zowel de 0-2 als de 0-3. Beide strafcorners vlogen langs zijn voeten tegen de plank. ‘Ik moet kritisch zijn naar mezelf. Die twee corners had ik kunnen hebben. Als ik in goeden doen ben, dan pak ik die ballen. Morgen mag mij dit echt niet gebeuren.’

HGC leek rijp voor de genadeklap. De 0-5 had waarschijnlijk het doodvonnis betekend. Maar op wonderbaarlijke wijze vocht HGC zich terug. Seve van Ass nam zijn ploeg bij de hand. Hij sleepte vanaf kop cirkel niet alleen de 1-4, maar ook de 3-4 binnen. Tussendoor scoorde Sam Figge uit een strafcornervariant met een tip-in de 2-4. Met drie goals in vijftien minuten kantelde HGC de wedstrijd.

Van der Ven: ‘Het is natuurlijk doodzonde dat we zó ver achter moeten komen. Pas bij 0-4 gaan we hockeyen. Als het mes op onze keel staat. Dat hebben we dit seizoen al een paar keer eerder meegemaakt. Ik ben in ieder geval blij dat we terug zijn gekomen tot 3-4. We zitten nog in de wedstrijd. We leven nog. In feite staan we met 1-0 achter. In mijn ogen is dat een stand die we kunnen omdraaien.’

Uit een strafbal heeft Indra Aerts zijn ploeg Hurley op 0-4 gezet. Foto: Willem Vernes

Vooraf was ik blij geweest met een 3-4 winst. Honderd procent. Hurley-topscorer Indra Aerts, die twee goals maakte

Hurley hield een positief gevoel aan de wedstrijd over, ondanks de drie late tegendoelpunten, zei Indra Aerts. De topscorer van de Promotieklasse maakte de 0-3 en de 0-4. ‘Wij waren de underdog. Maar wij wisten dat HGC geen lekker seizoen heeft gedraaid. Er speelt natuurlijk een hoop in het team. Veel jongens gaan weg. Wij voelden daarom dat er wat te halen viel. De eerste drie kwarten speelden we geweldig. Vooraf was ik blij geweest met een 3-4 winst. Honderd procent. Achteraf voelt die uitslag misschien een klein beetje stom. Maar ik ben trots op hoe we hebben gespeeld. Daarom houden we een goed gevoel aan deze wedstrijd over. We hebben nog alles om voor te spelen.’