Oranje-Rood klopt gehavend Rotterdam en entert de top vier

Oranje-Rood heeft zondag de eerste zege van dit kalenderjaar geboekt. De Eindhovenaren wonnen op bezoek bij een gehavend Rotterdam met 0-1 door een rake strafcorner van Sam Lane in het derde kwart. Hierdoor klimmen de Brabanders naar de top vier van de Hoofdklasse. Pinoké, dat gisteren met 2-2 gelijkspeelde tegen Klein Zwitserland, zakt naar de vijfde plek.

Dit jaar moet het gebeuren voor Oranje-Rood. Na drie mislukte seizoenen – plus een verpest coronajaar – willen ze er weer staan. In de play-offs. Daar waar de prijzen verdeeld worden. En waar ze met vijf spelers die meedraaien met Oranje, exclusief de net gestopte Jelle Galema, ook helemaal thuishoren. Het is tijd om resultaten te halen, stelde coach Jeroen Baart bij de seizoenstart.

Maar die resultaten bleven in de eerste twee duels van 2023 achterwege. Vooruit, het gelijkspel tegen het altijd listige Den Bosch (2-2) is geen schande. De puntendeling tegen Schaerweijde (ook 2-2) was dat wel. ‘Het was kut met peren’, liet een woeste Baart zich na dat duel ontvallen. Het moest beter, vandaag in de topper tegen Rotterdam – dat het weekend als derde begon.

Rotterdam als ideaal medicijn

Rotterdam leek het ideale medicijn voor het kwakkelende OR. De kampioen van 2013 miste liefst vijf spelers – onder wie vier internationals. Thijs van Dam, Steijn van Heijningen, Harry Martin, Jesse van Minde en Justen Blok (geschorst na drie keer geel) waren er allemaal niet bij vanmiddag. Hierdoor mochten twee A’tjes en oudgediende Tristan Algera hun opwachting maakten. Het droeg in de eerste helft niet bij aan succes voor de Brabanders.

Na een saaie start waren de eerste kansen voor OR, dat Sam Lane de eerste drie corners zag missen. De Nieuw-Zeelander liet de vierde poging over aan Gijs van Merriënboer, maar die kans werd gekraakt door Derk Meijer. De doelman van Rotterdam blonk vorige week uit tegen Pinoké en keepte ook zondag een sterke wedstrijd. Nadat Oranje-Rood ook de vijfde cornerpoging om zeep hielp, leek Rotterdam vlak voor rust op weg naar zijn eerste kans. Tot frustratie van Menno Boeren leverde een spaarzame sterke aanval van de thuisploeg niet de corner op, die hij zo graag wilde.

Oranje-Rood moest het zondag ook zonder een ster doen. International Tijmen Reyenga heeft een hamstringblessure en ontbrak daardoor bij de Eindhovenaren, die absoluut domineerden in de eerste twee kwarten. Rotterdam kwam echter verrassend sterk uit de kleedkamer en kreeg binnen drie minuten drie kansen via Jeroen Hertzberger (tweemaal) en Tjep Hoedemakers. Dit offensief schudde de bezoekers wakker. Zij kregen een enorme kans via Lane, maar de Nieuw-Zeelander miste het doel vanaf een paar meter afstand.

Goedmaker Lane en blunder met twaalf man

Die fout maakte de aanvaller vlak daarna goed, toen hij weer eens mocht aanleggen vanaf de kop, voor corner nummer zes. Ditmaal was de executie op de cirkelrand wél succesvol en de verdiende 0-1 was dan eindelijk een feit. OR bleek zo in de wolken van die voorsprong dat er een paar minuten later plots twaalf spelers in het veld stonden. Een blunder die captain Joep de Mol moest bekopen met een gele kaart en een tijdstraf van vijf minuten.

Rotterdam slaagde er niet in om van dat overtal te profiteren. De ploeg van Robin Rösch stond in Q4 aanvankelijk met de rug tegen de muur, maar perste er toch nog een daverend slotoffensief uit. Ze kregen vijf corners op rij, vijf minuten voor het einde. Liefst drie daarvan werden niet goed gestopt en een inzet van Joaquin Menini werd van de lijn gehaald. Het was niet meer dan een fraai einde van een verloren middag van Rotterdam, dat zijn plek binnen de top vier behoudt.