Oranje-Rood zet ‘geweldige club’ KZ keihard terug op aarde

Met zes punten uit twee wedstrijden begonnen sommige fans in Den Haag bij KZ al te dromen van vervlogen tijden toen De Steenbokken heersten in het Nederlandse mannenhockey. Oranje-Rood liet die Haagse opportunisten zondagmiddag keihard ontwaken uit hun droom. KZ kreeg voor rust een ‘ouderwets’ pak rammel (0-4) en hield schade uiteindelijk beperkt tot 3-5.

Na 35 minuten spelen stond al 0-4 op het scorebord. Langs de kant keken de supporters van Klein Zwitserland, die hun spelers met gebogen hoofd het veld zagen verlaten, elkaar wat verdwaasd aan. Hiervoor waren ze op deze zonnige zondagmiddag niet massaal naar hun club gekomen.

Ze wilden doelpunten zien van hun nieuwe sterren, die luisteren naar namen als Tim Brand, Tom Craig en Albert Beltran. Internationaal gelouterde spelers die Klein Zwitersland richting de play-offs moeten stuwen. In Den Haag zijn ze na drie seizoenen degradatiehockey op het hoogste niveau wel klaar. Dit vierde seizoen na de terugkeer moet de blik naar boven. Dat gaven ze voor het seizoen al aan.

Pittige klus

Een missie die wordt geleid door de ervaren coach Omar Schlingemann, die van het vreemdelingenlegioen een hechte ploeg moet smeden. Een pittige klus, die met vallen en opstaan zal verlopen. De start van KZ deze competitie was misschien wel beter dan verwacht met overwinningen op Tilburg (4-3) en Amsterdam (2-3).

Omar Schlingemann. Foto: Willem Vernes

‘Dit team heeft ongelooflijk veel potentie. Maar als ik hoor dat mensen zeggen dat wij een topploeg zijn, weten ze niet hoe het werkt’, vertelde Schlingemann na afloop. ‘Wij zijn niet ineens een topploeg omdat we drie goede Australiërs hebben. Dat is een proces, dat zeker drie jaar duurt.’

Geduld

Dat vraagt geduld. Van spelers, bestuurders, maar zeker ook van de fanatieke achterban. ‘Ik vind dit echt een geweldige club. En ik houd van de clubliefde. Ze willen allemaal weer een keer landskampioen worden. Dat wil ik ook. Die kans is heel klein. Maar we houden vast aan de lijn die we hebben gekozen. We gaan daar niet vanwege korte termijn succes vanaf wijken. We spelen ontzettend leuk, aanvallend hockey, dus ik snap ook helemaal dat de mensen enthousiast zijn na twee overwinningen. Net zo goed zijn ze nu woedend omdat we hebben verloren. Dat is die clubliefde waar ik zo van houd.’

Die clubliefde bracht een grote schare fans op de been op het sportpark aan de Klatteweg. Ze zagen dat Klein Zwitserland, waar de Australiër Matthew Swann nog ontbrak, eigenlijk prima begon tegen Oranje-Rood.

Tim Brand kijkt somber voor zich uit. Foto: Willem Vernes

De ploeg van Schlingemann speelde lekker combinatiehockey en had veelvuldig de bal. Maar Oranje-Rood is een slimme ploeg met veel wapens. Zoals de Belgische gouden olympische medaillewinnaar Thomas Briels. Die mag dan zijn gestopt bij de nationale ploeg, doelpunten maken kan hij nog steeds. Al na tien minuten legde hij handig de 0-1 achter goalie Koene Schaper. Amper bekomen van die klap, was het al 0-2 dankzij Jelle Galema. De spits keerde terug op het oude nest na zijn overstap bij Den Bosch en gaat in Eindhoven vrolijk verder met scoren. Schlingemann: ‘In die fase vielen de doelpunten als Brabantse kroketten, ze vlogen ons om de oren.’

Wapens

Ook vanaf de kop van de cirkel. Oranje-Rood zag vorig seizoen met lede ogen aan hoe kind van de club Teun Beins vertrok naar Bloemendaal. Daar staat nu Gijs van Merriënboer de ballen te pushen alsof hij nooit anders heeft gedaan. Vrijdag tegen SCHC was hij driemaal succesvol, nu maakte hij in Den Haag de derde. Er waren toen pas 23 minuten gespeeld. Maar daarmee was de gifbeker nog niet leeg, want twee minuten later was het opnieuw Briels die toesloeg en de 0-4 aantekende.

Galema juicht na zijn doelpunt tegen KZ. Foto: Willem Vernes

Met die 0-4 tussenstand was de wedstrijd natuurlijk wel gespeeld, al gaf KZ het niet op en ging het in het derde kwart vol gas richting doel van Pirmin Blaak. De Oranje-goalie heeft met Joep de Mol en Sander Baart echter een te ervaren centrum om direct zenuwachtig te worden van een Haagse stormloop.

Wankelen

Toch bracht KZ Oranje-Rood nog een beetje aan het wankelen. Nadat Aki Käppeler uit een strafcorner de stand in het derde kwart op 1-4 had gebracht, ramde Tom Craig in het vierde kwart wat hoop in de Haagse harten: 2-4.

Het tamme Haagse publiek kwam tot leven, maar het enthousiasme verstomde snel na een strafcorner van Oranje-Rood. Die kwam na een heerlijke variant via Baart op de stick van Jamie van Aart, die de 2-5 binnen tipte. Met die treffer werd zelfs de grootste Haagse rasoptimist met beide voeten op de grond gezet. De fans van de thuisploeg mochten alleen nog juichen bij de 3-5 van Tom Craig.

Tom Craig juicht na zijn treffer. Foto: Willem Vernes

Aan Schlingemann de taak de komende week verder te kneden aan zijn ploeg, die volgende week zondag de altijd beladen derby tegen HGC gaat spelen. Voor Schlingemann zelf een van de vele toppers die zijn ploeg speelt, maar dat sentiment is bij de aanhangers van de Haagse formatie wel anders. Direct na afloop  door de fans al gedroomd op een zege op de grote broer uit Wassenaar. Schlingemann: ‘We gaan er alles en alles aan doen om er een geweldige wedstrijd tegen HGC van te maken. Dat wordt echt: no defence today. Het wordt een mooie wedstrijd. Dat weet ik zeker.’

Klein Zwitserland – Oranje-Rood 3-5 (0-4)
0-1 Thomas Briels
0-2 Jelle Galema
0-3 Gijs van Merriënboer
0-4 Thomas Briels
1-4 Aki Käppeler
2-4 Tom Craig
2-5 Jamie van Aart
3-5 Tom Craig


4 Reacties

 1. bombaliali

  Wat een heerlijke speler is die Tom Craig, echt een genot om naar te kijken!

  1. noahhcad1

   Gijs van merrienboer heeft mij nog getrained 😂😂

 2. ummagumma

  Het is wel duidelijk dat deze reporter enorm heeft genoten van "het ouderwets pak rammel" dat OR "die opportunisten van Klein Zwitserland" heeft gegeven. Het publiek in Den Haag was vooral "tam" en de aanvallen van OR "heerlijk", het "enthousiasme verstomde snel" van de Haagse fans en "zelfs de grootste Haagse rasoptimist werd met beide voeten op de grond gezet". Het zou toch wat zijn geweest; dat die opportunisten van "die geweldige club" KZ zouden winnen van OR. Gelukkig is de hockeywereld daarvan bespaard gebleven. Fijn dat ze na twee overwinningen weer terug bij af zijn. Het leedvermaak druipt ervan af in dit verslag. Het is onduidelijk wat bedoeld wordt met opportunisme: elke HK club wordt gefinancierd met substantiële privé donaties, KZ en OR incluis; daar kan het niet aan liggen. Misschien heeft het te maken met de vermeende branie van de Hagenaars die deze reporter wat teveel is geworden. Wat het ook mag zijn, ik denk dat ze daar in het Haagse wel klaar zijn met deze manier van rapporteren: verslaggevers van hockey.nl zijn geen journalisten maar een beetje neutraliteit mag toch wel verwacht worden. OR is een topclub en heeft dit niet nodig. En die Hagenaars een beetje kennende hebben ze volstrekt lak aan wat reporters en anderen ervan vinden. Die doen gewoon hun ding. Ben heel benieuwd waar dit avontuur gaat eindigen, en ze zijn pas net begonnen.

 3. Freekie

  'keihard' Geeft wel aan wat er met de doelstelling en Niveau van OR is gebeurd


Wat vind jij? Praat mee...