Vier goals voor Burkhardt: ‘Hopelijk ga ik niet meer door m’n enkel’

Vier van de vijf Amsterdamse doelpunten tegen Schaerweijde (5-0) kwamen zondagmiddag van de stick van clubtopscorer Boris Burkhardt, die na een kleine maand afwezigheid terugkeerde binnen de lijnen. En dat terwijl de situatie rondom zijn rechterenkel, die hem aan de kant hield, nog altijd zorgelijk is. Artsen adviseren hem zelfs om zich te laten opereren.

Op het groene tapijt in het Wagener Stadion in Amstelveen zet Burkhardt (27) zijn rechtervoet pontificaal tegen zijn linkervoet. Met een zorgwekkende blik kijkt hij naar beneden. Zijn rechterenkel is twee keer zo dik als zijn linkerenkel. En dat komt niet alleen omdat er onder zijn zwarte sok tape om zijn rechterenkel is gewikkeld. ‘Dat stuk tape is namelijk maar zó dun’, verzucht de aanvaller van Amsterdam, die met zijn duim en wijsvinger een afmeting uitbeeldt van slechts een paar millimeter.

Blessuregevoelig is Burkhardt nooit geweest, vertelt hij, maar om zijn rechterenkel maakt hij zich nu toch wel zorgen. In korte tijd is Burkhardt niet één, maar twee keer door zijn enkel gegaan. Eerst in aanloop naar de start van de tweede seizoenshelft, vervolgens in de week na de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft tegen Laren, op een dinsdag op de training.

Sindsdien stond de clubtopscorer van Amsterdam geblesseerd aan de kant. Toen hij afgelopen vrijdag de uitslag van de MRI-scan kreeg, bevatte die helaas voor hem geen goed nieuws. Hoe nauwkeurig de arts de scan ook bestudeerde, van de buitenste enkelband van Burkhardt was weinig meer te zien.

Boris Burkhardt krijgt een aai over zijn bol van Robbert Kemperman. Foto: Bart Scheulderman

Ik ben echt wel serieus aan het overwegen om me te laten opereren. Maar het gekke is dat mijn eigen gevoel heel iets anders over mijn enkel zegt. Boris Burkhardt

Burkhardt: ‘Er is helemaal niets meer over van die hele buitenste enkelband, zei de arts tegen me. Zijn advies luidt om er iets aan te laten doen. Hij stelt voor dat ik me aan mijn enkel laat opereren. Doe ik dat niet, dan is volgens hem de kans groot dat ik binnenkort wéér door mijn enkel ga. En dat ik er misschien wel chronische pijn aan overhoud.’

Hij zegt het op een toon alsof hij zestig minuten in het Wagener Stadion noodgedwongen langs de kant heeft gestaan. Toch heeft hij echt meegespeeld en zelfs vier keer gescoord. Evenmin is hij met een grimas op zijn gezicht van het veld gestrompeld. Burkhardt maakt ondanks alles een bijzonder fitte indruk.

‘Ik ben echt wel serieus aan het overwegen om me te laten opereren. Maar het gekke is dat mijn eigen gevoel heel iets anders over mijn enkel zegt. Afgelopen week heb ik voluit getraind en had ik eigenlijk nergens last van. Ook vandaag ging het weer hartstikke goed. Als ik me laat opereren, dan ben ik er minimaal vier, vijf maanden uit. Dan is het niet alleen einde seizoen, maar vrees ik ook voor het begin van volgend seizoen’, vertelt Burkhardt (twaalf interlands, vier doelpunten), die afgelopen december afviel bij Oranje en voor wie de Olympische Spelen van Parijs een moeilijk verhaal gaan worden.

‘Voordat ik de knoop doorhak of ik me wel of niet laat opereren, wil ik eerst nog even aankijken hoe het met mijn enkel gaat. Ook wil ik meerdere geluiden aanhoren. Als ik binnenkort wéér door mijn enkel ga, dan is het duidelijk dat er inderdaad wat moet gebeuren. Tot die tijd wil ik het goed laten onderzoeken.’

Boris Burkhardt ontvangt na één van zijn vier doelpunten de felicitaties van Thije Harm. Foto: Bart Scheulderman

Eindelijk weer een zorgeloze middag voor Amsterdam

Amsterdam zou er baat bij hebben als Burkhardt de rest van de tweede competitiehelft inzetbaar blijft. Van de 28 doelpunten die de ploeg van Taco van den Honert dit seizoen heeft gemaakt, kwam er meer dan de helft, zeventien om precies te zijn, van de stick van Burkhardt. Zondagmiddag tegen Schaerweijde hielp hij zijn ploeg naar de 5-0 overwinning. Op aangeven van Valentin Verga tipte hij na acht minuten de 1-0 binnen. Vanaf de kop van de cirkel sleepte hij in het derde kwart niet alleen de 3-0, maar ook de 4-0 tegen de touwen. Zes minuten voor tijd bepaalde hij de eindstand met een tip-in op 5-0.

Vier keer scoren terwijl je met een rechterenkel speelt waarvan een arts adviseert om je eraan te laten opereren. Burkhardt moet er zelf ook om glimlachen. ‘Soms heb je van die dagen dat alles goed valt. Laten we zeggen dat het er vandaag één was.’

Een ander pluspunt voor hem is dat Amsterdam eindelijk weer eens een zorgeloze overwinning boekte. Drie van de laatste vijf wedstrijden heeft de ploeg van Taco van den Honert nu gewonnen. Amsterdam is daardoor naar de achtste plaats geklommen. Doordat het gat met HGC, de nummer tien van de ranglijst, nog altijd slechts drie punten bedraagt, is het nog te vroeg om te concluderen dat Amsterdam zeker is van directe handhaving. Maar dat het door de winst afstand heeft genomen van de directe concurrenten, is ontegenzeggelijk waar.

Burkhardt: ‘Al in het eerste kwart kwamen we met 2-0 voor. Daarna spraken we met z’n allen af dat we de voorsprong verder uit wilden bouwen. Dit seizoen is het vaak genoeg gebeurd dat we de tegenstander terug in de wedstrijd lieten komen. Nu gebeurde dat gelukkig niet. Verdedigend stond het goed, aanvallend ook. Eindelijk boekten we weer eens een overtuigende overwinning. Dat was alweer veel te lang geleden.’


Wat vind jij? Praat mee...