Dider Meijer en de kunst van het scoren door de ‘oudjes’

Roderick Weusthof (34) deed het een paar weken geleden in de zaal voor Kampong. Robert Tigges (32) doet het al het hele zaalseizoen en gaf zaterdag in de finale van het NK Zaal een masterclass met Amsterdam. En in de play-outs deed Dider Meijer (29) het zondag in de play-outs voor Almere ook weer: scoren aan de lopende band.

Wat is het toch dat die ‘oudjes’ tussen al het jonge geweld in de zaal zo gemakkelijk het net en de plank weten te vinden? ‘Ik denk dat het alles te maken heeft met het vinden van de ruimte om te schieten. Als je langer speelt, ga je die ruimtes herkennen. Weet je wat de plekken en momenten zijn dat het gaatje komt. Tigges is daarin de meester. Daarom is hij wat mij betreft met afstand de beste zaalhockeyer van Nederland’, analyseerde Dider Meijer zondag in de Topsporthal in Rotterdam.

Zijn ploeg Almere had zojuist met 5-1 gewonnen van USHC. Meijer scoorde driemaal. In het duel met Groningen (4-4) dat volgde, scoorde hij er ‘nog een paar’. Het was genoeg voor Almere om ook volgend seizoen in de Hoofdklasse Zaal uit te komen.

Onverwachte verlenging carrière

Of Meijer dan ook in de zaal meedoet, is de vraag. Dit zaalseizoen was al een onverwachte verlenging van zijn carrière als hockeyer op het hoogste niveau. Na de promotie naar de Hoofdklasse op het veld vorig seizoen, stopte strafcornerspecialist Meijer bij Heren 1. Hij is dit seizoen coach van Dames 1 bij Almere. Zijn stick gebruikte hij sindsdien hooguit om een oefening voor te doen. Onder meer door de absentie van Terrence Pieters en Jonas de Geus, die in januari met Oranje op trainingsstage in Zuid-Afrika waren, werd Meijer weer opgetrommeld voor het zaalseizoen.
‘De eerste zaaltraining was ook het eerste moment dat ik serieus weer een stick vasthield’, vertelde Meijer. ‘Ik wilde dit seizoen op het veld eigenlijk met andere teams meedoen, maar dat bleek lastig te combineren met het coachen van Dames 1.’

Competitie-element

Dat wil niet zeggen dat Meijer de afgelopen maanden stilzat. Hij werkt zich nog wekelijks meermalen in week in het zweet met onder meer squash en padel, een combinatie van tennis en squash in een kooi. ‘Enerzijds omdat ik fit wil blijven, maar vooral omdat ik competitie wil spelen. Ik wil ergens voor strijden en ook directe invloed hebben op het resultaat. Dat is voor mij wennen in de rol van coach. Je invloed is dan toch beperkter. Toch vind ik ook dat weer een uitdaging: kijken hoe je in de korte momenten rondom een wedstrijd toch invloed kunt uitoefenen. De meiden met tips op het goede spoor te zetten.’

Extra strafronde

Ook tijdens het afgelopen zaalseizoen stuurde Meijer in het veld zijn veelal jonge ploeggenoten bij Heren 1. Het was in de reguliere zaalcompetitie te weinig om mee te strijden voor de prijzen. In plaats van zaterdag te schitteren tijdens de feestelijke finaledag moest Almere zondag een extra strafronde spelen in de play-outs. ‘Doordat onze beste zaalspelers Terrence en Jonas er niet bij waren, wist ik vooraf wel dat het moeilijk zou worden om de finaleronde te behalen. We hebben het niettemin tijdens de competitie niet slecht gedaan. We speelden een paar goede wedstrijden, onder meer tegen landskampioen Amsterdam. Maar zijn door een paar ongelukkige resultaten hier beland. Ik vind echter dat wij gewoon in de Hoofdklasse thuishoren. Op het veld mogen we nieuw zijn in de Hoofdklasse, in zaal zijn we een vaste waarde en spelen we al een jaar of negen op het hoogste niveau.’

Dat is dus volgend seizoen ook het geval. In geval van nood kan Almere dan ongetwijfeld een beroep doen op Meijer om de kunst van het scoren nog eens te demonstreren.


Wat vind jij? Praat mee...