Fay van der Elst ziet bij hdm al meteen bepaalde automatismen terug

Met de Europa Cup in Sportcampus Zuiderpark in het vooruitzicht (14-16 februari) staat er voor hdm na het winnen van de landstitel opnieuw een mooi zaalseizoen voor de deur. Voor Fay van der Elst kan het jaar extra worden omlijst als ze het EK in Minsk (24-26 januari) mag spelen.

Op het starttoernooi in de Sporthallen Zuid was Van der Elst zondagmiddag in de oefenwedstrijd tegen promovendus Rotterdam het eindstation van een heerlijke tiki taka-aanval. Het was af en toe duidelijk te zien hoe goed dit team kan zaalhockeyen. ‘We hebben nu een paar trainingen in de benen. Er moet nog veel gebeuren, maar omdat we al zo lang met elkaar samenspelen, zag je bepaalde automatismen meteen terug’, zegt Van der Elst.

Fay van der Elst tijdens het starttoernooi in Amsterdam. Foto: Koen Suyk

‘De Europa Cup Zaal leeft binnen de club enorm’

‘We nemen zaalhockey dit seizoen weer heel serieus. Net zo serieus als het veldseizoen’, zegt de 21-jarige Van der Elst. Drie weken geleden belegde hdm de eerste zaaltraining al. Op het starttoernooi was hdm een van de weinige teams die met liefst zes wissels op de bank zat. Toen de scheidsrechter een keer vergat hen voordeel te geven, baalde coach Ivar Knotschke als een stekker. Twee uur na de laatste wedstrijd van hdm was hij nog steeds in de sporthal aanwezig om de concurrenten te bestuderen.

‘Twee, drie jaar geleden hebben we met elkaar afgesproken wat onze ambitie in de zaal was. We wilden de komende jaren landskampioen worden. Vorig jaar is dat gelukt. Aan het begin van dit seizoen hebben we gekeken of iedereen nog steeds dezelfde ambitie heeft. Dat was zo. We zijn nog steeds enthousiast. In de Europa Cup hebben we nu al zin. Dat is echt een evenement om naar uit te kijken. Binnen de club leeft het enorm’, zegt Van der Elst, die afgelopen week voor het eerst met de Oranje Dames Zaal heeft getraind.

EK in Minsk

Momenteel is hdm hofleverancier van de 20-trainingsgroep van de Oranje Dames Zaal, die richting het EK in Minsk wordt verkleind. Samen met haar teamgenoten Nina van der Marel, Mascha Sterk en Margot van Hecking Colenbrander probeert Van der Elst een plek in de selectie af te dwingen. ‘Twee en drie jaar geleden heb ik het ook al geprobeerd. Toen heb ik het niet gehaald. Nu lopen er ook weer heel goede zaalhockeysters rond, dus het wordt een flinke klus. Maar ik denk dat ik gegroeid ben. Ik moet het maar laten zien.’


Wat vind jij? Praat mee...