Twee duels voor internationals genoeg om NK Zaal te mogen spelen

Spelers en speelsters die tijdens de winterstop deel uitmaken van de Oranje-selectie Dames of Heren, hoeven maar twee wedstrijden te spelen tijdens het reguliere zaalseizoen om tijdens de play-offs in actie te mogen komen. Dat heeft de KNHB bekend gemaakt in een toelichting over de speelgerechtigheidsregeling voor internationals.

Voor alle spelers uitkomend in de Hoofdklasse en Topklasse Zaal geldt de vereiste dat ze minimaal de helft van het aantal duels van de reguliere competitie moeten meedoen om de play-offs te kunnen spelen. Omdat de internationals de laatste jaren steevast tijdens het zaalseizoen op trainingskamp gingen met Oranje en daardoor niet aan de criteria konden voldoen, geldt voor hen een specifieke regeling. Die schrijft voor dat zij 50 procent van de wedstrijden, die worden gespeeld in de periode dat ze niet met Oranje op pad zijn, moeten spelen.

Bomvol Oranje-programma

Door het bomvolle Oranje-programma zijn de internationals dit seizoen nog meer beperkt om in de zaal te kunnen spelen. De Oranje Heren spelen op dit moment het WK in India, begin januari vertrekken de teams van de bondscoaches Max Caldas en Alyson Annan voor een trainingskamp naar het buitenland en eind januari spelen ze voor de Pro League in Nieuw-Zeeland en Australië.

‘Omdat het voor iedereen nog onduidelijk is met welke selecties de bondscoaches naar de trainingskampen en naar Nieuw-Zeeland en Australië vertrekken en teams in de tussentijd ook in Nederland gaan trainen, hebben we gekeken hoeveel dagen de internationals gemiddeld genomen in de zaal in actie kunnen komen’, vertelt Leon Rutten, manager Competitiezaken & Arbitrage van de KNHB. ‘Op basis van het programma voor zowel de dames als heren zijn dat er gemiddeld twee. Dat betekent dat ze twee keer twee wedstrijden per speelronde kunnen spelen. Als we daar de 50 procent-regel voor hanteren, komen we op twee duels.’

International Derck de Vilder van Kampong hier in actie tijdens het Starttoernooi voor Hoofdklasse in duel met Sjoerd Verhagen van Victoria met Derck. Foto: André de Heus/Orange Pictures

Op de spelerslijsten van de Hoofdklasse Zaal staan diverse internationals, zoals Frédérique Matla, Bjorn Kellerman, Derck de Vilder en Margot van Geffen. Naar verwachting komt zondag bij de start van de Hoofdklasse Zaal een aantal van hen wel in actie en voldoet daarmee dan al aan de criteria om de play-offs te spelen.
Het is uiteindelijk wel de vraag hoeveel internationals daadwerkelijk tijdens de finales in actie komen. Door het volle programma was het aantal Oranje-spelers dat daadwerkelijk in de zaalfinales actief was de afgelopen jaren gering. Daar komt dit jaar ook nog eens de FIH Pro League bij. Op de dag van het NK Zaal, zaterdag 2 februari, spelen zowel de Oranje Dames als Oranje Heren hun uitwedstrijd in Australië. De bondscoaches vertrekken daar naar verwachting met een selectie van minimaal twintig spelers naar toe. De Pro League-selectie van beide Oranje-teams bestaat uit 32 spelers.


Wat vind jij? Praat mee...