Wie de indeling van de Hoofdklasse Zaal goed heeft doorgenomen, heeft gezien dat de dames van Ring Pass toch echt gedegradeerd zijn. Het hoger beroep van de club tegen de uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) is opnieuw geseponeerd. Conclusie: van matchfixing in het duel tussen Bloemendaal en Laren is dus geen sprake.
Hoe zat het ook alweer? De afgelopen maanden deed de ISR onderzoek naar de veelbesproken zaalwedstrijd in de Hoofdklasse tussen Bloemendaal en Laren, waar in de laatste anderhalve minuut niet meer werd gehockeyd. Ring Pass was de dupe van het staakt-het-vuren en degradeerde door de 4-3 zege van Bloemendaal naar het tweede niveau. De Delftse vereniging ging na de sepotbeslissing van eind juni in hoger beroep, maar ook dat verzoek werd door het ISR uiteindelijk afgewezen. Daarmee is de zaalsoap ten einde: tegen de laatste uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.
‘Dit is een bevestiging van iets wat wij al lang wisten’, reageert oud-international Mieketine Wouters, voorzitter van de tophockeycommissie van Laren. Ze wil niet meer ingaan op het hele proces. De afgelopen driekwart jaar is volgens haar een gepasseerd station. ‘Ik heb altijd al vertrouwen gehad in een goede afloop. Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren. Laten we zeggen dat het nu in ieder geval grondig onderzocht is.’
Schadelijk voor de selectie
Daar sluit Els van Mierlo, voorzitter van Bloemendaal, zich bij aan. Ze is opgelucht. Niet vanwege de uitkomst, omdat de slepende zaak eindelijk is afgelopen. ‘Het heeft bij elkaar allemaal ontzettend lang geduurd. Onze dames hebben behalve hun hockey- ook een maatschappelijke carrière. Zij stonden al die tijd op het internet, gekoppeld aan het woord matchfixing. Met naam, foto en bewegend beeld. Dat is onwenselijk. Dat hebben ze als enorm vervelend ervaren. En dat begrijp ik volledig.’
Wouters omschrijft het incident liever als twee gekke minuten hockey. ‘We waren in eerste instantie al verbaasd dat er een onderzoek kwam. Laat staan dat er vervolgens ook nog beroep werd aangetekend.’ De Larense is tevreden over de uitkomst. ‘Het is fijn dat je in de toekomst niet direct meer termen als matchfixing tegenkomt, als je googelt naar onze club.’
‘Ring Pass mag teleurgesteld zijn’
Van Mierlo is blij dat zijzelf, haar club en de selectie van Dave Smolenaars definitief van deze zaalsoap af is. ‘Het was een bevlogen duel. Dat heeft iedereen die die dag aanwezig was kunnen zien. Je ziet de verbazing ook op de gezichten van beide ploegen in die laatste, anderhalve minuut. Als er vooraf iets afgesproken zou zijn, zou je het nooit zo aangepakt hebben. Ring Pass mag teleurgesteld zijn. En zeggen dat het er misschien niet fraai uitzag. Maar daar is ook alles mee gezegd.’
Bloemendaal en Laren komen dus deze winter gewoon weer op het hoogste zaalniveau uit. Maar dit keer niet meer in dezelfde poule. Ring Pass speelt weer in de Topklasse. En moet vijfhonderd euro betalen voor bijstand van het ambtelijk en juridisch secretariaat van het ISR.
‘We leggen ons erbij neer’, is de reactie van Peter van Haagen, voorzitter van Ring Pass. ‘Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren. We hebben vooral geprobeerd aan te geven dat je dit niet moet willen met z’n allen. Ik had graag gezien dat de bond zich daar ook over uitgesproken had. Het is onsportief gedrag. We hebben vrede met de uitkomst en accepteren het te betalen bedrag.’
9 Reacties
Reinier Verhoeven
Dit blijft onverkwikkelijk. Het ging nu kennelijk alleen om die wedstrijd waarin Bloemendaal en Laren stopten met hockeyen. Daarmee bewezen zij onze sport geen dienst. Veel navranter was de enorme uitslag in de poulewedstrijd tussen deze twee teams, waardoor Almere het haasje was. Het is niet zo dat er geen sprake van matchfixing was. Het is alleen niet volledig onderzocht en bewezen. Daarnaast is het onbegrijpelijk dat de KNHB geen uitspraak heeft gedaan over het gedrag van Bloemendaal en Laren. Dat was m.i. gewoon beneden peil.
robdux
De uitspraak snap ik wel. De reacties van Bloemendaal en Laren zijn wederom treurig. Blijkbaar vinden zij het normaal en acceptabel wat hun vaandelteams hebben gedaan. De tophockeycommissies en besturen hadden zich moeten distantiëren van dit gedrag. Dan was het klaar geweest. Maar onsportief gedrag wordt blijkbaar normaal gevonden door deze verenigingen. Ik denk dat zeer veel hockeyers hier wel wat van vinden. Ook is het treurig en laf dat de KNHB zich niet uitlaat over het onsportieve gedrag van Bloemendaal en Laren.
charliejanssen
Een dergelijke uitspraak zat er natuurlijk aan te komen. En ik kan mij zomaar voorstellen dat de namen Bloemendaal en Laren net even wat belangrijker worden geacht dan een met alle respect Ring Pass Delft. Wat ik het meest bijzonder vind is dat er met een woord wordt gerept over een wedstrijd tussen dezelfde teams(!!!) waarbij in de poulefase ook al zo'n bijzonder onlogische uitslag was, waardoor geheel toevallig allebei de teams niet direct degradeerden. Maar goed, zo zie je toch maar weer dat het hele hockeywereldje een hoog gehalte vriendjespolitiek heeft. Wat ik het meest stuitend vind is de lachende gezichten tijdens de hoogst onsportieve actie. Mooi voorbeeld voor de jeugd!
robdux
Helemaal eens. En dan zitten jammeren dat je het predikaat matchfixing op je hoofd geplakt krijgt. Over het onsportieve gedrag lees je niks van beide verenigingen, noch de KNHB. Ik zou als ik een bestuursfunctie had op zo’n club mijzelf kapot schamen. Ondanks de uitspraak zien zeer veel mensen het echt nog steeds als matchfixing. Ik vrees gezien de reacties van Bloemendaal en Laren dat beide verenigingen, coaches en spelers er niks van hebben geleerd. Tragisch.
hermanveen
Hetzelfde bij nationale jeugdselecties, waar ook een hoog gehalte vriendjespolitiek (bepaalde clubs en families) is. Zo zit het nu eenmaal in elkaar.
peter_vergeer
Wat een zure reacties. Beide teams speelden voor lijfbehoud. Dat was met de uitslag gegarandeerd. Dan kan je het echt niemand kwalijk nemen om geen risico meer te nemen. Je ziet dit in elke wedstrijd gebeuren, waar een aanvaller een hoek opzoekt om daar met heen en weer tikken de tijd te doden. Normaal heb je dan nog wel een andere partij die juist extra graag wil, maar hier was nog 1,5 minuut is te spelen waarin niks meer gewonnen en alleen nog maar verloren kon worden. Ook dit hoort juist bij sport. Heeft ook niks met Bloemendaal of Laren te maken. Als Ring Pass in de schoenen van laren had gestaan had je het zelfde gezien.
steven-duyverman
Iedereen heeft kunnen zien dat dit zaakje niet klopte en er een niet-aanvalsverdrag was tussen Laren en Bloemendaal. Lijkt toch een beetje het old girls netwerk hier. Droevig dat er geen stelling is genomen.
peter-broekman
Even in reactie op Floris van den Tweel: ik ben wel goed bekend met sport tuchtrecht. Onder een niet gerechtvaardigd voordeel wordt in het reglement voor matchfixing verstaan een niet gerechtvaardigd FINANCIEEL voordeel. Daarvan is sowieso nooit sprake geweest, heeft ook het ISR vastgesteld. Dus was het ook geen matchfixing. Een sepot was daarom de enige juiste beslissing.
Reinier Verhoeven
Het woord FINANCIEEL komt in het Tuchtreglement niet voor... Tenzij ik ergens overheen gelezen heb.