Top 5 EK/PL: Oranje driehoekje, duiveltje Wegnez, comeback-Spanjaarden

In de laatste twee weken van 2019 blikt hockey.nl elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Deze keer kijken we naar het EK en de Pro League bij de mannen. 

EK: Het moment dat Victor Wegnez het Wilrijkse Plein deed trillen

Het was een beweging die hij veel vaker had geoefend, zei hij achteraf. Het rode duiveltje Victor Wegnez, de Belgische vechtersbaas, deed in de halve finale tegen Duitsland net alsof hij een vrije slag op de 23-meterlijn terug naar achteren wilde flatsen. Mats Grambusch, aanvoerder van de Duitsers, toch geen kinderachtige jongen, trapte erin en zette één stap voorwaarts. Wegnez voltooide zijn schijnbeweging en rende als een bezetene de Duitse cirkel in. Daar schreef hij zijn jongensdroom. Vanuit een lastige hoek schoot hij op volle snelheid een backhand snoeihard in het goal. De beslissende 3-2 voor de Red Lions.

In heel Antwerpen moeten ze hebben gehoord dat Wegnez scoorde. De Belgische supporters schreeuwden niet voor hun Red Lions. Nee, ze gilden, nog hysterischer dan de Indiase supporters dat kunnen. Het Wilrijkse Plein trilde weer eens van genot, bijna honderd jaar nadat de Olympische Spelen daar werden georganiseerd. En Wegnez onderstreepte wat iedereen al wist. Hij is een van de beste middenvelders van de wereld, terecht genomineerd als beste speler van de wereld.

Overigens was de videoreferral van keeper Vincent Vanasch op een 0-2 achterstand eerder in de wedstrijd ook opmerkelijk. Wat iedereen miste, ontging hem niet. De Duitsers hadden de strafcorner die tot een strafbal leidde deels met de hand gestopt, bleek na bestudering van de videoreferral van de sluwe Belgische doelman, in wat ongetwijfeld bij de mannen de mooiste hockeywedstrijd van het jaar was.

Victor Wegnez (Belgie) heeft de stand op 3-2 gebracht tijdens halve finale mannen, Belgie-Duitsland (4-2) , bij het Europees kampioenschap hockey. Foto: Koen Suyk

EK: Het driehoekje van Oranje tegen rivaal Duitsland

Een trio EK-titels op rij stond in Antwerpen op het spel en dat trio werd niet voltooid door een matige halve finale tegen Spanje, maar daar zag het er in de poulefase nog niet naar uit. Uiteindelijk spotten de Oranje Heren het EK met de sportwet dat je niet twee keer van dezelfde tegenstander kan winnen in een toernooi. Want de worstelende Duitsers – toch heel lang een angstgegner van Oranje – gingen twee keer tegen de vlakte.

Billy Bakker en Bjorn Kellerman feliciteren Thierry Brinkman. Foto: Willem Vernes

De mooiste goal was de winnende van Thierry Brinkman, tien minuten voor tijd. Een heerlijk driehoekje, ontstaan vanuit een creatieve lange backhandpass van verdediger Sander de Wijn, die precies mikte tussen de Duitse linies, waar hij in zijn ooghoeken Mirco Pruyser vrij zag staan. De spits van Amsterdam wist de harde stuiterbal op knappe manier dood op zijn stick te laten plakken, de inkomende Bjorn Kellerman aan te spelen, die Brinkman in stelling bracht. Die twijfelde geen moment en werkte de bal soepel in het Duitse goal. Een geweldige combinatiegoal, die je meerdere keren terug wilt kijken.

Pro League en EK: De raketten van Jip Janssen

2019 was het jaar van de doorbraak van Jip Janssen als volwaardig international, in de Pro League en op het EK. Dat de Kampong-speler hard kon pushen op een veld in Utrecht was bekend. Dat Janssen dit op internationaal niveau kon en zich hockeyende staande kon houden, was dat niet. Aan het begin van 2019 stond Janssen op drie interlands. December 2019 zien de cijfers er zo uit: 28 interlands, 11 goals.

Jip Janssen scoort tegen Engeland in de Pro League. Op de achtergrond strafcornercollega Mink van der Weerden. Foto: Willem Vernes

2019 was niet het jaar van de Oranje Heren, maar het grootste lichtpunt was Janssen, die stevig rammelde aan de poort die leidt naar de Olympische Spelen van Tokio. Twee echte specialisten op de kop van de cirkel, met Mink van der Weerden en Janssen, verhoogt de variatie en de slagkracht van Oranje bij de strafcorners. En dan is er ook nog altijd Jeroen Hertzberger, als derde slagman. De doorbraak van Janssen in 2019 op het internationale podium zou in 2020 een deel van de kleur van de medaille in Tokio kunnen bepalen.

Pro League: De furieuze Spaanse comebacks in de Pro League

In Valencia, de stad van de sinaasappels en het Mestalla stadion van Valencia, staat er midden in een woonwijk een bescheiden overdekte tribune, op het Virgen Del Carmen Betero complex. Het zou een overdekking kunnen zijn van een Nederlandse voetbalclub op amateurniveau. Maar het ietwat kneuterige doch gezellige Botero complex was de thuisbasis van Spanje, dat zich kiplekker leek te voelen in Valencia.

De schoolkinderen werden elke wedstrijd opgetrommeld, om zo aan de minimaal tweeduizend toeschouwers te komen. Het kabaal dat ze maakten was verfrissend, net als hun enthousiasme. Terwijl voor de wedstrijden grote pannen Paella werden gemaakt, bakten de Spanjaarden in de Pro League elke keer hun eigen recept: de onmogelijke comeback.

Het kleine maar knusse hockeystadion in Valencia, tijdens de allereerste Pro League-wedstrijd ooit tussen Spanje en wereldkampioen België. Foto: David Aliaga

De allereerste Pro League-wedstrijd ooit: 0-2 tegen België. Tien seconden voor tijd 2-2 en daarna de shoot-outs winnen. Nederland: 0-3 achterstand, in de laatste seconde 3-3 scoren en daarna weer zegevieren bij de shoot-outs. Spanje-Duitsland 4-4, de shoot-outs gingen naar…de Spanjaarden.

Vijf keer speelde Spanje gelijk in de Pro League, vijf keer won het de shoot-outs, met dank aan hun sterke keeper Quico Cortes.

Zo deed Spanje het ook in de olympic qualifiers tegen Frankrijk. 0-3 achter in Valencia is geen probleem. Dat is net zoiets als 0-1 voor de Spanjaarden, die als ze zich eenmaal hebben vastgebeten in de tegenstander, nooit meer loslaten. Zeker niet in hun onneembare vestiging Valencia.

EK: De doelpunten van Manu Stockbroekx en John John Dohmen in de EK-finale

Voor het eerst een EK winnen, en dan ook nog in eigen land. Het kon niet op voor België, de heersend wereld- en Europees kampioen. Toch zal de finale in Antwerpen voor verdediger Manu Stockbroekx (26) en middenvelder John-John Dohmen (31) extra zoet hebben gesmaakt. Zij scoorden allebei tegen Spanje (5-0) en lieten aan hun eigen publiek zien dat ook zij belangrijk zijn in het succes van het Belgische hockey, ondanks het ontbreken van beide spelers in de WK-finale in Bhubaneswar.

De oersterke Stockbroekx was geblesseerd afgehaakt op het WK in India, al in de poulefase, met een hamstringblessure. Hij moest daarna toekijken hoe zijn maten in India wereldkampioen werden. Hij was er wel bij met de huldiging in Brussel.

Dohmen – wereldhockeyer 2016 – is ook een bijzonder verhaal. Hij ging met bronchitis naar het WK in India. Daar ging het van kwaad tot erger voor de routinier. Terwijl de smog van de Indiase lucht, nog aangewakkerd door het spuiten van pesticiden bij het stadion, door de luchtpijp van Dohmen gierde, moest de Belg afhaken met een longontsteking.

Dohmen vloog daarna met een medische vlucht naar Bangkok, waar hij door problemen aan zijn luchtwegen nog lang moest blijven. Dat hij erbij was op het EK verbaasde sommige kenners. Dat hij scoorde in de finale maakte het allemaal nog mooier voor de middenvelder, die heel diep moest gaan maar zijn inzet beloond zag worden in Antwerpen, met de openingsgoal in de finale tegen Spanje.

De vreugde bij de Belgen, die voor het eerst Europees kampioen worden. Foto: Willem Vernes

 


Wat vind jij? Praat mee...