Na coming-out hoopt De Greeff dat thema op clubs bespreekbaar wordt

In een openhartig interview in de NRC vandaag komt oud-international en voormalig speler van KZ, Kampong, SCHC en Rotterdam Thijs de Greeff (36) publiekelijk uit voor zijn homoseksualiteit.

De Greeff vertelt in de krant over de worsteling die hij als doormaakte tijdens zijn hockeyloopbaan. Hij hield van het spel – dat doet hij nog steeds – maar door de heersende machocultuur dacht hij dat hij zijn seksuele voorkeur geheim moest houden. Het interview laat zien hoe de homo-acceptatie er over het algemeen momenteel voorstaat in de hockeywereld.

Als hockey.nl hebben wij het afgelopen jaar een paar keer aandacht besteed aan homoseksualiteit in de hockeygemeenschap in onze serie ‘Hockeyhomo’s’. Naar aanleiding van het NRC-artikel vroegen wij De Greeff wat hij hoopt met zijn publieke coming-out te bereiken.

‘Dat het gesprek aangegaan wordt op clubs’, is zijn antwoord. ‘Dat kan iedereen doen. Een bestuurder, een aanvoerder of een coach. Je zou bijvoorbeeld een keer met zijn allen in de kleedkamer kunnen gaan zitten en seksualiteit bespreken. Daar heb je het als sporters onder elkaar eigenlijk nooit over, dus het zou goed zijn daar een moment voor vrij te maken. Ik denk dat dat voor mij een hoop gescheeld zou hebben.’

Het NRC-interview met Thijs de Greeff is hier te lezen: ‘Verliezers zijn homo’s, dacht ik’


8 Reacties

 1. TonvanHelvert

  Goedemiddag hockeyend Nederland; wat Thijs heeft beschreven en geschreven als ervaring is een uitstekende start voor normalisatie van dit "taboe". Voor mij geen issue en altijd open benaderd. In mijn marineverleden is het ook altijd een dubbel verhaal geweest. Nu is het bij de marine en ook o.a. de politie "ingeburgerd". Laten we de stelling uit de kast komen verlaten en over gaan tot de orde van de dag. Waarvan akte. Ton van Helvert, lid en oud bestuurder Klein Zwitserland, oud-lid HDM en VCL, en oud bondsscheidsrechter.

 2. MartenBosch

  Thijs heeft enige tijd geleden zijn verhaal op hdm mogen doen ten overstaande van een groep jongens van de A- en B-jeugd. De zaal zat vol en was zichtbaar onder de indruk van zijn verhaal. In een open en positieve sfeer werd er flink gediscussieerd over het thema in het algemeen en Thijs zijn ervaringen in het bijzonder. De boodschap om respectvol met elkaar om te gaan en niet 'zomaar' wat te roepen is duidelijk overgekomen. Veel dank aan Thijs! Marten Bosch, coach hdm JB4.

 3. vostammer

  Wat een onzin. Alsof homo’s in de hockeywereld niet welkom zouden zijn. Voor bij de vrouwen wemelt het er van. Zo wat? Nooit gehoord dat iemand daar een probleem mee zou hebben. Als je nu écht een gevoelig probleem wil gaan bespreken is het waarom gekleurde NederlanderS nauwelijks actief zijn in de hockeysport. Zelfs in steden en buurten die voor bijna de helft “zwart” zijn, zijn hockeyclubs exclusief witte eilandjes. Zelfs in 2018. Een absurde en onhoudbare situatie. We kunnen op deze manier nooit meer serieus worden genomen. Laat dáár nu eens een goed gesprek over komen!

  1. Merel Barreveld

   Moet het een het ander uitsluiten? Waarom niet beide gesprekken voeren? En getuige de ervaringen van deze man is het blijkbaar niet zo goed gesteld met de acceptatie van homo's als jij beweert.

  2. JohanCruijff

   @lostammer. Ik ben met je eens dat er een taboe is. Ik ben niet met je eens dat homofilie geen probleem is. Je ziet toch aan de reactie van de man in kwestie dat hij jarenlang problemen heeft gehad met uit de kast komen. Het bagataliseren van zijn gevoelens vind ik bijna net zo erg als het pesten, treiteren, etc.

  3. Derrick Bijker

   Enige nuance over de homovriendelijkheid in de hockeywereld is m.i. zijn plaats. Het feit dat hockey door weinig Nederlanders met een migratie-achtergrond wordt beoefend lijkt mij geen probleem. Ga bij een lokale kickboxschool kijken en je ziet het tegenovergestelde, ook veel voetbalclubs kennen een overwegend eenzijdig ledenbestand. Niet voor niets zijn er veel clubs die grotendeels bestaan uit leden met een migratie-achtergrond. Simpelweg de sociale segregatie in Nederland.

  4. albertmonpellier

   Juist! Als je alles in waarden accepteert vooral de diversiteit dan is niets een issue! Je bent anders! So What? En de vergelijking kickboxen, voetbal en hockey zegt al genoeg. Het raakt gewoon kant nog wal. Hokjes denken daar is de mens goed in! “Eersterangs burgers”/ “Tweederangs burgers” Kap er gewoon mee! Leer, waardeer en accepteer!

 4. Schemas-fanaat

  AlbertMonpellier, waaruit blijkt dat er bij hockeyclubs in hokjes denken wordt gedaan? Of bedoelt U met hokjes het doel waarin gescoord dient te worden? Homo acceptatie is in vrijwel alle sporten een probleem. Homo's die deelnemen is vanzelfsprekend. Echter lijkt het er niet op. Kunt U, iedereen die dit leest, zich voorstellen dat het in de praktijk heel gewoon langs de hockey ( + andere ) sportvelden gereageerd wordt als een homo-echtpaar naar hun kind die hockeyt ( zijn sport ) beoefent komt kijken? Het is gewoon een kwestie van rustig maar gestaag aan doorbouwen. Zoals een coach zijn team opbouwt. Thijs en de John Blankenstein foundation zijn prima aanzetten daartoe. Pak de uitgestoken hand aan, beoefen de sport met wederzijds respect en plezier. Het resultaat zal uiteindelijk ook buiten de sport voor ons allen z'n vruchten afwerpen.


Wat vind jij? Praat mee...