Top 7 verdwenen clubs

Zo af en toe is het hockeyverenigingsleven onderhevig aan de nodige tragiek. Door teruglopende ledentallen, faillissementen, gemeentelijk geforceerde fusies en jawel, de opkomst van het kunstgras, zijn er sinds de oprichting van de KNHB meer dan 60 clubs ter ziele gegaan. We pikken er hier 7 willekeurige verdwenen clubs uit. Wil jij je verhaal over jouw verdwenen club ook kwijt? Laat een reactie achter!

1. HC Aeolus

HC Aeolus werd opgericht in 1934 in Rotterdam. De club ontleende zijn naam aan de Griekse god van de wind Aeolus en werd opgericht in hetzelfde jaar als de eveneens katholieke en Rotterdamse club Leonidas (geen connectie met de bonbons). Maar waar Leonidas groeide en bloeide, zag Aeolus het ledental steeds verder teruglopen tot er slechts 1 heren- en 1 damesteam over was. De club heeft zich toen een aantal jaar aangesloten bij HC Rotterdam als satellietclub totdat Rotterdam deze samenwerking beëindigde. De op dat moment kleinste club van Nederland is toen tot groot verdriet van de 44 ‘Aeolinanen’ opgegaan in Leonidas.

2. HC Racing

Racing is een naam die om duistere reden vooral in het Vlaamse voetbal vaak voorkomt. De roots van HC Racing uit Woensel liggen ook in het voetbal. De club werd in 1950 opgericht door een aantal ontevreden veteranen van Oranje Zwart. Het team speelden onder de naam Oranje-Zwart Racing Team en gaf zo hun naam aan RK HC Racing. In de beginjaren werd er gespeeld op de velden van de lokale voetbalvereniging en volgens een oud-lid ook vaak in voetbalshirts. De club fuseerden in 2000 onder druk van de gemeente Eindhoven met PSV Tegenbosch en gaat sindsdien door het leven als HC Eindhoven. In het clubtenue zijn twee groene strepen verwerkt die verwijzen naar Racing.

3. De Kromme Stok

Als DKS nog had bestaan, was het zeker een kandidaat geweest voor de meest opvallende clubnamen top 5. De Kromme Stok is opgericht in 1920. Volgens het lustrumboek uit 1940 hadden destijds ‘7 heren en 1 dame de euvele moed een vereniging op te richten’. De eerste 8 leden kenden elkaar van het tennisveld. Tennissen in de winter bleek in de jaren 20 echter geen optie en om toch te kunnen blijven sporten besloot men te gaan hockeyen. Het eerste clubhuis werd pas in 1933 gebouwd. Tot die tijd kleedden de DKS’ers zich om in boerderijen of café’s. De koeien in de wei werden even naar de kant geloodst om een potje te kunnen hockeyen. De Enschedese club ging in 1993 aan financiële problemen ten onder.

4. Vrijzinnig Christelijk Lyceum Hockey Club

De schoolhockeyclub Vrijzinnig Christelijk Lyceum Hockey Club werd opgericht in 1930 en stond de eerste jaren alleen open voor leerlingen van het Christelijk Lyceum in Den Haag. Het werd pas in de jaren 80 een reguliere hockeyclub. Het gaat V.C.L.H.C. als reguliere vereniging echter niet voor de wind. Eind jaren 90 begint het ledental af te nemen en uiteindelijk doet de opkomst van het kunstgras de Haagse club de das om. Vanaf 2000 rest er slechts een stichting. Op het voormalig terrein van V.C.L.H.C. wordt nu gegolfd.

5. De Heerlijkheid

De naam van Hockeyclub De Heerlijkheid verwijst naar het Middeleeuws verleden van Bergen dat adelijk bezit was. De Heerlijkheid noemt zich vanaf de oprichting in 1984 hardnekkig een Bergense club, maar is altijd in Schoorl gevestigd geweest. Tot grote frustratie van de vereniging heeft de gemeente Bergen nooit mee willen werken aan de vestiging van een hockeyclub. Het vinden van een geschikte locatie kost de club sowieso veel hoofdbrekens. Uiteindelijk nekt ook hier de opkomst van het kunstgras de club.  De aanleg van het veld krijgen ze nooit financieel rond en midden jaren 90 houdt Hockeyclub de Heerlijkheid op te bestaan.

6. Venlo Girls

Hoewel de naam wellicht connotaties oproept met dames van lichte zeden werd Dames Hockeyclub Venlo Girls opgericht in de kuise jaren 30. De girls behoorde eind jaren 60 samen met het eveneens ter ziele gegane BDHC tot de laatste twee verenigingen met alleen vrouwelijke leden. Als in 1967 eindelijk mannen worden toegelaten, wordt de club omgedoopt tot het minder tot de verbeelding sprekende Groen-Wit.

7. Haagse Mixed Hockey Club Te Werve

HMHC Te Werve werd opgericht in 1926. Het lidmaatschap van de club was aanvankelijk slechts voorbehouden aan werknemers van de Bataafse Petroleum Maatschappij, beter bekend als Shell. De club was gevestigd op Landgoed te Werve in Rijswijk dat eigendom was van Shell. Als vanaf de jaren 80 het aantal niet-Shell medewerkers steeds meer toeneemt, besluit het oliebedrijf afstand te doen van het landgoed, waarmee er ook een einde komt aan alle sportverenigingen die er gevestigd zijn. Te Werve besluit nog een laatste poging te doen de club te behouden, maar die is tevergeefs. In 1997 komt er een einde aan het voortbestaan van de club.


1 Reactie

  1. DickvanHuijstee

    Waarom geen Be Fair genoemd, grote club uit 't Gooi, waar Kik Thole is begonnen !


Wat vind jij? Praat mee...