Fotoreportage Hockeer: ‘De hoogst gelegen club van Nederland’

In de serie ‘Onze club’ bezoeken we bijzondere clubs uit elke uithoek van het land. Dit keer zijn we bij Hockeer, volgens de leden de hoogst gelegen hockeyclub van Nederland. Bekijk de prachtige foto’s van Willem Vernes.

Hockeer ligt bovenop de Bemelerberg in het Zuid-Limburgse dorp Cadier en Keer. Het biedt vanaf het hoofdveld een adembenemend uitzicht, van zo’n dertig kilometer.

Facebook Hockeer

Je kijkt niet alleen over de achterliggende golfbaan heen, maar over heel Maastricht, tot aan de gemeente Sittard-Geleen. Je ziet onder meer de lichtmasten van voetbalclub MVV en hockeyclub MHC, allebei uit Maastricht, amper honderd meter uit elkaar.

We kunnen ons goed voorstellen dat de tegenstander tijdens de wedstrijd voortdurend is afgeleid.

In het clubhuis is op deze manier aangegeven dat Hockeer 128 meter boven het gemiddelde zeeniveau van de Noordzee ligt.

Helaas is het op de dag van deze reportage mistig en druilerig weer, waardoor we weinig zien van het uitzicht dat de club normaal te bieden heeft.

Hockeer is in 1976 opgericht aan de andere kant van de Bemelerweg, in de kelder van voetbalclub RKVV Keer. Toen de hockeyclub begin jaren negentig meer leden had dan de voetbalclub, ging de gemeente overstag en kreeg Hockeer eindelijk zijn eigen clubhuis.

De club maakte de oversteek naar de andere kant van de weg, waar plek vrij was op een voormalig akkerbouwgebied. Zodoende bleef de vereniging gehuisvest op Sportcomplex Bakkerbosch, samen met een tennisclub, een handboogvereniging en een golfbaan.

In 2003 is het oude clubhuis afgebrand. Door middel van collectes en sponsors hebben de leden genoeg geld opgehaald om dit nieuwe clubhuis te bouwen. Vrijwilligers hebben het zelf ingericht en aangekleed.

 

De dug-outs zijn met een kwast beschilderd. ‘Gasten’ vonden ze bij Hockeer iets vriendelijker klinken dan ‘Tegenstander’.

De club heeft een zandveld en een semi-waterveld, die allebei in slechte staat verkeren. Daarom is er dringend behoefte aan nieuwe velden. Die moeten een impuls aan het complex geven en zijn volgens de club van groot belang om het groeiende aantal jeugdleden te behouden en aantrekkelijk te blijven in de regio. Over de vervanging van de velden is Hockeer al bijna drie jaar met de gemeente in onderhandeling. Eind december moet er uitsluitsel over komen.

Het clubhuis is mooi aangekleed met deze doeken. Ze zorgen niet alleen voor een gezellige sfeer, maar ook voor een goede akoestiek, want nu klinkt er geen echo.

De zolder is bedoeld als een soort speeltuin voor de jongste jeugd. Zij kunnen zich onder meer vermaken met een heuse krijtmuur.

Hockeer eert de vrijwilligers met straatnaamborden, zoals het Hans Rienkspad, de Dirk Odinkallee, de Pulles-kluizen en het Groenevelt, een veld vernoemd naar de familie Groenevelt.

Aan de buitenkant van het clubhuis hangt een doek ter ere van het veertigjarig jubileum van de club, vorig jaar.

Hockeer heeft 450 leden. Dat zijn voor het merendeel jeugdleden (op veteranen en trimhockeyers na), verdeeld over 32 jeugdteams in elke leeftijdscategorie. Sinds dit jaar heeft de vereniging geen Dames 1 meer en al sinds een jaar of vijf ook geen Heren 1.

De helft van de leden komt uit de omliggende dorpen. De andere helft komt uit Maastricht. Zij kiezen vooral voor het kleinschalige van Hockeer, voor de familieclub en voor het ons kent ons-gevoel.

Tot slot deze mooie herfstfoto.

Jouw club ook in deze serie?

Wil je jouw club opgeven voor deze serie? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.


Wat vind jij? Praat mee...