Fotoreportage Leusden: een clubhuis met honderden foto’s

In de serie ‘Onze club’ bezoeken we bijzondere clubs uit elke uithoek van het land. Dit keer zijn we bij Leusden, de club uit de provincie Utrecht met een sfeervol ingericht clubhuis. Bekijk de prachtige foto’s van Willem Vernes.

Wil je jouw club opgeven voor deze serie? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.

Bij Leusden houden ze wel van een beetje humor. Langs de lijn van het hoofdveld, tegenover het terras van het clubhuis, hangt een elektronisch scorebord met daarop de volgende zin:

‘Boven de 99 doelpunten kunt u bellen met Fred van der Flier of Richard Klaassen.’

Dit is hem dan, Fred van der Flier. De man die u kunt bellen als het scorebord weigert 100 aan te geven. Hier staat hij met de afstandsbediening in zijn handen. ‘Gebeld hebben ze me nog nooit.’

Fred (69 jaar) is de huisfotograaf van Leusden. Vrijwel ieder weekend staat hij met zijn camera langs de lijn om zoveel mogelijk plaatjes van zoveel mogelijk teams te schieten. In de afgelopen tien jaar heeft Fred zo veel mooie foto’s gemaakt dat hij het zonde vond om ze nergens op te hangen. Bij de bouw van het nieuwe clubhuis in 2008 greep hij zijn kans. Hij begon bescheiden met één wandje, maar inmiddels hangt het hele clubhuis vol met teamfoto’s die door Fred zijn gemaakt. Het is een prachtig gezicht.

Het idee van het ophangen van foto’s is inmiddels in het hele clubhuis toegepast. In iedere hoek, aan elke muur en ook in de hal en in de vergaderruimte hangen foto’s. ‘Alleen die in het zwart-wit zijn niet door mij gemaakt’, aldus Fred.

In het clubhuis zijn gezellige hoeken gecreëerd, waardoor de grote ruimte knus aanvoelt. Je kunt op lage banken en op barkrukken zitten of aan hoge tafels hangen. Er is ook een leeshoek, met een tafel met wat tijdschriften.

Aan een van de wanden hangen shirts van eerste elftalspelers die langer dan tien jaar in Dames of Heren 1 hebben gespeeld. Het cijfer op het shirt staat voor het aantal jaar waarop ze in het vaandelteam actief waren.

Ook Fred wordt geëerd. Tien jaar langs was hij manager van Dames 1.

Tegenwoordig gaat Fred onder meer over de inkoop van de bar en slingert hij allerlei activiteiten aan. Hij is een typisch manusje-van-alles. Plaatst hij geen foto’s op het Facebook- of Twitteraccount van de club, dan bedenkt hij wel een vraag voor de pubquiz. Precies daarom verdiende hij in 2016 een oorkonde van het Algemeen Dagblad als ‘Clubheld’.

De oorkonde hangt boven een prachtige luchtfoto van het sportcomplex, gemaakt toen Leusden nog drie in plaats van vier velden had. Op de luchtfoto is goed te zien dat Leusden op een prachtige locatie in een natuurgebied ligt, aan het Valleikanaal.

Tussen alle etalages met gewonnen bekers pronken opvallend genoeg ook twee oude bierkruiken en een wijnbeker. Die zijn hier in de grond gevonden. Voorafgaand aan de aanleg van het complex is er een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn restanten uit de Bronstijd (2000-800 v. Chr.), de IJzertijd (800-12 v. Chr.) en de Late Middeleeuwen (1000-1500 n. Chr.) veilig gesteld. De vondsten zijn door het Centrum voor Archeologie Amersfoort in bruikleen aan de club gegeven.

Ook het terras van Leusden is met zijn rieten stoelen erg sfeervol.

Vanaf het terras heb je uitzicht op het hoofdveld.

Het terras is vernoemd naar John Bernard, de oud-weerman van de NOS en RTL. Hij heeft de club in 1973 opgericht. Toen hij begin jaren zeventig vanuit Ridderkerk naar Leusden verhuisde, ontdekte hij tot zijn stomme verbazing dat er in zijn nieuwe woonplaats geen enkele hockeyvereniging was. Liefhebbers moesten uitwijken naar Amersfoort.

In een interview met het Algemeen Dagblad zei Bernard ooit: ‘Hockeyfamilies hebben de gewoonte om hun paraplubak bij de voordeur te vullen met hockeysticks. Zo kon ik na een avondwandeling precies zien wie ik kon enthousiasmeren voor een borrel met als gespreksonderwerp de oprichting van een hockeyclub. En die kwam. Een groot aantal folders – lees aanmeldingsformulieren – dat in de nieuwbouwwijk huis-aan-huis werd verspreid, leverde ineens tachtig leden op.’

Leusden – inmiddels 1300 leden – speelde in het begin op een grasveldje en verhuisde daarna twee keer, om in 2008 uit te komen op de plek waar het nu is gevestigd.

Bij de verhuizing in 2008 nam Leusden drie velden in gebruik, één meer dan op de oude locatie. In 2016 werd het vierde veld aangelegd. Het mini-veld, waarop dit seizoen voor het eerst een blaashal herrijst, ligt er ook sinds 2008.

Aan de zijkant van het clubhuis ligt een ander terras, De Kuip van Kees. Een mooi eerbetoon aan Kees van Hassel, die jarenlang penningmeester van Leusden is geweest. In 2013 overleed hij op 61-jarige leeftijd. Hij deed veel voor de club met zijn Rotterdamse mentaliteit: geen kletspraat, positief, doelgericht en hand-in-hand. De letters van De Kuip van Kees staan in het boomrooster gegraveerd.

Fred: ‘Dit is ook Leusden’.

Bekijk ook


Wat vind jij? Praat mee...