Fotoreportage Zwolle: het complex met een olympische uitstraling

In de serie ‘Onze club’ bezoeken we bijzondere clubs uit elke uithoek van het land. Dit keer zijn we bij HC Zwolle, dat met zijn twee blauwe velden een olympische uitstraling heeft. Bekijk de prachtige foto’s van Koen Suyk.

Mocht je ooit in het clubhuis van Zwolle zijn, vergeet dan zeker niet om de trap af te dalen en een kijkje op de wc te nemen. Eenmaal binnen trekken de posters op de muur meteen je aandacht.

 

Mannen kijken recht in de ogen van vrouwen. Vrouwen worden ‘bespioneerd’ door mannen. Het is een grappig element in het moderne clubhuis, dat in 2012 is gebouwd toen ZMHC en Tempo ’41 ophielden met bestaan en onder een andere vlag verder gingen. Van een fusie was officieel geen sprake, er werd een nieuwe club opgericht: HC Zwolle.

Dit is Gerwout Hovenberg, de eerste voorzitter van Zwolle, inmiddels afgetreden. Hij was tevens de laatste voorzitter van Tempo ’41 en vormde een belangrijke pion in de overgang naar de nieuwe club.

Hovenberg: ‘Toen de gemeente ons liet weten dat er op het oude terrein van voetbalclub CSV plek was voor een derde hockeyvereniging in Zwolle, hebben Tempo ’41 en ZMHC de koppen bij elkaar gestoken. Moesten we dat wel willen, een derde club? De conclusie werd al snel getrokken dat het beter was dat de twee clubs, waarvan hun complexen allebei niet meer van deze tijd waren, naar het terrein van de voetbalclub zouden verhuizen en daar samen verder zouden gaan. Het was een win-win-situatie. ZMHC had maar één ALV nodig om de leden te overtuigen, Tempo ’41 twee.’

Zwolle mocht van de gemeente de verouderde kantine van de voetbalclub in gebruik nemen en verbouwen. ‘Nou’, zeiden ze bij Zwolle. ‘We bouwen wel een nieuw complex.’ Hierboven zie je het indrukwekkende resultaat.

Qua identiteit verschilden de clubs nogal. ZMHC was de deftige traditieclub, Tempo ’41 had van oudsher een grote achterban vanuit de rooms-katholieke middenstand. Desondanks is de fusie volgens Gerwout goed verlopen. ‘We hebben de groeimogelijkheden goed ingeschat. Tempo’41 en ZMHC hadden bij elkaar 1500 leden, wij hebben er nu 2000. Zeker een derde daarvan heeft het tijdperk van Tempo’41 en ZMHC niet eens meegemaakt.’

Erelid Henk Oomens, tevens onderdeel van de onderhoudsploeg, geeft ons een rondleiding in het clubhuis. Deze lage tafel en deze banken zijn de enige meubelstukken die uit de clubhuizen van de twee voormalige clubs zijn meegenomen. Ze waren van Tempo ’41. Dat is te zien aan de rood-witte kussentjes, de oude clubkleuren van Tempo ’41.

‘Deze meubels waren gewoon nog goed, dus het was zonde geweest als we ze hadden weggegooid’, verklaart Henk.

De clubkleuren van HC Zwolle zijn blauw en wit, net als die van ZMHC. ‘Daar is nooit discussie over geweest’, zegt Henk. ‘Wij heten Zwolle. En de clubkleuren van de stad zijn ook blauw en wit. De voetbalclub PEC speelt ook in deze kleuren.’

Aan een van de muren hangt een indrukwekkend, metersgroot paneel met daarop een aankondiging van het lustrumweekend ter ere van het vijfjarig samenzijn van beide clubs, anderhalve maand geleden. Zwolle gebruikt overigens 1902 als oprichtingsjaar, het jaar waarin ZMHC is opgericht.

De club heeft lang getwijfeld of het de gewonnen prijzen van Tempo ’41 en ZMHC een plekje in het nieuwe clubhuis moest geven. Dat is uiteindelijk toch gebeurd, in deze mooie prijzenkast.

Een van de weinige attributen in het clubhuis die aan het verleden van een van de clubs herinneren, naast de bekers en het paneel, is deze collage van krantenknipsels en oude foto’s. Ze tonen de geschiedenis aan van Tempo’ 41, de oude club van Henk.

Om Tempo ’41 niet te bevoordelen, hangt er ook een foto van ZMHC Dames 1 in het clubhuis, gemaakt in 1991. Toen bereikte de ploeg een sportief hoogtepunt door te promoveren naar de Hoofdklasse. Inmiddels speelt Dames 1 in de Eerste Klasse en Heren 1 in de Overgangsklasse.

Te koop, naast een zak Haribo, een standaard bitje.

Iets waar Zwolle bijzonder trots op is: deze mooie fysioruimte.

Voor de hoofdingang van het clubhuis ligt een oranje mat, ter ere van de koninklijke familie, die in 2016 op Koningsdag de stad Zwolle bezocht.

Aan de buitenkant zijn handige schuifdeuren ingebouwd, waarmee het glas extra beveiligd kan worden.

Tempo’41 had twee velden, ZMHC drie. Zwolle heeft er zeven. Daarvan springen de twee blauwe velden het meest in het oog. Ze geven het complex een olympische uitstraling.

Jouw club in deze serie?

Wil je jouw club opgeven voor deze serie? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.


Wat vind jij? Praat mee...