Ambitieus Hurley wil laatste gat naar de playoff-plekken dichten

Stapje voor stapje klimt Hurley op de ranglijst bij de Hoofdklasse Dames. Coach Jorge Nolte voerde de afgelopen zomer in zijn selectie veel wijzigingen door, in de hoop het gat met de bovenste ploegen nog verder te verkleinen. De afgelopen twee seizoenen stond de club uit het Amsterdamse Bos stevig in de middenmoot, maar de ploeg droomt van meer.

Trouwe volgers van de Facebookpagina van Hurley Dames 1 kregen in de afgelopen weken te maken met een flinke voorstelronde. In aanloop naar het nieuwe seizoen werden de aanwinsten van deze zomer één voor één voorgesteld. Zo maakten de supporters kennis met de gekke routines van jong talent Romee Corver, die altijd op wedstrijddagen om 12:12 twee kusjes op haar handpalmen geeft. Of Elena Colmer van Wageningen, die een passie heeft voor het bakken van taarten. ‘Wij weten alleen niet of Jorge hier net zo blij mee is’, werd er nog gekscherend geschreven.

‘Gelukkig gebruik ik geen Facebook dan’, lacht Hurley-coach Jorge Nolte. Feit is wel dat de voorstelronde van dit seizoen een stuk uitgebreider is dan de afgelopen seizoenen. Van alle ploegen in de Hoofdklasse Dames was Hurley namelijk het meest actief op de spelersmarkt: in totaal negen speelsters werden aan de selectie van Nolte toegevoegd. Kijkend naar de lijst lijkt het een resultaat van een gerichte zoektocht. Routinier en oud-international? Roos Drost van SCHC. Strafcornerspecialist? Gitte Michels van Huizen. Aanvallende impuls? Senna Bombach van Nijmegen.

Ervaring van Drost en Leigh

Vooral over Drost, die met Oranje in 2014 wereldkampioen werd in Den Haag, is Nolte zeer te spreken. De oefenwedstrijd vrijdagavond tegen Huizen moest ze echter laten schieten vanwege een lichte blessure. ‘Vandaag misten we haar wel, zeker op het gebied van druk zetten op de tegenstander’, vertelt de coach. ‘Het was een unieke kans voor de club om zo iemand te halen. Ze heeft de laatste weken laten zien dat zij voor ons team een echte meerwaarde is.’ Naar verwachting zal zij fit genoeg zijn om komend weekend te spelen.

Daarnaast verwelkomde Hurley voor het eerst twee buitenlandse internationals in het eerste dameselftal. De Canadese Natalie Sourisseau komt over van SCHC, terwijl Joie Leigh, Engels international, de overstap maakt naar de Nederlandse Hoofdklasse. ‘Natalie kan alles in het Nederlands prima verstaan, dus dat zal heel makkelijk gaan. En Joie begint langzaam te groeien in het team. Ze integreren allebei heel goed binnen de groep.’

‘Er was zeker sprake van een gerichte zoektocht deze zomer’, vervolgt de Hurley-coach. ‘We wilden iets meer daadkracht en leiderschap in het team. Ik zie het halen van zo veel spelers niet als een risico, maar eerder een uitdaging. Het ging ons ook niet om het aantal versterkingen, maar dat we vonden wat we nodig hadden.’

Roos Drost luistert aandachtig naar de uitleg van coach Jorge Nolte. Door een blessure moest zij het duel missen, maar naar verwachting kan de oud-speelster van SCHC dit weekend gewoon spelen. Bron: Willem Vernes

‘Iedereen was er ook een beetje aan toe’

Met de komst van een negental nieuwe speelsters moest Nolte ook plek gemaakt worden in de selectie. ‘We hebben van een aantal speelsters simpelweg afscheid genomen, omdat we vonden dat zij het uiteindelijk net niet brachten. Een paar meiden gaven aan te stoppen met hockey’, beaamt Nolte.

‘Eigenlijk hadden we zoveel goede meiden meetrainen dat we dachten: we maken de selectie wat groter voor een gezonde concurrentiestrijd. Er gaan wekelijks twee speelsters en een keepster met Dames 2 meedoen. Daarnaast zijn er verschillende jeugdspeelsters die meetrainen. Ik vind dus dat we er vooral in de breedte op vooruit gegaan. In zo’n derde jaar als coach is het ook wel weer lekker als er nieuwe speelsters komen. Iedereen was er ook een beetje aan toe. Je merkte dat mensen het fijn vonden dat nieuwe meiden met een goede mindset erbij zijn gekomen. Het komt ons dus eigenlijk wel goed uit dat we met veel nieuwe gezichten staan.’

De club verliest met Margot Zuidhof wel een van de sterspelers uit het team. De international vertrok naar Kampong, dat vorig jaar op de achtste plaats achter Hurley eindigde. Maar er blijft nog genoeg  hockeykwaliteit over. Achterin vormen Laura van Heugten en aanvoerder Lise Donkersloot een sterk blok. Op het middenveld zorgt een speelster als Renske Siersema voor creatieve impulsen en ook Maartje van der Vis toonde met een prachtige tip-in via de onderkant van de lat dat ze over scorend vermogen beschikt. Tel daarbij de nieuwe aankopen op en je hebt een team dat komend seizoen kan verrassen.

Bron: Willem Vernes

Ideeën zijn goed, uitwerking nog soms onwennig

Het zal echter niet vanzelf gaan bij Hurley. Het oefenduel tegen Huizen was daar een treffend voorbeeld van. Hockeyend waren de dames van Nolte sterker dan Huizen, maar vooral opbouwend en aanvallend was het nog heel onwennig. Aanwinst Senna Bombach kwam energiek en gretig voor de dag, maar had moeite om de juiste combinaties te vinden met mede-aanvallers Van der Vis en Elke Boers. ‘Het idee was goed’, was tijdens de wedstrijd meerdere malen uit de mond van coach Nolte te horen.

In het derde kwart kwam het gewilde spelplan van Hurley nadrukkelijker tot zijn recht op het veld: als team werd aanmerkelijk beter druk gezet, waardoor de defensie van Huizen bijna niet meer van eigen helft kwam. Een iets scherpere afronding van de kansen had Hurley vrijdagavond in de oefenwedstrijd een grotere voorsprong kunnen opleveren. In plaats daarvan incasseerde het in het laatste kwart de 2-2, om in de laatste minuten alsnog met 3-2 te winnen door een doelpunt van aanwinst Natalie Sourisseau. Met de hakken over de sloot werd de nummer tien van vorig seizoen aan de kant geschoven.

Aanvalster Senna Bombach in actie voor Hurley. Bron: Willem Vernes

Na afloop was Nolte dan ook niet tevreden over de wedstrijd. ‘Van onze kant vond ik dat we te slap begonnen. Dat moeten we afdwingen, maar we waren niet gretig genoeg. Maar de wedstrijden tegen Huizen en Bloemendaal (gespeeld op zondag) zijn wedstrijden waarin wij moeten laten zien dat wij de bovenliggende partij zijn. Alleen hebben we niet laten zien waar we toe in staat zijn. We willen gewoon wat offensiever hockey spelen, vroeg ballen afpakken en er overheen hockeyen.’

Zo kreeg Hurley tegen Huizen in totaal maar twee strafcorners, waarvan eentje gescoord werd door nieuweling Gitte Michels. Vlak voor de rust wist zij haar oude club te vellen met een rake sleep. Michels lijkt een van de puzzelstukjes die Hurley nog miste, want voorheen waren de flatsen van Sabine Plönissen en Lise Donkersloot het grootste wapen vanaf de rand van de cirkel. Nu heeft Nolte meerdere varianten om de tegenstander op het verkeerde been te zetten.

Gitte Michels, nieuwe aanwinst van Hurley, direct trefzeker tegen haar oude club Huizen. Bron: Willem Vernes

Voorheen terughoudend, nu een stuk ambitieuzer

Vorig jaar durfde Nolte  zich al ambitieus uit te spreken. ‘Meer ploegen ruiken dat er een plek bij de top vier mogelijk is’, stelde hij net voor de winterstop. Op dat moment stond de club uit het Amsterdamse Bos op de derde plek en legde het sterker geachte Laren het vuur aan de schenen.

De ploeg van Nolte kende vorig jaar een goede eerste helft van het seizoen, om na de winterstop de aansluiting met onder meer Oranje-Rood, Laren en SCHC te verliezen. Het verschil lag in de onderlinge duels met de bovengenoemde ploegen. Vijf van de zes duels werden verloren: twee maal tegen Laren (1-2 en 4-3), in totaal een punt tegen Oranje-Rood (1-1 en 3-4) en ook twee nederlagen tegen SCHC (1-3 en 4-1). Mede door de tegenvallende resultaten tegen de hogere ploegen was het gat met de nummer vier uiteindelijk 14 punten. Nog te veel voor een club die in de toekomst ambieert om te strijden voor de bovenste vier plekken.

‘We pakken het eerste seizoen onder mijn leiding zestien punten in de eerste seizoenshelft en acht in de tweede’, haalt hij terug. ‘Vorig jaar was het negentien om elf. We gaan dus van 24 punten naar dertig punten. Ik vind dat we die lijn door moeten zetten. Als je meer punten haalt kom je simpelweg dichter bij de play-offs. De play-offs halen is op dit moment niet per se ons doel, maar het gat verkleinen met de concurrenten en het behalen van het linkerrijtje zijn dat wel. We gaan kijken hoe dichtbij we gaan komen. Ik denk dat we van dit groepje een heel hecht collectief kunnen maken. Er zit nu veel kwaliteit in de selectie en daarmee kunnen we snel naar een hoger plan.’

Natalie Sourisseau schermt de bal af van haar directe tegenstander. Bron: Willem Vernes.

Transfers Hurley 2018/2019

Speler Naar Van
Margot Zuidhof Kampong Hurley
Tess van Ramshorst Onbekend Hurley
Yentl Leemans University of North Carolina Hurley
Pamela Raaff Pinoké Hurley
Rhian Jones Onbekend Hurley
Carmel Bosch Bloemendaal Hurley
Charlotte Adegeest Amsterdam Hurley
Senna Bombach Hurley Nijmegen
Gitte Michels Hurley Huizen
Marleen Jochems Hurley Push
Elena Colmer Hurley Wageningen
Joie Leigh Hurley Clifton Robinsons
Iris Nikerk Hurley Kampong
Natalie Sourisseau Hurley SCHC
Roos Drost Hurley SCHC
Romée Corver Hurley Hurley MA1

Wat vind jij? Praat mee...