Trainerscarrousel HK: Pieter Bos nieuwe hoofdcoach van Kampong

Trainers komen en trainers gaan in de Hoofdklasse Dames en Heren. In dit overzicht van het seizoen 2019/2020 houden we alle mutaties bij van ‘s lands hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

10 juni 2020

Pieter Bos (38) is komend seizoen eindverantwoordelijke van de dames van Kampong. Hij neemt de taken over van Michel van der Struijk, van wie hij vorig seizoen nog assistent was. Van der Struijk had een verbintenis van twee jaar, maar werd al na één jaar beëindigd.

Paul van den Putten, bestuurslid Tophockey: ‘Met de benoeming van Pieter, tot einde van dit seizoen al als assistent verbonden aan het team, hebben we gekozen voor continuïteit met een nieuwe coach uit eigen gelederen, in deze onrustige tijden. We zijn ervan overtuigd dat de professionaliteit, enthousiasme, kennis en ervaring van Pieter uitstekend passen bij onze plannen met Dames 1. Hij heeft een breed draagvlak bij de spelersgroep en dat geeft, met zijn dynamiek, een goede match.’

Pieter Bos: ‘Ik kijk er naar uit om in deze rol met speelsters, staf en andere ondersteuning bij Dames 1 van Kampong te gaan werken. Voor mij is het een eer dat Kampong mij hiervoor benaderd heeft. Ik heb altijd de wens gehad om weer als hoofdcoach aan de slag te gaan.’

7 juni 2020

Laren kondigt metamorfose aan 

Serge Spoelstra is komend seizoen de hoofdcoach van Laren. Hij volgt Marc Materek op. Maar dat is niet de enige verandering binnen de begeleidingsgroep van de ploeg. Zo zal Darren Cheesman hem komend seizoen gaan assisteren. Cheesman is voormalig Engels international en komt over van de Watereloo Ducks. Een andere nieuwe naam binnen begeleidingsgroep is Julia Müller. De Duits oud-international speelde afgelopen seizoen nog mee in de zaal, maar zal komend jaar de ploeg technisch gaan versterken. Frank Balvers was al onderdeel van de staf, en blijft nu ook aan als trainer.

Hanneke Smabers, commissielid tophockey: ‘Laren heeft een compleet nieuw en uitgebalanceerd begeleidingsteam samengesteld, waarbinnen alle specialiteiten complementair zijn aan elkaar. Naast heel veel tophockey ervaring zitten er ervaren en gepassioneerde clubmensen in de staf die zorgen voor continuïteit en doorstroming van onze eigen talentvolle jeugd.’

‘Met de samenstelling van de staf is er vooral gekeken naar de behoeften van de groep en de ambitie om aansluiting te krijgen bij de top, nu en in de toekomst. De staf vult de wensen op tactisch, technisch, fysiek, mentaal en organisatorisch gebied in, zodat Dames 1 zich de komende jaren op alle vlakken kan blijven ontwikkelen.’

29 april 2020
Lucas Judge wordt hoofdcoach dames SCHC
Wat al langere tijd de bedoeling was, is nu bekend geworden: Lucas Judge is volgend seizoen de hoofdcoach bij de dames van SCHC. De geboren Australiër was de afgelopen twee jaar assistent van Nettie van Maasakker die stopt. Judge was eerder twee jaar lang hoofdcoach bij de mannen van Oranje-Rood. Judge werd daarna assistent van bondscoach Alyson Annan bij de Oranje Dames en assistent van Van Maasakker bij SCHC.
Arthur Bouvy, voorzitter SCHC: ‘We hebben in 2018 bewust gekozen voor een vertrouwde hoofdcoach met een sterk Stichtsche-profiel om te werken aan een bestendige toekomst voor Dames 1. Lucas is toen direct aangezocht als assistent
met als mogelijkheid door te stromen naar de functie van hoofdcoach. We zijn blij dat we dit kunnen realiseren. We zien uit naar onze verdere samenwerking.’

10 april
Omar Schlingemann nieuwe coach heren Klein Zwitserland
Klein Zwitserland heeft een opvolger gevonden voor Carlos Castaño, die de Haagse club aan het einde van het seizoen gaat verlaten. Omar Schlingemann staat volgend jaar voor de huidige nummer tien van de Hoofdklasse. De afgelopen jaren was de Nederlander succesvol coach van HTC Uhlenhorst in Duitsland, waarmee hij de landstitel veroverde.

Volgens Klein Zwitserland is Schlingemann de juiste coach voor de volgende fase waarin de ploeg gaat werken aan een positie als stabiele hoofdklasser met de ambitie de komende jaren verder naar boven te schuiven.

Omar Sschlingemann. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Het is na zes jaar Duitsland, mooi om weer terug te keren naar Nederland. Klein Zwitserland is een prachtige club met een grote ambitie en ‘doenersmentaliteit’. Dat zijn twee belangrijke factoren die nodig zijn om succesvol te zijn op het hoogste niveau. Het is een trotse club met een geweldige historie en dat spreekt mij aan’, zegt Schlingemann in het persbericht.

25 maart
Kampong en Michiel van der Struijk na één seizoen alweer uit elkaar
De wegen van de hockeysters van Kampong en coach Michiel van der Struijk scheiden al na één seizoen. Tijdens overleg over een volgende definitieve stap van middenmotor Kampong naar de play-offs, is gebleken dat het beter was om uit elkaar te gaan, zegt Paul van der Putten, bestuurslid tophockey bij Kampong. ‘Michiel heeft aan de doelstellingen voldaan’, zegt Putten.

‘Hij heeft stabiliteit gebracht en ook hockeyend is er duidelijk progressie geboekt. We hebben met elkaar overleg gehad over hetgeen nodig is voor het zetten van de volgende definitieve stap richting de play-offs. Dat heeft ertoe geleid dat we in goed onderling overleg hebben besloten aan het einde van het seizoen uit elkaar te gaan. We zijn Michiel zeer dankbaar voor zijn inzet en de geleverde kwaliteit.’

16 maart
Rick Mathijssen volgt Michel van den Heuvel op bij Bloemendaal
Rick Mathijssen is vanaf komend seizoen de nieuwe coach van regerend landskampioen Bloemendaal. De huidige assistent-bondscoach van Max Caldas bij de Oranje Heren is de opvolger van Michel van den Heuvel, die na dit seizoen vertrekt bij de Mussen. ‘Het is snel gegaan omdat het van beide kanten meteen heel goed voelde’, reageert Mathijssen. ‘Bloemendaal is natuurlijk een heel interessante optie als je een ambitieuze coach bent zoals ik.’

12 februari
Carlos Castaño gaat Klein Zwitserland verlaten
Aan het einde van het seizoen vertrekt Carlos Castaño als coach van Heren 1 van Klein Zwitserland. De Argentijn is de afgelopen vier seizoenen een drijvende kracht geweest achter de prestaties van de Steenbokken, waarbij het eerste team promoveerde van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse.

28 januari
Stefan Duyf nieuwe coach dames Oranje-Rood
Stefan Duyf (36) volgt Tina Bachmann op als coach van de dames van Oranje-Rood. Duyf was de afgelopen vier seizoenen eindverantwoordelijk bij de mannen van Push en bondscoach van Nederlands Meisjes B.

23 januari
Tina Bachmann vertrekt bij dames Oranje-Rood
Tina Bachmann is bezig aan haar laatste seizoen als coach van de dames van Oranje-Rood. Na gezamenlijk overleg besloten beide partijen de optie voor een derde seizoen niet te lichten. De 41-jarige voormalig Duits international gaf in de winterstop aan dat het voor haar steeds moeilijker werd om haar baan als lerares in Duitsland te combineren met de functie als coach bij een Nederlandse club.

18 januari
Alexander Cox stopt als hockeycoach
Alexander Cox heeft besloten om aan het einde van het seizoen zijn functie als trainer-coach bij Kampong neer te leggen. Hij wil zich richten op een andere invulling van zijn maatschappelijke carrière.


16 Reacties

 1. haags-hopje

  Leuk! Tommie Hiebendaal terug op het oude nest?

 2. jeichinastolk

  Op welk oude nest keert Tom Hiebendaal terug?

 3. kees

  Veel begeleiding bij Laren, ik denk alleen weinig ‘team’. Dat geleuter over aansluiting met de top kun je natuurlijk nu al overboord gooien. Zou bijzonder knap zijn als ze niet onderaan eindigen....

 4. Nvanas012

  Dacht even dat Julia Muller voor Laren ging spelen 🤣, jammer. Was leuk geweest!

 5. frans-j

  Misschien eens tijd voor een fatsoenlijke fotograaf. Wat een slechte foto’s

 6. stekel

  Op het oog lijkt het alsof Spoelstra nieuw is.. niets is minder waar, hij was al, blijkens een artikel hier op de site al betrokken te zijn als assistent onder Materek. Behoudens dat bekend is dat hij ih verleden 1 jaar JB1 en 1 jaar JA1 coachte is er niet veel bekend. 5 meisje die door stromen uit MA1

 7. ruurdjanrauwerda

  Laren geeft het geld liever in de dug out uit dan binnen de lijnen, als ik dit zo lees. Hopelijk volgt er snel een bericht tav versterkingen met Hoofdklasse ervaring.

  1. jobe

   Mee eens. Hele grote staf met wel heel uiteenlopende status. Balvers is de enige constante kracht. Die heeft overigens wel absolute hoofdcoach potentie.

 8. ha_ha_ha

  Ai, grote praatjes van Kampong om een coach aan te stellen met allure om internationals binnen te halen... Het bestuur heeft gegokt en verloren. Ik wens Pieter veel succes. Hopelijk krijgt hij de tijd en zal het bestuur niet alsnog opzoek zijn naar een “ster”. Geef coaches de tijd in deze professionele amateursport!

  1. stekel

   Lijken wat overeenkomsten met ‘de motivatie’ van Laren / Smabers. ..

  2. peterdenhartog

   Als Struijk geen aantrekkingskracht heeft op internationals, dan heeft Pieter Bos die wel???

 9. knap

  Je moet iets verzinnen om een coach te bedanken.

 10. jobe

  De zoveelste assistent die hoofdcoach wordt. Als coach moet je tegenwoordig oppassen.

  1. hockey12345

   Ik denk dat elke hoofdcoach ooit assistent is geweest..


Wat vind jij? Praat mee...