Beslissing Caldas: rigoureus, maar begrijpelijk

Geen halve maatregelen neemt bondscoach Max Caldas na de teleurstellende vierde plaats op de Spelen in Rio de Janeiro. Door het niet selecteren van Jeroen Hertzberger en Robert van der Horst neemt hij afscheid van de topscorer van de Hoofdklasse van dit seizoen én van zijn aanvoerder en Wereldspeler van het Jaar 2015. Rigoureus, dapper ook, maar bovenal begrijpelijk.

Caldas kondigde zijn harde beslissing een paar weken geleden voorzichtig al aan. ‘Vanaf vandaag is het voor iedereen plus vier jaar’, zei hij op de dag dat de KNHB officieel bekendmaakte met Caldas door te willen tot en met de Spelen van Tokio 2020. ‘Natuurlijk moeten we goed zijn op het EK en het WK, maar dat zijn tussenstoppen voor ons. De Spelen zijn het belangrijkst.’

Tokio ís nu eenmaal belangrijker dan het EK of WK

Dat de Oranje Heren in augustus in Amsterdam een Europese titel verdedigen, is kennelijk van minder belang. Net als het WK een jaar later in India, terwijl Nederland al sinds 1998 geen wereldkampioen meer is geworden. Door het EK en WK ‘tussenstoppen’ te noemen, bagatelliseert Caldas deze toernooien misschien wel héél erg. Natuurlijk zijn het geen tussenstoppen, het zijn keiharde afrekenmomenten. Als Oranje faalt, faalt Caldas ook. Maar voor de kern van zijn boodschap valt natuurlijk wel iets te zeggen: Tokio ís nu eenmaal belangrijker dan het EK of WK.

In dat kader is het afscheid van Van der Horst en Hertzberger niet zo vreemd. Over vier jaar op de Spelen is Van der Horst 35 en Hertzberger 34 jaar. Te oud om goud mee te winnen, zou je denken. Natuurlijk had olympisch kampioen Argentinië met Juan Manuel Vivaldi (37), Matias Paredes (34), Juan Gilardi (34), Lucas Rey (33) een hoop ‘oudjes’ binnen de lijnen, maar feit is dat Van der Horst en Hertzberger op z’n zachtst gezegd geen geweldige Spelen achter de rug hebben. Uitgerekend in de halve finale tegen België en in de strijd om het brons tegen Duitsland stonden ze er niet. Caldas lijkt nu te zeggen: leuk Jeroen, dat je topscorer van de Hoofdklasse bent, leuk Robert, dat je Wereldspeler van het Jaar 2015 bent, maar jullie hebben je kans gehad. Het afscheid van de 32-jarige Jaap Stockmann ligt in dat opzicht iets genuanceerder. Caldas had Stockmann nog wel willen oproepen, maar de doelman stelt zich niet meer beschikbaar omdat de bondscoach niet aan zijn voorwaarden wil voldoen.

RIO DE JANEIRO - Bondscoach Max Caldas met Robert van der Horst (Ned) na de poulewedstrijd hockey heren Duitsland-Nederland , tijdens de Olympische Spelen. COPYRIGHT KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

Caldas wist na de teleurstelling van Rio dat er iets moést veranderen

Caldas wist: na de teleurstellende vierde plaats in Rio móest hij iets veranderen. Caldas had Van der Horst en Hertzberger best tot het WK in 2018 bij de selectie kunnen houden, maar weet ook als geen ander dat zij allerminst een garantie voor succes zijn. Bovendien is niet dan, maar nú het moment om te verjongen. Nú moet de bezem door de selectie. Joep de Mol, Lars Balk, Noud Schoenaker en Terrance Pieters zijn zomaar wat talentvolle jongens uit Jong Oranje – en ook Thierry Brinkman en de weliswaar geblesseerde Roel Bovendeert hebben hun plafond nog niet bereikt. Of zij goed genoeg zijn is natuurlijk nog láng niet zeker, maar Caldas wil in Tokio nu eenmaal met nieuwe namen een gooi naar goud doen. Dan moet hij die nieuwe namen wel een kans geven zichzelf te bewijzen en vooral zichzelf te ontwikkelen.

Het siert Van der Horst en Hertzberger dat ze strijdbaar blijven

Natuurlijk moet je je oude schoenen niet weggooien voordat je nieuwe hebt, beseft ook Caldas. Daarom gooit hij ze niet weg, maar zet hij ze op zolder. Dat is verstandig. Het siert Van der Horst en Hertzberger dat ze beschikbaar blijven voor Oranje. Door nu de eer aan zichzelf te houden, hadden ze het grootse afscheid kunnen regisseren dat ze op basis van hun imposante carrière verdienen. Ze blijven echter strijdbaar over hun kansen. Ze zeggen de beslissing van Caldas te begrijpen, maar hebben de Spelen in 2020 in Tokio nog niet uit hun hoofd gezet. Mocht uiteindelijk blijken dat ze nog altijd beter zijn dan hun opvolgers, neemt Caldas hen heus wel mee naar Tokio.

Lees ook:


5 Reacties

  1. bassie123

    Duidelijk verhaal en logisch. Begrijp alleen niets van de keuze om Jaap niet te selecteren. Je #1 keeper moet toch altijd onder de lat staan? Slechte keuze lijkt me

  2. AndersPaulson

    Van de site hockey,nl begrijp ik dat er te Rio zo maar 'n onherkenbaar Oranje stond. Trainer coach: Heer Caldas. Later zal hij stellen dat de afstand tussen hem & Oranje te groot was. Voor 'n nummer 4 van de ranglijst 'n aardige observatie. Welke spelers je Caldas ook geeft: De verkeerde inschatting, en het onherkenbare team, zijn zijn handelsmerk. Het duurt even voor anderen dat ook zien. Op zoek naar iemand, die minder luidruchtig is, iets meer zijn plaats kent, in acht neemt. Voor de speler, die meer kan dan hockeyen: Zoek ' n team waarbij je je opgenomen weet in de vaart der volkeren.

    1. bartherklots

      De heer Caldas heeft een echte Nederlandse gewoonte overgenomen, het ligt altijd aan anderen en niet aan jezelf.

    2. kcinna

      Vrij kort geheugen... of is het selectief? 2014 in Den Haag?

  3. w-j-arriens

    Behalve gebrek aan talentvolle (= geschikt voor de hoogste top) spelers, is er ook gebrek aan talentvolle coaches (als ik naar de keuzes van de KNHB kijk). In elk geval zul je moeten bouwen, en dan met het "talent" dat je hebt. Zelf zou ik toch kijken naar de Duitsers: met een konstante mix van jong en ervaring hebben ze de konkurrentie de laatste 15 jaar behoorlijk afgetroefd op de kampioenschappen. Maar, uiteindelijk begint het met een visie door de meest daarvoor kapabele specialisten bij de Bond ...... Zitten die er nu, en al een hele tijd, eigenlijk? Hoe kritisch is men daar op elkaar?


Wat vind jij? Praat mee...