Sander Baart: blij met Polo, maar zorgen om Royal Antwerp

Hij heeft het heel goed in Spanje, vindt international Sander Baart, ondanks dat het Spaanse avontuur bij Real Club de Polo niet is waar hij al jaren van droomde. Die droom ligt in België, maar hij moet nu lijdzaam toezien hoe zijn geliefde Royal Antwerp – waarvoor hij niet speelgerechtigd bleek – op de elfde plaats bivakkeert in de Belgische competitie.

Het Spaanse leven van Baart: dat is op zondag om half één competitie spelen tegen het Madrileense Club de Campo. 4-1 winnen, scoren met een sleeppush – zijn vijfde doelpunt van het seizoen – en daarna met het hele team en twaalf (!) leden van de familie buiten bij het clubhuis van Real Club de Polo uitgebreid aan de paella, het Spaanse rijstgerecht.

IMG-20161202-WA0003

Aan de paella met Real Club de Polo, na de laatste competitiewedstrijd van de eerste helft van het seizoen. Foto: Sander Baart.

Ander ritme dan in Nederland

Maar een echte Spanjaard zal de Belgische Nederlander – of Nederlandse Belg – Sander Baart niet worden. Het blijft dan ook zeker bij één jaar Spanje. ‘Ik blijf mezelf. Ze leven hier in een heel ander ritme. Het eetschema is behoorlijk anders dan ik gewend ben. Dat is af en toe lastig,’ bekent Baart, die een bliksemtransfer naar Spanje maakte toen België een gesloten boek bleek. ‘Ik vind het raar om tien uur ’s avonds te eten. Als we met het team eten ga ik wel mee, maar zorg ik dat ik daarvoor al iets naar binnen heb gewerkt. In Antwerpen eet ik meestal rond zeven uur. Hier lunchen ze om vier uur. Het is heel anders. Voor de rest gaat het goed in Barcelona. Het is een leuke cultuur. Iedereen is lekker temperamentvol en we spelen met de club lekker aanvallend hockey.’

IMG-20161202-WA0001

De familie Baart op bezoek in Barcelona. Foto: Sander Baart

Bezoek van bondscoach Max Caldas

Niet alleen de familie, maar ook bondscoach Max Caldas en Mark Teeuwisse – de afgelopen jaren manager van de Oranje Heren – bezochten vorig weekend Barcelona. Voor de Argentijn Caldas was het in zijn moedertaal makkelijk communiceren  met de Spanjaarden en zijn drie landgenoten – de gouden olympiërs Pedro Ibarra, Matias Rey en Lucas Villa – die met Baart spelen. De bondscoach bekeek twee trainingen en ging in gesprek met coach Carlos Garcia Cuenca om het programma te bespreken van 2017, wanneer Oranje zich voorbereidt op het Europees Kampioenschap in Amsterdam.

‘Ik ga komend jaar alles meedoen met Oranje’

‘Max is tevreden over hoe ik aan het trainen ben. Hij is ook blij dat de club heel professioneel is,’ zegt de middenvelder. ‘De trainingen zijn van hoog niveau. Ik speel hier met acht internationals. Het is goed dat Max dat zelf heeft kunnen zien. Hij heeft goede gesprekken met onze coach gehad. Ik ga komend jaar in ieder geval alles meedoen met Oranje. De tweede helft van de competitie zal zeker zwaarder voor me worden.’

Max Caldas en Sander Baart

Bondscoach Max Caldas samen met Sander Baart en Mark Teeuwisse aan het lunchen in Barcelona. Foto: Instagram Max Caldas.

Airmiles verzamelen

Baart was dit jaar helemaal gesetteld in Antwerpen met zijn vrouw Nadine en hun nieuwe huis. Hij moest snel schakelen naar een leven dat zich half in België en half in Spanje afspeelde. Dat was niet altijd even makkelijk. De afgelopen maanden vertrok hij elke week op woensdag naar Barcelona. Dan trainde hij woensdag, donderdag en vrijdag en speelde hij op zondag de wedstrijd, om zondagavond weer terug te vliegen naar Antwerpen.

Niveau van de competitie valt tegen

Ook de Spaanse taal zo snel machtig worden, is voor hem moeilijk. ‘Ik heb de afgelopen maanden wat Spaanse lessen meegepakt. In Nederland (Baart speelde altijd bij Oranje Zwart, red.) was ik degene die in de kleedkamer voor buitenlandse spelers aan het vertalen was. Nu komt er altijd iemand bij mij zitten en soms enkele termen uitleggen, omdat alle meetings in het Spaans zijn,’ vertelt Baart, die meer had verwacht van de breedte van de Spaanse competitie. ‘Wij staan bovenaan. Verder zijn er een paar sterke ploegen, maar de hele competitie is minder dan in Nederland of België.’

ASSEN - Nederland - Nieuw-Zeeland, Heren, Interland, Rabo Super Serie, Seizoen 2015-2016, 21-06-2016, Nederland - Nieuw-Zeeland 1-0, Sander Baart.

Sander Baart in actie voor Oranje tijdens de oefeninterland tegen Nieuw-Zeeland in Assen. Foto: KNHB/Willem Vernes

Euro Hockey League

De international keert in 2017 voor een paar dagen terug in Eindhoven. De stad van zijn zijn oude club Oranje Zwart, waarmee hij de afgelopen drie jaar landskampioen werd in Nederland. De nieuwe fusieclub Oranje-Rood is  van 14 tot 17 april de gastheer van de achtste- en kwartfinales van de Euro Hockey League. Daar zal Baart in ieder geval de weerstand treffen die hij soms mist in Spanje. ‘We spelen eerst tegen het Poolse Poznan en mogen bij winst tegen Rot-Weiss Köln of Kampong. Het is toch bijzonder dat ik met Polo mag spelen in Eindhoven. Daar kijk ik echt naar uit.’

Euro Hockey League

Loting laatste 16 Euro Hockey League.

Baart bidt dat Royal Antwerp niet degradeert

De snelle overstap naar Real Club de Polo heeft relatief goed uitgepakt. Toch moet Baart zich nog elke week zorgen maken om Royal Antwerp, de club waar z’n halve familie speelt en zijn broer Jeroen de coach is. Baart en de club waren aan het begin van het seizoen zo kwaad over de handelwijze van de Belgische hockeybond, dat ze verdere maatregelen overwogen na het afgewezen beroep. Daar heeft de club nu van afgezien. De Belgische hockeybond heeft beloofd zorgvuldig naar de regels te gaan kijken en ze misschien aan te passen. Zodat niemand meer zo gedupeerd wordt als Baart.

De international heeft veel contact met zijn broer over de Antwerpse club, maar daadwerkelijk helpen kan hij dit seizoen niet. Real Club de Polo heeft bedongen dat hij dinsdag niet mee kan trainen met Antwerp. De fysieke belasting zou te groot worden. Nu Royal Antwerp op de elfde plaats staat, is de club in degradatienood. Baart: ‘Het is voor mij heel frustrerend en pijnlijk om Antwerp zo te zien. Ik hoop dat ze aan het einde van de rit op de goede plek staan en zich op het hoogste niveau handhaven en niet degraderen. Dat zou voor de club en mezelf echt niet leuk zijn.’


Wat vind jij? Praat mee...