2002: Twee bengels op de tribune, hopend op de hoogste winstpremie

In de serie ‘De historie van de Champions Trophy’ blikken we terug op de mooiste momenten van het beroemde toernooi, dat in Breda voor de laatste keer gespeeld wordt. Vandaag Rob Reckers (36), die als broekie samen met Floris Evers bij de Champions Trophy van 2002 debuteerde op een groot toernooi. Tijdens de finale hoopten ze op winst, en op hun eerste premie ooit.

Met een broodje bratwurst in de hand kijken broekies Rob Reckers (19) en Floris Evers (21) vanaf de tribune zenuwachtig naar hun teamgenoten van Oranje, die maar niet weten te scoren tegen Duitsland. Twee dagen ervoor had Nederland het gastland nog met 5-2 van de mat geveegd. Met een van de mooiste hockeygoals ooit, van spits Maarten Froger, die de 4-2 over de lange Duitse keeper Christian Schulte chipte.

Wel scoren betekent 2.500 euro voor de jonge Reckers. Niet scoren en verliezen minder dan 1.000 euro.

Maar als Ronald Brouwer na een 0-0 en een doelpuntloze verlenging de laatste strafbal scoort in de finale tegen Duitsland, geven Reckers en Evers elkaar op de tribune een highfive. Omdat ze het eerste toernooi ooit met het Nederlands elftal hebben gewonnen. En omdat hun eerste winstpremie binnen is.

De teamfoto van het winnende Oranje in Keulen. Rob Reckers verstopt achter Ronald Brouwer (vooraan links). Floris Evers midden achter, naast Rob Derikx. Foto: KNHB/Jeroen van Bergen

Het eerste stickcontract van Reckers was niet top

In de zomer zijn de handige talenten Rob Reckers en Floris Evers Europees kampioen geworden met Jong Oranje. Ze krijgen daarna te horen, dat ze in september met het grote Oranje – onder leiding van bondscoach Joost Bellaart – mee mogen naar de Champions Trophy. Ze krijgen een contract onder hun neus geschoven, dat alle internationals al hadden getekend. Reckers neemt het door.

Het begint te duizelen bij de bedragen die hij ziet. Nog nooit heeft hij wat verdiend met hockeyen. Sterker nog. Hij is blij als hockeymerk STAG hem wat sticks geeft, in ruil voor een contract. Dat hij met het allergoedkoopste model moet hockeyen, met een lelijk burberry patroontje, weet hij dan nog niet. Reckers is student sportmarketing aan de Hogeschool van Tilburg. Hij woont in een studentenhuis in Eindhoven en komt rond van een paar honderd euro per maand.

Reckers neemt het contract door. Hij ziet wat olympisch goud oplevert (tienduizend euro) en de bedragen voor het winnen van het WK (7,5 duizend) en het EK (vijfduizend).

Een jonge Rob Reckers bij Oranje Zwart.

Reckers probeerde geen fout te maken

‘Het was voor mij een versnelde introductie in de professionele wereld van Oranje, vergeleken met Jong Oranje. Een memorabel moment. Ik vond al die bedragen een rotsom met geld.’

Dan schieten zijn ogen naar de Champions Trophy. Daar staat tweeënhalf duizend euro bij als premie. Niet omdat de Trophy niet belangrijk is, maar omdat de Champions Trophy elk jaar gehouden wordt. Reckers ondertekent trots zijn eerste contract bij Oranje. Tijdens het toernooi in Keulen mag hij af en toe zijn minuten maken. Voor een debutant intens om meteen mee te maken, tegen de sterkste landen van de wereld. ‘Het was vijf minuten invallen en dan weer zitten. Ik dacht echt tijdens de wedstrijden: wat gebeurt hier? Het ging allemaal zoveel harder. Het niveau was zoveel hoger. Het enige wat ik probeerde is om geen fout te maken. Floris en ik werden echt voor de leeuwen geworpen, zo voelde het’, zegt Reckers over zijn toernooidebuut met Oranje.

Krijg je wel een winstpremie als je de finale niet speelt?

Hoe blij Reckers en Evers ook zijn met de speelminuten die ze maken, ze beginnen ‘m tijdens het toernooi wel te knijpen. Want soms spelen ze hele wedstrijden niet. Wat als ze tijdens de finale op de tribune zitten? Krijgen ze dan wel hun winstpremie? Ze vragen rond en het antwoord is verlossend.

Ja.

Iedereen die onderdeel uitmaakt van de selectie heeft recht op de volledige winstpremie. Ook de zeventiende en achttiende man van de selectie. Tijdens de finale zitten er twee blije hockeytalenten ergens op de tribune. Een speciaal vak was er niet voor ze. Ze zochten gewoon uit waar er nog plek was.

De gouden medaille van Keulen, in de handen van Rob Reckers. De twee torens zijn van de Dom van Keulen.

De Hogeschool had een hele ceremonie voor Reckers bedacht

Als het Nederlands elftal voor de zesde keer ooit de Champions Trophy heeft gewonnen, volgt er een uitgebreid feest, tot diep in de nacht.

Maandagochtend gaat de telefoon van Reckers, die een kater en 2.500 euro rijker, weinig zin heeft om op te nemen. Als hij dat uiteindelijk wel doet, vragen ze aan de andere kant van de lijn waar Reckers in godsnaam blijft? Waarom is hij niet op college?

Reckers kan er nog steeds niet over uit. ‘Ik deed nota bene de sportopleiding op de Hogeschool in Tilburg. En daar dachten ze dat ik na de Champions Trophy in Duitsland, maandagochtend alweer om negen uur bij het college zou zijn. Dat snap ik nog steeds niet. Dan heb je toch geen verstand van sport? De reden was wel leuk. Ze stonden daar om negen uur ’s ochtends met een heel ontvangstcomité, van de directeur tot allemaal docenten, om me te eren met de winst. Maar ik lag nog in mijn bed.’

Floris Evers tien jaar na Keulen, als aanvoerder bij de Olympische Spelen in Londen.

Het was een bijzondere tijd voor Reckers, die bij zijn debuut eerder dat jaar bij het Nederlands elftal al moest slikken. Oranje verzamelde in hotel Eindhoven. Daar liep Reckers door de ingang. Waar hij bang voor was, gebeurde. ‘Daar zaten ze aan de bar, met een koffietje. Jaap-Derk Buma, Remco van Wijk en Marten Eikelboom. De grote meneren, waar ik enorm tegenop keek. Ik was een klein Brabootje. Zo voelde ik me in ieder geval. Dat was wel een drempel waar ik overheen moest. Dus schudde ik ze nederig de hand. Een paar jaar daarvoor had ik bij wijze van spreken in m’n Oranje-pyjama deze jongens nog op televisie gezien.’

Het geld kwam in ieder geval niet op een spaarrekening van student Reckers

Uiteindelijk zou de superhandige spits Reckers 209 interlands spelen, waarin hij 54 goals maakte. Hij won met Oranje drie keer de Champions Trophy (2002, 2003 en 2006) en het EK. Bij de Olympische Spelen in Athene pakte Reckers met Oranje zilver. Vier keer werd hij landskampioen met Oranje Zwart. Hij is nu onder andere columnist en analist bij hockey.nl.

Ook Reckers begrijpt niet dat de Champions Trophy ophoudt te bestaan na de editie in Breda. ‘Het is voor de spelers het allermooiste toernooi dat er is. Elke wedstrijd gaat het om de knikkers. Het was elke wedstrijd zwaar. De minste tegenstander in die tijd was een bus Koreanen, die ongelofelijk fit waren en gingen als de brandweer.’

Rob Reckers op de Champions Trophy 2009, in discussie met de scheidsrechter. Foto: Frank Uijlenbroek

Na de winst in 2002 was de 2.500 euro binnen een week op de rekening van Reckers gestort. Hij weet nog dat hij wilde pinnen. Zijn ogen begonnen te rollen toen hij zijn saldo zag. Wat hij precies met het geld heeft gedaan, weet hij niet meer. Het kwam in ieder geval niet op een spaarrekening. Het was vrij snel weer op. Dat weet hij héél zeker.

Champions Trophy 2002 Keulen

Finale: Nederland-Duitsland 0-0

Nederland wint (na verlenging) en strafballen 3-2.

Eindstand Champions Trophy 2002

  1. Nederland
  2. Duitsland
  3. Pakistan
  4. India
  5. Australië
  6. Zuid-Korea

Topscorer van het toernooi: Taeke Taekema (7 goals)


1 Reactie

  1. jonna

    Leuk


Wat vind jij? Praat mee...