De sterke concurrentie van Oranje op het WK in kaart gebracht

Iedereen praat over de hevige concurrentie in de wereldtop bij de mannen. Het is dringen aan de top, met meerdere teams die in India kunnen eindigen met de bokaal in hun hand. Hockey.nl zet de favorieten op een rij.

De Duitser Florian Fuchs met de wereldbeker in zijn handen, of toch de Australiër Blake Govers, de Argentijn Gonzalo Peillat, de Belg Thomas Briels, onze Billy Bakker of toch de Indiase aanvoerder Manpreet Singh voor een uitzinnig eigen publiek? Het lijken op voorhand realistische scenario’s in een van de meest competitieve WK’s ooit.

De Oranje Dames prolongeerden in de WK-finale hun wereldtitel tegen de nummer 16 van de wereld, Ierland (6-0), na een doldwaas WK waarin het ene na het andere ‘grote’ land sneuvelde. Voor de Oranje Heren zou dat een droomscenario zijn. Maar het Nederlands elftal treft een ijzersterke top-6 van de wereld, die allemaal serieus kans maakt op de wereldtitel en zeer waarschijnlijk de lager geplaatste landen achter zich houdt.

Oranje bij de Champions Trophy in Breda. Foto: Koen Suyk

Cijfers Oranje Heren

Voor we kijken naar de concurrentie, hier eerst ter vergelijk de statistieken van de selectie waarmee bondscoach Max Caldas naar India is afgereisd. Later deze week volgt een artikel met tien redenen waarom Nederland wereldkampioen wordt.

Gemiddelde leeftijd: 26,89
Gemiddeld aantal caps: 108,6
Meeste caps: Jeroen Hertzberger 212
Bijzonder: 6 spelers van de 18 zijn dertigers

Goud voor Australië in de finale van de Rabobank Champions Trophy 2018. Foto: Koen Suyk

Australië

Gemiddelde leeftijd: 25,33
Gemiddeld aantal caps: 113
Meeste caps: Eddie Ockenden 332 

De nummer 1 van de wereld, de winnaar van de laatste Champions Trophy en de Hockey World League Final in Bhubaneswar vorig jaar. Winnaar van de Commonwealth Games dit jaar in Brisbane. De regerend wereldkampioen. De machtige Kookaburras kunnen in India voor de derde keer op rij de wereldtitel winnen. De verhoudingen liggen op dit moment anders dan in 2014, toen Oranje de finale kansloos met 6-1 verloor. Australië was lang de benchmark in het hockey, maar dat is ondertussen veranderd.

De coach heet niet Rick Charlesworth, maar Colin Batch, die eerder assistent was van de Kookaburras. Batch werd in 1986 wereldkampioen met Australië, als speler. Hij wordt geassisteerd door Anthony Potter, die lang in Nederland werkte en die invloeden mee terugnam naar het land Down Under.

Na de mislukte Olympische Spelen in Rio (uitschakeling in de kwartfinale) is er veel vers bloed bij de Kookaburras. Er zijn niet één of twee spelers die er enorm bovenuit steken, zoals ooit met wereldspelers Jamie Dwyer en Mark Knowles. Maar het team acteert in zijn geheel weer als een trein, met gevaarlijke spelers als Blake Govers, Daniel Beale, Matthew Swann, Dylan Wotherspoon en Jeremy Hayward. Australië is niet zo oppermachtig als in 2014, maar er is aan de westkust Down Under weer een hecht team gesmeed. Het zou niemand verbazen als de gele machine het onmogelijke waar maakt en voor de derde keer op rij wereldkampioen wordt.

Nederland-Australië, sinds 2014 Caldas

Winst: 2
Verlies: 3
Gelijk: 2
Doelsaldo: 17-20

Meest memorabele wedstrijden de afgelopen jaren:

Nederland-Australië 4-0 (Kwartfinale Olympische Spelen Rio 2016)
Nederland-Australië 1-6 (Finale WK, Den Haag 2014)

The Red Lions.

België

Gemiddelde leeftijd: 26,5
Gemiddeld aantal caps: 177
Meeste caps: John-John Domen 366
Bijzonder: Acht spelers met meer dan 200 caps 

Nederland-België is onderhand in het hockey het Nederland-Duitsland geworden, in het voetbal. Een rivaliteit om de vingers bij af te likken. Eentje waarbij tegenwoordig zelfs de vonken afspatten van de oefenwedstrijden, zoals onlangs in Brussel werd aangetoond. Bij de Champions Trophy in Breda werd het 6-1 voor Oranje. Een jaar eerder verloren de Nederlanders nog met 0-5 op het EK, om daarna in de finale een 0-2 achterstand te repareren tot een 4-2 overwinning.

De Red Lions nemen het meest ervaren team mee naar het WK. Gemiddeld heeft een speler bij België 177 interlands in zijn rugtas zitten. Er zijn liefst acht internationals met meer dan 200 interlands, die het WK spelen. Toch is de gemiddelde leeftijd maar 26,5, met de 24-jarige Arthur van Doren als beste talent/speler van de wereld (gekozen door de FIH) als uithangbord van een toch nog frisse ploeg. De vraag is alleen of deze generatie nu op de top van z’n kunnen functioneert, of dat er al wat slijtage te zien is. Is er wel echt geloof in een hoofdprijs voor een team dat nog nooit wat heeft gewonnen? Dat België een rol van betekenis gaat spelen tijdens het WK, is duidelijk. De vraag is alleen of de Red Lions zich niet laten wegbluffen, op het moment dat het er écht om gaat.

Nederland-België, sinds 2014 Caldas

Winst: 5
Verlies: 4
Gelijk: 1
Doelsaldo: 27-27

Meest memorabele wedstrijden de afgelopen jaren:

Nederland-België 4-2 (Finale EK Amstelveen 2017)
Nederland-België 1-3 (Halve finale Olympische Spelen Rio 2016)

Argentinië juicht na de gewonnen finale tegen België. In het midden Gonzalo Peillat. Foto: Koen Suyk

Argentinië

Gemiddelde leeftijd: 29,8 jaar
Gemiddeld aantal caps: 145
Meeste caps: Matias Paredes 336
Bijzonder: 9 dertigers in de selectie

Niemand zal olympisch kampioen Argentinië nog onderschatten. De generatie Argentijnen die ooit met elkaar als Jong Argentinië de wereldtitel pakte, en als dertigers hun land trots maakten met de onwaarschijnlijke olympische titel in Rio de Janeiro. Nu nemen ze weer negen dertigers mee naar India. De sluwe spelers lijken over het eeuwige hockeyleven te beschikken. Het zijn vechtersbazen, die altijd nog een troefkaart in de achterzak houden. Neem de olympische finale, waarin alle ogen op hét strafcornerkanon Gonzalo Peillat waren gericht. Op dat moment deden de Argentijnen iets wat niemand verwachtte. Tegen België ging de bal via een variant van Peillat naar Pedro Ibarra, die de 1-1 binnensleepte.

Het is die typisch Argentijnse sluwheid, die over de speelstijl beschikt die perfect geschikt is voor hun capaciteiten. Peillat is hun kanon, hun talisman, degene die het harde werk moet afmaken. Achterin staat de statige keeper van 39 jaar oud, met de mooiste naam op een hockeyveld ooit: Juan Vivaldi. Verdedigend is het degelijk bij Argentinië. Voorin kunnen pingelmannetjes als Lucas Vila niets beter dan strafcorners versieren voor hun held Peillat. Wat Argentinië is zonder het grootste kanon van het hockey? Waarschijnlijk geen wereldtop.

Het is makkelijk om Argentinië wederom te onderschatten. Maar een sterke speler als Nicolas Della Torre, die in de Hoofdklasse veel indruk maakt bij Den Bosch, is niet eens geselecteerd. Er is geen enkel land dat de Argentijnen zou willen treffen in de knockout-fase. Iedereen weet de Zuid-Amerikanen op het goede moment kunnen pieken als geen ander.

Nederland tegen Argentinië, sinds 2014 Caldas

Winst: 6
Verlies: 3
Gelijk: 2
Doelsaldo: 31-19

Meest memorabele wedstrijden de afgelopen jaren:

Nederland-Argentinië 6-1 (Finale HLW3 Londen 2017)
Nederland-Argentinië 3-3 (Poulewedstrijd Olympische Spelen Rio 2016)

Vivek Prasad scoort voor India tegen Australië in de finale van de Rabobank Champions Trophy 2018. Foto: Koen Suyk

India

Gemiddelde leeftijd: 23,7
Gemiddeld aantal caps: 103,6
Meeste caps: Captain Manpreet Singh 238

India is het onvoorspelbare land, dat twee jaar geleden wereldkampioen werd met Jong India en in Bhubaneswar wordt gesteund door 15.000 hockeygekke supporters. India liet dit jaar tijdens de Champions Trophy in Breda bijna elk land de hielen zien en ging pas in de shoot-outs ten onder tegen Australië.

Voor het eerst sinds jaren wordt India eens niet door een Nederlander gecoacht. Roger van Gent, Paul van Ass, Roelant Oltmans, Sjoerd Marijne: ze zullen allemaal hun invloed hebben gehad op de Indiase hockeyers, maar nu staan de Indiase magiërs voor het eerst sinds jaren onder leiding van een landgenoot. Harendra Singh. De man die samen met Oltmans als manager Jong India naar de wereldtitel van 2016 leidde. Zeven spelers van dat team zitten nu in de WK-selectie. Hij kon de vruchten plukken van het Nederlandse werk, maar lijkt ook de juiste snaar te raken bij India. De Indiase spelers zelf zeggen dat ze het ook weleens prettig vinden om een coach te hebben die hun eigen taal spreekt.

In Breda verraste India met fris en dynamisch spel. In de wandelgangen wordt gezegd dat Harendra Singh vooral een perfecte motivator is en minder een tacticus. Wat het ook is, India stelde na de Champions Trophy weer teleur. De ploeg is wisselvallig. Bij de Asian Games vermorzelde het Indiase team iedereen in de poulefase. De latere kampioen Japan werd met 8-0 vernederd. Maar toen de druk hoog was om te presteren en het olympische ticket binnen te slepen, verloor India ondanks een voorsprong de halve finale van Maleisië, na shoot-outs. Mensen zeggen dat de supporters in India de ploeg zal helpen. Dat is zeker zo. Maar al die toeschouwers zorgen ook voor druk bij India. Vorig jaar was India bij de HWL Final in Bhubaneswar onder leiding van Sjoerd Marijne in de poulefase matig, maar wist het in de kwartfinale tegen België weer te verrassen.

De volgende statistiek maakt de druk voor het team niet minder: al 43 jaar heeft India niet de halve finale gehaald van het WK. In Bombay werd India in eigen land vijfde. Acht jaar geleden in Delhi werd het thuisland achtste.

Nederland tegen India, sinds 2014 Caldas

Winst: 3
Verlies: 3
Gelijk: 2
Doelsaldo: 20-18

Meest memorabele wedstrijden de afgelopen jaren:

Nederland-India 1-1 (Poulewedstrijd Champions Trophy Breda, 2018)
Nederland-India 5-5 (India wint na shoot-outs. Om het brons HWL Final Raipur, 2015)

De Duitser Christopher Rühr heeft de stand op 2-1 gebracht tijdens de poulewedstrijd tegen India tijdens de Olympische Spelen van Rio. Foto: Koen Suyk

Duitsland

Gemiddelde leeftijd: 25,6
Gemiddeld aantal caps: 96,7
Meeste caps: Tobias Hauke 297

Duitsland wordt de dark horse genoemd van het WK. ‘De Grote Onbekende’, waarvan niemand schijnt te weten hoe het ervoor staat. Dat komt onder meer door hun afwezigheid op de Champions Trophy, waarvoor ze niet waren uitgenodigd. Hun voorbereiding was minimaal, vergeleken met de andere topteams. Dat wil niet zeggen dat Duitsland geen wereldkampioen kan worden.

Met wereldspelers als Florian Fuchs, Tobias Hauke, Mats Grambusch, Christopher Rühr, Marco Miltkau en Martin Häner zou Duitsland weleens iedereen kunnen verrassen, als er van verrassen überhaupt sprake is. Iedereen weet hoe sterk Duitsland kan zijn. Kijk alleen al de kwartfinale vorig jaar van Nederland terug tegen Duitsland tijdens de HWL in Bhubaneswar, waar Mirco Pruyser op z’n Duits dertig seconden voor tijd de 3-3 maakte. Maar de shoot-outs gingen toch naar Duitsland.

Nederland tegen Duitsland, sinds 2014 Caldas

Winst: 4
Verlies: 3
Gelijk: 3 (twee keer verlies na shoot-outs)
Doelsaldo: 30-15

Meest memorabele wedstrijden de afgelopen jaren:

Nederland-Duitsland 3-3 Duitsland wint shoot-outs (kwartfinale HWL Final Bhubaneswar, 2017)
Nederland-Duitsland 1-1 Duitsland wint shoot-outs (Om het brons, Olympische Spelen Rio, 2016).
Nederland-Duitsland 6-1 (EK Finale Londen, 2015)

 

1 Reactie

  1. harry_knak

    Meest memorabel lijkt mij de 1-5 tegen België op het EK. Mooiste spel van een ploeg ever. Vrij, creatief, elegant....Hoop dat de Belgen op het WK weer laten zien wat mooi hockey is!


Wat vind jij? Praat mee...