Warming-up App; voor hockeyers, tegen blessures

Het is eind augustus: de laatste week vakantie én aftellen naar de start van het nieuwe seizoen. Nieuwe uitdagingen, slopende trainingen en natuurlijk een hoop gezelligheid met je (nieuwe) team. Maar na de zomerstop gaat het voor velen weer even inkomen zijn op het veld. Elk jaar loopt een flink aantal hockeyers een blessure op. Met de Warming-up App kun je dit voorkomen. 

Hockeyers lopen zelfs 2 keer zo veel blessures op als andere sporters, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL; maar liefst 110.000 blessures per jaar. Voor 48.000 hiervan (42%) is bovendien medische hulp nodig, zoals spoedeisende hulp (10.000) of fysiotherapie (27.000). Zeker als je na een zomer weinig sporten weer fanatiek aan de gang gaat, kun je snel blessures krijgen.

Veel blessures kunnen worden voorkomen door een goede warming-up. Vooral de kans om iets te verrekken, een veelvoorkomende blessure, kun je minimaliseren met een goede voorbereiding op de training en wedstrijd.

Enkels en knieën

Bij hockeyers lopen vooral knieën en enkels gevaar. Extra aandacht hiervoor tijdens de warming-up is dan ook belangrijk, zeker bij de jeugd. Spelers tussen de 10 en 20 jaar lopen namelijk de meeste blessures op (45%). En; als je ooit een blessure hebt gehad, loop je een grotere kans nogmaals die blessure te krijgen.

Imago

Helaas heeft de warming-up bij sommigen een nogal suf imago. Dat is jammer, want de warming-up is onmisbaar in een goede, volledige training. Ook bij bekende hockeytoppers als Lidewij Welten is de warming-up een cruciaal onderdeel van de trainingen en wedstrijdvoorbereidingen, zoals zij in dit filmpje vertelt. En je kunt de warming-up ook leuk maken, met de uitdagende en gevarieerde oefeningen.

Warming-up app

Om trainers en hockeyers te helpen de warming-up leuk, gevarieerd en een volwaardig onderdeel van de training te maken, lanceerden de KNHB, VeiligheidNL en Interpolis vorig jaar de warming-up app. Plezier en veiligheid staan voorop. Want wie fit, geconcentreerd en vaardig is, heeft minder kans op (ernstige) blessures.

De warming-up app biedt:

  • Oefeningen om lekker op te warmen
  • Oefeningen in behendigheid
  • Oefeningen in vaardigheid
  • Oefeningen voor goede motoriek
  • Oefeningen speciaal voor de jeugd, ontwikkeld met kinder- en sportfysiotherapeuten.

Feitjes

De Warming-up app is in april 2015 gelanceerd. Sindsdien:

  • hebben 5000 mensen de warming-up app gedownload
  • worden er gemiddeld 10.000 oefeningen per maand opgezocht
  • bekijken bezoekers ongeveer 8 oefeningen per keer

Je kunt een warming-up-programma samenstellen in de app, maar ook heel makkelijk op zoek naar losse oefeningen, bijvoorbeeld voor looptraining of motorische skills. Naast aandacht voor de warming-up via de app, is er ook ‘offline’ meer aandacht voor de warming-up. Al 10 hockeyclubs maakten gebruik van het aanbod van Interpolis en hebben een thema-avond georganiseerd of gaan dat binnenkort doen.

Help mee

De afgelopen jaren is het aantal blessures op de spoedeisende hulp ongeveer gelijk gebleven. Maar dat betekent alsnog zo’n 190 hockeyblessures per week! Help je mee dit aantal terug te dringen? Check de website of download de app:

 


Wat vind jij? Praat mee...