Trainerscarrousel PK: Kotulski volgt Oudenaller op bij Qui Vive

Trainers komen en trainers gaan in de Promotieklasse Dames en Heren. In dit overzicht van het seizoen 2019/2020 houden we alle mutaties bij van ‘s lands één-na-hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

22 mei 2020

Tomasz (Tomek) Kotulski volgt Tim Oudenaller op als hoofdcoach van Qui Vive Heren 1. Kotulski was afgelopen seizoen assistent-coach bij Cartouche en voor die tijd actief als coach in Schotland en bij Hurley, Overbos en Alkmaar. Daarnaast heeft hij internationale ervaring als assistent bondscoach van Polen en Schotland en als speler van het Pools nationaal team. Naast  zijn werk als coach is hij ook actief als gymleraar bij de British School in The Netherlands in Den Haag.

Marcel Bon, bestuurslid Tophockey Qui Vive: “Met Tomek hebben wij een energieke, ambitieuze hockeycoach met een goede, tactische kijk op het spel en veel passie voor hockey. Wij zijn erg blij dat wij na een zorgvuldig selectieproces de samenwerking met Tomek kunnen aangaan en kijken samen met de spelersgroep uit naar het nieuwe seizoen”.

Bert Vreeken blijft assistent-coach bij Qui Vive en daarmee rechterhand van  Tomek Kotuski.

20 mei 2020

De dames van HIC hebben vanaf komend seizoen een nieuw gezicht voor de groep staan. Ivar Jager komt over van Nijmegen, waar hij drie jaar de assistent-coach was van Bas Bogaard. Jager heeft voor twee jaar getekend bij de club uit Amstelveen en gaat zich bij HIC ook richten op de jeugdopleiding.

13 mei 2020

Michiel van der Struijk staat komend seizoen aan het roer bij de mannen van Cartouche. Die functie blijft hij combineren met het bondscoachschap bij de Jong Oranje Heren. Met het aanstellen van Van der Struijk wil de club meedoen om de play-offs in de Promotieklasse.  Daarnaast zal de coach helpen met het opleiden van jeugdtrainers en spelers.

View this post on Instagram

⬅️ swipe links ⬅️ *** Michiel van der Struijk hoofdcoach Heren 1, afscheid van Pieter Pieterse *** Het bestuur is blij met de aanstelling van Michiel van der Struijk als hoofdcoach van Cartouche Heren 1, uitkomend in de Promotieklasse. Na drie seizoenen Heren 1 zal Pieter Pieterse afscheid nemen. Michiel van der Struijk zal zijn functie combineren met het bondscoachschap bij Jong Oranje heren. "Met de aanstelling van Michiel wil Cartouche meedoen om de play-off plaatsen in de Promotieklasse. Daarnaast zal Michiel, samen met Technisch Directeur Jaïr Levie, helpen met het opleiden van jeugdtrainers en -spelers” aldus Marc Smulders van de Hockey Top Commissie. Pieter Pieterse en Tomasz Kotulski gaan stoppen met Heren 1. De Hockey Top Commissie is bijzonder dankbaar voor hun inzet. Marc Smulders: "Onder leiding van Pieter en assistent Tomasz heeft heren 1 afgelopen seizoenen stappen gezet naar de top van de promotieklasse, met als hoogtepunt het spelen voor promotie naar de Hoofdklasse”. Pieter zal betrokken blijven als jeugdtrainer bij Cartouche.

A post shared by vmhc_cartouche (@vmhc_cartouche) on

11 mei 2020
De mannen van Cartouche krijgen komend seizoen een nieuwe coach. Pieter Pieterse vertrekt namelijk bij de ambitieuze promotieklasser uit Voorburg. Pieterse was in 2017 de opvolger van Sonja Thomann, die naar de dames van hdm vertrok. Met Pieterse aan het roer stond Cartouche vorig seizoen op de drempel van promotie naar de Hoofdklasse. In de beslissende playoff-wedstrijd verloor zijn ploeg nipt van hoofdklasser Tilburg. Ook dit abrupt geëindigde seizoen draaide Cartouche mee in de top van de Promotieklasse.
Volgens het bestuur volgt er binnenkort meer informatie over de opvolging van Pieterse.

8 mei 2020
Jamie Kroukamp aan de slag bij heren HBS
HBS heeft Jamie Kroukamp aangesteld als nieuwe trainer voor Heren 1. Hij volgt Thomas Immink op, die na vijf seizoenen besloot te vertrekken. Onder Immink werd in 2017-2018 promotie afgedwongen naar de Promotieklasse. Kroukamp is geen onbekende voor de selectie. Hij was afgelopen seizoen assistent van Immink.

4 mei 2020
Eddie Simmons en Taeke Taekema aan de slag bij dames Huizen
Huizen heeft een opvolger gevonden voor de vertrokken coach Kim Lammers. Eddie Simmons komt over van overgangsklasser Leiden en staat vanaf komend seizoen aan het roer van het eerste damesteam. Taeke Taekema neemt de rol als assistent over van de eveneens vertrokken Steven Hoog.

14 april 2020
Buitenlands avontuur Martin van de Rakt bij Royal Victory
Martin van de Rakt gaat komend seizoen aan de slag in België. Hij is aangesteld als coach van de dames van Royal Victory HC. Van de Rakt volgt Bas Van Hoof op, die de afgelopen drie seizoenen voor de ploeg uit de Eredivisie stond.

‘Victory heeft mij een project geschetst waar ik me helemaal in kan vinden. De verschillende contacten die ik intussen had met de club, tonen ook aan dat de waarden en persoonlijkheid die de club uitstraalt, perfect aansluiten bij de professionele doch warme beleving die ik zoek’, zegt Van de Rakt op de website van zijn nieuwe club.

Van de Rakt maakte eerder dit jaar bekend te vertrekken als coach van de dames van Tilburg. Sinds de zomer van 2016 was hij betrokken bij het eerste damesteam van de club. Van de Rakt begon als assistent en werd na een jaar aangesteld als hoofdcoach.

7 april 2020
Roeland de Laat aan de slag bij MOP
Roeland de Laat wordt met ingang van volgend seizoen de nieuwe trainer-coach van MOP Dames 1. De Laat is nu hoofdcoach bij Helmond en volgt het succesvolle duo Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen op dat met het Vugthse team nu bovenaan de Promotieklasse staat. Boomgaardt en Paumen stappen na dit seizoen op bij MOP en gaan naar Tilburg. Het is nog onbekend wie de assistent van De Laat wordt. MOP meldt wel dat Toon Siepman, oud-coach van onder meer Oranje-Rood,  wekelijks een veld- en sleepcornertraining gaan verzorgen.

De Laat: ‘Na zeven mooie jaren bij Helmond, wil ik graag ook hier weer met een enthousiast team en bij een ambitieuze club gaan werken. Waarbij we samen aan iets bouwen om neer te zetten voor de komende jaren. Ook vind ik het belangrijk, net als MOP, om mee op te leiden, dus een eigen lichting te kweken en een betere aansluiting te creëren tussen de topjeugd meisjes en Dames 1.’

Walter van Benthem, voorzitter van HC MOP: ‘Tophockey is een speerpunt voor familieclub MOP met 57 jeugdteams, waarvan een aantal landelijke jeugdcompetitie speelt. Ons Dames 1 staat nu bovenaan in de Promotieklasse en los met vijf punten van de nummer twee. Gezien de scenario’s die de KNHB heeft uitgewerkt, gaan we uit van en zullen we ons voorbereiden op spelen in de Hoofklasse volgend seizoen. Met het team, Roeland, Toon en de andere begeleiding aan boord hebben we er alle vertrouwen in.’

18 maart
Trainersduo Van de Kieft en Vermeulen weg bij HIC
Fleur van de Kieft en Eline Vermeulen nemen aan het einde van het seizoen afscheid van de dames van HIC. ‘In goed onderling overleg is de beslissing genomen om uit elkaar te gaan’, zo laat HIC middels een persbericht weten. ‘De succesvolle samenwerking stopt omdat plannen en mogelijkheden van HIC voor de komende jaren onvoldoende aansluiten bij de ambities van beide coaches.’

Fleur van de Kieft en Eline Vermeulen. Foto: Willem Vernes

Het trainersduo stapte in de winter van 2018 in bij de club uit Amstelveen. Onder leiding van Van de Kieft en Vermeulen maakte HIC de stap naar de Promotieklasse, waar het uitgroeide tot subtopper. Momenteel staat HIC op de vierde plaats, met een punt achterstand op nummer twee Klein Zwitserland. ‘HIC is Fleur en Eline dankbaar voor de gedrevenheid, inzet als ook zeer professionele aanpak en houding, waarvan zowel Dames 1 als de club veel profijt hebben gehad, en wens beiden veel succes met hun volgende stap binnen de hockeywereld.’

De commissie Tophockey van HIC gaat in de komende periode aan de slag met de invulling van de nieuwe staf.

13 maart
Oudenaller vervangt Suzan Veen-Van der Wielen bij Schaerweijde
De mannen van Schaerweijde weten wie Suzan Veen-Van der Wielen gaat opvolgen als coach. Tim Oudenaller (36) is haar vervanger bij de promotieklasser. De coach komt over van competitiegenoot Qui Vive. Oudenaller werkte daarvoor onder meer als assistent-coach bij de mannen van Kampong.

‘We zijn erg blij met de komst van deze ervaren coach’, zei Niek van Exel, verantwoordelijk voor tophockey bij Schaerweijde. ‘Hij zal kunnen bouwen op het goede werk van Suzan Veen en Razwan Ahmed van de afgelopen jaren. Na de beslissing van Suzan om haar maatschappelijke carrière vorm te geven kwamen we met Tim snel tot de professionele en organisatorische klik.’

Ahmed blijft als assistent-coach en als technisch manager van de topjeugdopleiding aan bij de Zeister club.

Oudenaller zelf over z’n overstap. ‘Ik ben ambitieus en gedreven, iets dat ik goed kwijt kan bij Schaerweijde, die zowel de jeugd als tophockey in de volle breedte hoog in het vaandel heeft. Hier kan ik bouwen. Ik heb enorm veel zin om volgend seizoen te starten bij Schaerweijde.’

2 maart
Eelko van Roon per direct weg bij Victoria Heren 1
In de week voor de hervatting van de Promotieklasse heeft Victoria Eelko van Roon, de coach van Heren 1, per direct uit zijn functie ontheven. De ploeg staat in de Promotieklasse op een laatste plaats met vier punten uit elf duels. Afgelopen seizoen werd Victoria onder leiding van Van Roon nog kampioen in de Overgangsklasse.

Assistent-coach Tijs Roozendaal neemt voor het resterende deel van het seizoen zijn taken als hoofdcoach waar.

In een persbericht van Victoria zegt Van Roon dat hij de beslissing van het bestuur ‘vervelend’ vindt. ‘In deze situatie zijn er nooit winnaars. Ik heb de beslissing geaccepteerd om ervoor te zorgen dat de spelersgroep zich kan richten op het verdere verloop van de competitie waar lijfsbehoud nog steeds de doelstelling is.’

Van Roon blijft wel aan als technisch directeur van Victoria. ‘Ik zal mij blijven inzetten voor de top jeugd van Victoria als technisch directeur om zorg te dragen voor doorstroom van nieuwe talenten naar Dames en Heren 1.’

20 februari
Suzan Veen stopt na dit seizoen als coach van Schaerweijde
Suzan Veen vertrekt na dit seizoen bij Schaerweijde. De coach was drie jaar actief bij de club. Veen in een persbericht: ‘De afgelopen jaren heb ik me met ziel en zaligheid ingezet voor Schaerweijde en ben trots op de stappen die we hebben gemaakt. De Promotieklasse is een sterke en onvoorspelbare competitie en we gaan alles uit de kast halen om zo hoog mogelijk te eindigen en promotie naar de hoofdklasse af te dwingen.’

3 februari
Wegen HBS en Thomas Immink scheiden
Thomas Immink neemt na het seizoen afscheid van HBS. De trainer/coach van HBS Heren 1 is dan vijf seizoenen actief geweest bij de hockeyvereniging uit Bloemendaal.

22 januari
Duo Boomgaardt-Paumen naar Tilburg
Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen zijn met ingang van het hockeyseizoen 2020-2021 aangesteld als
hoofd trainer-coach en assistent van Tilburg Dames 1. Bomgaardt is sinds twee jaar werkzaam bij MOP en sinds het einde van haar carrière in 2018 is Paumen assistent van Boomgaardt bij de Vughtse club.

18 januari
Martin van de Rakt vertrekt bij Tilburg Dames 1
Martin van de Rakt verlaat aan het einde van het seizoen Tilburg. Sinds de zomer van 2016 is hij betrokken bij het eerste damesteam van de club. Van de Rakt begon als assistent en werd na een jaar aangesteld als hoofdcoach.


14 Reacties

 1. gelderlander

  Jammer beste meid , nu maar kijken naar zoontje Lucas .

 2. bombaliali

  3 maanden winterstop en dan stuur je een week voor de hervatting de coach weg, de logica ontgaat mij enigszins.

  1. coach-devries

   Ja heel vreemd. Kan me bijna niet voorstellen dat er niet 'meer aan de hand' is, anders is de timing wel bijzonder ongelukkig, zacht uitgedrukt!

 3. jobe

  Victoria extreem veel te danken aan Van Rhoon en dan dit. Het toont maar weer eens aan dat professionals die werken met amateurs als werkgever kanonnenvoer zijn.

 4. paulvandijk

  Ik ben Eelko en Victoria na een aantal prettige jaren op de club nog steeds aan het volgen, maar van te grote afstand om te beoordelen wat nu precies de reden kan zijn om op zo'n onlogisch moment uit elkaar te gaan. Uit eigen ervaring kan ik melden dat Eelko altijd seizoen na seizoen (Topjeugd Victoria, Schiedam (Spirit) Heren, Victoria Dames, Hudito Heren, Victoria Heren vorig seizoen) na de winterstop de boel op de rails kreeg of op koers hield, met de nodige successen en titels tot gevolg. Er zal over zijn nagedacht en het zal voor niemand een leuke beslissing zijn geweest. Zowel Victoria als Eelko: Succes!

 5. gerardvanstijn

  @bombaliali, niet alleen dat, hij blijft wel aan als TD van Victoria en het persbericht roept meer vragen op dan dat het beantwoordt.

  1. Eelco Houwink

   De beleidskeuze van TD Eelko is dat de trainer Eelko weg moest. Kan op zich natuurlijk maar kom je niet vaak tegen. Louis van Gaal had er indertijd denk ik meer moeite mee gehad.

 6. philchapel

  In het label van dit artikel staat “Promotieklasse Heren” en 85% gaat over dames. Graag iets meer PK Heren op hockey.nl want dat is toch de springplank naar de HK en die is dan weer het beste en spectaculairste wat wereld’s Clubhockey kan bieden hoewel er nog een kloof bestaat tussen PK en HK en ik begrijp ook dat er een “wet van de kritische massa” bestaat (in Nederland blijkt hockey voor ...70% te bestaan uit dames) maar toch...

  1. Mike de Bot

   Moeten de Heren clubs wel nieuwe coaches bekendmaken.

  2. AvA

   Je geeft zelf het antwoord al hahaha.

 7. hw

  Struijk past altijd goed bij groen tenue

 8. haags-hopje

  Ik blijf de combinatie van clubcoach en (jeugd)bondscoach vreemd vinden. Zeker als het de combinatie van PK Heren en JOH is.

 9. GlasHalfvol

  Dit blijft het probleem in het net niet volledig professionele hockey, beiden samen ws genoeg om van te leven als hockeycoach.

 10. Sander Duin

  Cartouche wil weer play offs. halen. We hebben vorig jaar gezien dat dit haalbaar is. Hopelijk blijft het huidige team bij elkaar. Play-offs halen was wel met een trainer coach die qua tijd 100% beschikbaar was. Van der Struijk doet ook jong oranje! Dus we gaan het zien volgend seizoen. Hopelijk kunnen we normaal van start in september.


Wat vind jij? Praat mee...