De FIH Awards: ondanks openheid meer onder vuur dan ooit tevoren

Zelden zorgden de FIH Awards voor zo veel tumult in de tophockeywereld als dit jaar. De ene na de andere prominent spuwde op social media z’n gal over de verkiezing, die in elke categorie een Indiase winnaar opleverde. Wat is de voornaamste kritiek en hoe moet het nu verder?

Nog even terug het begin. Wat is er nu precies aan de hand?
Woensdag werden de jaarlijkse individuele prijzen van de wereldhockeybond uitgereikt. In alle acht categorieën, variërend van beste speler tot grootste talent, gingen de prijzen naar India. Een unieke gebeurtenis. Nog nooit was een land zo oppermachtig in deze verkiezing.

Deden de Indiase teams het dan zo goed afgelopen jaar?
Ze maakten zeer zeker indruk. De Indiase mannen pakten voor het eerst sinds mensenheugenis weer een (bronzen) medaille op de Spelen. Ook de vrouwen van India baarden opzien, zij werden boven verwachting vierde. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat zij maar één wedstrijd echt imponeerden: in de gewonnen kwartfinale tegen Australië. In de poule werden de Indiase vrouwen vierde, de – overigens spannende – troostfinale ging dus verloren.

Hoe waren de reacties op de Indiase clean sweep?
Vrij intens. Met name op Instagram regende het verontwaardigde en spottende berichten. Van emoji’s die huilden van het lachen, tot vrij inhoudelijke reacties. ‘De nominaties en het stemsysteem moeten veranderd worden om de integriteit van deze prijzen te behouden’, postte Engels international Shona McCallin bijvoorbeeld.
‘Dit helpt ons niet om de sport professioneler te maken’, verzuchtte de Duitse gigant Tobias Hauke. ‘Het is een beetje vroeg voor 1 april’, deed ook ‘onze’ Seve van Ass een duit in het zakje. Tegenover Sporza noemde de Belgische bondscoach Michel van den Heuvel de uitkomst van de verkiezing een aanfluiting: ‘Als je de unieke prestatie van onze groep hebt gezien en dat daar dan niemand voor gewaardeerd wordt… Kijk naar de vele goals van Hendrickx en de rol van Vanasch in de shoot-outs: het kan niet dat zij niet gekozen worden. Het is een absolute devaluatie.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Int Hockey Federation (@fihockey)

Stevige woorden. Heeft de FIH daarop gereageerd?
Zeker, dezelfde dag nog. Er kwam een statement naar buiten, waarin het stevig bekritiseerde stemsysteem nogmaals werd toegelicht. Bovendien werden de punten per categorie getoond, waarin India inderdaad overal de baas is. De FIH bracht ook een gedetailleerd bericht naar buiten met alle subcategorieën.

Wat viel daarin op?
Zoals gemeld komt de uitkomst van de verkiezing tot stand dankzij drie doelgroepen. Het oordeel van aanvoerders en coaches telt voor vijftig procent mee. Het publiek is goed voor een kwart van de stemmen. Dat geldt ook voor de media. Wat in het oog springt is het extreem lage percentage hockeyfederaties uit Europa, dat heeft gestemd. Minder dan de helft (19 van de 42) heeft in ons continent gehoor gegeven aan de stemming. In Azië lag dit percentage heel veel hoger (29 van de 33 landen). De Europese invloed had dus veel groter kunnen zijn in die belangrijke vijftig procent van het totaal. Opvallend: als alleen de stem van coaches en captains had geteld, hadden Alyson Annan en Shane McLeod de prijzen gekregen voor de beste coaches.

Arthur Van Doren, tweevoudig Wereldspeler van het Jaar, werd derde in de verkiezing van dit jaar. Foto: Koen Suyk

En de stemmen van de media en het publiek?
De media deelden in elke categorie de meeste stemmen uit aan India. Het publiek was daarin nog overtuigender. In iedere categorie werd minstens 64 procent van de stemmen aan India toebedeeld. Dat betekent dat de andere vier genomineerden samen die overgebleven procentjes moest verdelen. Lang verhaal kort: dan blijft er voor de rest weinig over.

Hebben de criticasters dus een punt?
Aan de ene kant zeker. Het is natuurlijk vrij apart dat alle prijzen bij een land terechtkomen dat niet de beste (en niet de op-een-na-beste) was in het belangrijkste toernooi van het jaar. Dat de Nederlandse vrouwen en de Belgische mannen als olympische kampioenen geen individuele prijzen hebben ontvangen is bijzonder. Echter: dat is niet uniek. In 2008 en 2016 vielen de goudenmedaillewinnaars van de Spelen ook buiten deze FIH-prijzen.

En aan de andere kant?
Was de opzet vooraf duidelijk. Het systeem maakt het mogelijk dat deze stemming eruit rolt. En vooraf werd er vrij weinig kritiek geleverd op deze verkiezingsvorm. Sterker, in eerdere jaren werden de prijzen zonder stemming en cijfers verdeeld. Dat was ondoorzichtiger dan de huidige opzet.

PR Sreejesh, verkozen tot beste keeper van 2021. Foto: FIH/Worldsportpics

Is er een reden om aan te nemen dat de opzet wordt aangepast?
De kritiek heeft de FIH zonder meer bereikt en wordt ongetwijfeld besproken. Maar wat een beter systeem zou zijn? Dat is de grote vraag. Ze hebben een jaar om hierover na te denken. Een periode waarin de meeste kritiek al lang en breed is verdampt. Welk alternatief er ook komt, iedere variant zal – zeker na deze stampij – weer voer zijn voor nieuwe discussies. Zoals eigenlijk bij elke verkiezing het geval is.

Tot slot. Hoe zorgelijk is dit voor het hockey?
Het is natuurlijk heel zonde dat de belangrijkste individuele hockeyprijzen niet ‘door het wereldje’ op waarde worden geschat. Dus ja, dit doet afbreuk aan de FIH-awards. De gouden prijzen schitteren na deze affaire toch net wat minder fel.


8 Reacties

  1. pietersmits

    We kunnen er vanalles van vinden, maar het is wel lekker verfrissend. Even weg van de insider spruitjeslucht. Hockey is meer dan Nederland of Europa.

    1. kasparstevens

      Is "de beste bestuurder of the test" nog niet bekend gemaakt?

  2. marijeknuvers

    Ik vind het ook wel mooi zo. En ook leuk voor Marijne (toch nog 1 spruitje, maar dan een die uit het nest gegooid werd)

  3. frankvansprang

    Al werd sjoerd marijne indertijd ontslagen bij dames van nederland maar hij heeft de dames van india toch mooi op de hockey wereld kaart gezet ,en ook door het corona gebeuren heeft ie door hele moeilijke omstandigheden toch op n fantastische manier de dames van india zover kunnen brengen dus deze uitverkiezing is meer dan terecht chapeau sjoerd

  4. lynnBosman

    Natuurlijk is hockey meer dan Nederland of Europa, maar het is zeker niet alleen India. Er hadden best wat prijzen zoals beste keepster de kant van India kunnen opvallen net zoals beste coaches, allemaal is bizar en trekt de waarde van de award zeker in twijfel. Het is ronduit frappant dat Gunjir verkozen is tot beste speelster boven de Goede/Matla/Albetarrio. Het lijkt erop dat de goal tegen Australië haar de stemmen hebben opgeleverd. Ik vraag mij oprecht af 1. wie de media is en wie daarvan gestemd hebben. 2. Hoe overige landen gestemd hebben. Overigens vielen in 2019 ook 3 van de 6 de kant op van India. Het ziet er naar uit dat Indiërs massaal stemmen, want ook toen hadden de keuzes van de mannen zeker de andere kant uit kunnen vallen. In 2016 was de Gouden Hinch terecht keeper van het jaar de zilveren van As speelster. Over Aymar in 2008 hoeven we het niet eens te hebben toch? Maar goed, de glans is er nu wel wat van af.

  5. marnixhendrik

    Wat een slap verhaal.. iedereen weet toch dat de president van de FIH volstrekt corrupt is?? !! Of dat ook met deze uitverkiezing te maken heeft wie weet, maar hij heeft de schijnt wel erg tegen zich. Merkwaardig dat niet man en paard wordt genoemd.

  6. robvisser

    @marniishendrik Precies, de geloofwaardigheid van de FIH is weg sinds die man aan het roer staat. India is een corrupt land en datzelfde geldt voor deze voorzitter. Het stinkt aan alle kanten. Niks ‘verfrissends’ aan.

  7. marijeknuvers

    Wat een grote woorden allemaal. Het is een verkiezing. De meeste stemmen gelden en dan wordt er iemand gekozen als "beste". Dat wil toch helemaal niet zeggen dat dat ook zo is. Het is het toch geen exacte wetenschap. Hoe vergelijk je een verdediger met een aanvaller of opbouwer? Er wordt zo vaak de grootste onzin geroepen en gestemd. Trek het je niet zo aan. Ik heb geen idee of de Goede het goed zou doen in het Indiaas team of hoe Kaur het zou doen in het Nederlands team. Verkiezingen, niet meer niet minder.


Wat vind jij? Praat mee...